Bankszövetség: el kellene törölni a tranzakciós illetéket
Bank

Bankszövetség: el kellene törölni a tranzakciós illetéket

Portfolio
El kellene törölni a tranzakciós illetéket már csak azért is, mert fékezi a pénzforgalmi terület fejlődését, innovációját - nyilatkozta a Világgazdaságnak Becsei András, a Magyar Bankszövetség 9 hónapra megválasztott új elnöke. Elárulta: egy 22 pontos digitalizációs javaslatcsomaggal keresik meg hamarosan a politikai döntéshozókat.
Erről is szó lesz Banking Technology 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!


Becsei András elmondta:
  • hasznos gyakorlatnak tartja, hogy háromévente újul meg a Magyar Bankszövetség teljes elnöksége, ezért vállalta csak a 2020 tavaszán lejáró hároméves ciklus végéig a szövetség elnöki pozícióját.
  • Elődje, Patai Mihály érdeme többek között a bankrendszer egységessége, hogy a szektor mindenki által betartott szakmai konszenzusok alapján működik, ezt viszik tovább Jelasity Radován alelnökkel, Kovács Levente főtitkárral, az elnökség bevonásával. Hatékony és konstruktív a párbeszéd a kormány, az MNB és a bankszövetség között, ezt folytatnák.
  • A konszenzusra jó példa az azonnali fizetési rendszer elhalasztása. A határidő nyolc hónapos elhalasztásával is ez lesz az egyik leggyorsabban megvalósuló instant payment megoldás a világon, és kuriózum, hogy a rendszer minden piaci szereplő számára kötelezően alkalmazandó lesz.
  • A babaváró hitel akár 10 milliós összege magasabb a legnagyobb összegű személyi kölcsönöknél előforduló 5-7 milliónál, de kockázatát az állam azzal csökkentette a maga számára is (hiszen visszafizetése elmaradása esetén a költségvetésnek kell jótállnia), hogy hitelbírálathoz kötötte.
  • Az adategyeztetés akadozása kapcsán fontos tudni, hogy az ügyfelek jelentős része internetbankot használ, nehéz az aktivizálásuk. Az aktív lakossági ügyfelek azonosítása egyébként lényegében megtörtént, az azonosítás nélküli számlák jó része alvó számla. A vállalati ügyfelek figyelmét továbbra is több csatornán hívják fel.
  • A Nemzetközi Fizetések Bankja, a BIS közelmúltbeli megfogalmazásának megfelelően a pénzügyi rendszer egészséges működéséhez minden szereplőre egyformán érvényesnek kell lennie a same activity, same regulation elvnek, vagyis hogy ugyanarra a tevékenységre ugyanaz a szabályozás vonatkozzon. A politikusok szemét a Facebook saját kriptovalutája nyitotta fel e téren.
  • Az új versenytársakhoz képest rendkívül nagy terheket fizet a bankszektor, miközben a fintech cégek - mivel szolgáltatásuk nem köthető fizikai helyhez - a hagyományos adófizetést is optimalizálják. Kérdéses, a Facebookot lehetne-e arra kötelezni, hogy a librában történő magyar utalások után befizesse a tranzakciós illetéket.
  • A bankszövetség egy 22 pontból álló javaslatcsomagon dolgozik a társadalmi szintű digitalizációra vonatkozóan, mert lemaradásban vagyunk. Ezt hamarosan a döntéshozók elé terjesztik. A jelzáloghitelezésben akadály a papíralapúság, hogy a szerződések csak írásban köthetők meg. Évente több találkozót szerveznek a kibővített V4-ek bankszöveteségeivel is közös álláspontok, javaslatok megfogalmazására.


Címlapi fotó: Kovács Attila / MTI

Erről is szó lesz Banking Technology 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fiokiugyfelek