Csányi Sándor a devizahitelekről: ez volt az MNB legnagyobb hibája
Bank

Csányi Sándor a devizahitelekről: ez volt az MNB legnagyobb hibája

Portfolio
Csányi Sándor reakciójával folytatódik a devizahitelezés felelősségéről szóló vita az Index megkeresésére.
Nem állt szándékában reagálni Király Júlia visszaemlékezéseire, de miután többször, több helyen előkerült bennük a neve, vagy félreérthetetlenül körülírásra került a személye a devizahitelezés elterjedésében való szerepvállalása kapcsán, néhány részletet mégis szeretne kommentálni - válaszolta az OTP elnök-vezérigazgatója az Index megkeresésére a devizahitelezés felelősségéről szóló vita kapcsán.

Csányi Sándor szerint
  • a jegybank és az állam felelőssége jóval nagyobb volt a devizahitelek térnyerésében, mint ahogy Király Júlia láttatni igyekszik,
  • a felügyeleti intézkedések megtételének elmaradása mellett még egyértelműbb és nagyobb hatású mulasztás, hogy a korabeli monetáris politika a régióhoz képest kiugróan magasan tartotta az alapkamatot és mesterségesen erősen a forintot,
  • 2002 és 2008 között a magyar reálkamat 3% körül volt, a cseh 0,2%,a szlovák 0,4%, a lengyel ugyan 3,3% volt, de alacsonyabb nominális szintek mellett.

A magas hazai kamatszint a reálgazdaságra is negatív hatással volt. Agrár- és élelmiszeripari vállalkozóként a saját bőrömön is tapasztaltam, hogy a mesterségesen erős forint milyen nagy mértékben hátráltatta az exportot, és hogy milyen nehéz volt ellenállni az alacsony importáraknak

- írta válaszában Csányi. Az OTP négydevizás "Világhitelével" kapcsolatos kritikára leszögezte: 2007 ősze és 2008 ősze között volt elérhető az ügyfeleik számára (a privátbanki ügyfeleknek 2009 tavaszáig), és csak a folyósításuk 20%-át tette ki. Az OTP jóval ezt megelőzően vezette be a választható árfolyamgarancia intézményét, amit tízezres nagyságrendben vettek igénybe.

Továbbra is fenntartom, hogy az OTP Banknak nem volt érdeke a devizahitelezés elterjedése. Csak a fenntarthatatlan mértékű piacvesztés hatására, lényegesen a többi nagybank után léptünk be erre a piacra, és számos eszközzel igyekeztünk tompítani a devizahitelek piaci és egyéni hatásait. Aki mást állít, rosszul emlékszik.

- zárta gondolatait a bankvezér.

A lakossági devizahitelezés felelősségéről szóló vita folytatódik, a Portfolio hasábjain ennek továbbra is teret szeretnénk adni. A portfolio@portfolio.hu címen továbbra is várjuk a témába vágó, szakmailag színvonalas véleménycikkeket.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül