A Budapest Bank eladásáról is tárgyalt a kormány
Bank

A Budapest Bank eladásáról is tárgyalt a kormány

Portfolio
Június 30-án lejárt a Bártfai-Mager Andrea miniszternek Orbán Viktor által adott határidő az állami kézben lévő Budapest Bank eladásáról szóló tárgyalások lefolytatására. Ennek eredményéről egyelőre annyit tudni csak, hogy a tegnapi kormányülésen szó volt a bank sorsáról.
A X. Magyar Privátbanki konferencián Farkas Róbert, a Budapest Bank iránt érdeklődő Takarékbank szakterületi vezetője azt mondta, nem hinné, hogy néhány éven belül az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank külön intézményként működnek majd. Elárulta: a tegnapi kormányülésen szó volt a Budapest Bank sorsáról - számolt be a napi.hu. Az elhangzottakról eddig nem szivárgott ki további információ.

700 millió dollárt (akkori árfolyamon 196 milliárd forintot) fizetett az állami MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a Budapest Bankért 2015 júniusában, vagyis legalább ekkora összeget kellene kialkudnia a kormánynak a jövőbeni vevőnél.

A következő időszak egyik fő akvizíciós sztorija a bankszektorban mindenképpen a Budapest Bank adásvétele lehet. Áprilisi Hitelezés 2019 konferenciánk (döntően a pénzügyi szektorból érkező) résztvevőinek 52%-a úgy vélte, egy Takarék-MKB-Budapest Bank fúzió megvalósulása lesz ennek a vége 2 éven belül, további 26% szerint ez 2-5 év múlva megy végbe. Kevesen adnak esélyt külföldi vevőknek, pedig a KBC, az Erste és a Raiffeisen is jelezte érdeklődését.

A Budapest Bank eladásáról is tárgyalt a kormány
2018-at csökkenő, de terv szerinti nyereséggel, és bőven a bankszektor átlaga feletti hitelbővüléssel zárta a Budapest Bank, Vállalati hitelállományuk 20%-kal, lakossági új hitelkihelyezésük 50%-kal nőtt tavaly. Lélfai Koppány vezérigazgató a társaság márciusi éves sajtótájékoztatóján arról beszélt, biztos benne, hogy június 30-át követően megfelelő tájékoztatás lesz a Budapest Bank privatizációjáról. Ez eddig nem történt meg.

A Budapest Bank eladásáról is tárgyalt a kormány
A Takarék, az MKB és a Budapest Bank esetleges összeolvasztásából a hosszú évtizedek óta piacvezető OTP-nél is akár nagyobb hitelállománnyal és nagyobb fiókhálózattal rendelkező "szuperbank" jönne létre - mutattuk be korábbi cikkünkben. Továbbra is elképzelhető, amiről akkor írtunk: a magas, közel 200 milliárd forintos minimális vételár miatt valószínűleg valamilyen részvénycserés megoldással jön létre a tranzakció: az állam a vevőben kisebbségi részesedést szerezne (a Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kereskedelmi Banknak a Magyar Postán keresztül ma is kisebbségi tulajdonosa), amit később fokozatosan leépítene.

A Budapest Bank eladásáról is tárgyalt a kormány
BET
Denso
WASHINGTON, DC - MAY 08:  U.S. President Donald Trump announces his decision to withdraw the United States from the 2015 Iran
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: (L to R) U.S. President Donald Trump shakes hands with his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank