Megvan az OTP szerzeménye, újabb országban nőnek nagyra
Bank

Megvan az OTP szerzeménye, újabb országban nőnek nagyra

Palkó István, Podgorica
Az OTP még februárban jelentette be, hogy megvásárolja a Societe Generale montenegrói leánybankját, az SGM-et, így tovább erősíti piacvezető pozícióját a balkáni ország piacán. Csányi Sándor és a bank menedzsmentje ma egy podgoricai sajtótájékoztatón számolt be a nyilvános vételárú, 35,6 millió eurós akvizíció részleteiről. Wolf László vezérigazgató-helyettes a Portfolio kérdésére azt mondta, jelenleg nincs a látóterükben újabb felvásárlási célpont.
Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a sajtótájékoztatón az akvizíció részleteiről elárulta: több mint három évvel ezelőtt kezdték meg a tárgyalásokat a francia nagybankkal, és bár felmerült, hogy a meglévő és az új bank együtt már túl nagy lenne a montenegrói piacon, sikerült elhárítani az akvizíció akadályait. Az OTP a csoportméret folyamatos, konzervatív növelésére törekszik, sok más mellett büszkék arra, hogy az OTP a tőzsdei befektetők értékítélete szerint ma már többet ér a német Commerzbanknál, és piaci kapitalizációja közel harmadával magasabb az osztrák Raiffeisenénél.

Az OTP meglévő leánybankja, a CKB már a tranzakció előtt is a legnagyobb bank volt Montenegróban. A most 90,56%-ban megvásárolt Société Générale banka Montenegro (SGM) 11,9% körüli piaci részesedéssel bír az ország bankpiacán, így Montenegró 3. legnagyobb bankjával erősíti tovább pozícióját a balkáni országban a magyar bankcsoport.

Megvan az OTP szerzeménye, újabb országban nőnek nagyra

Mit tud a Podgoricka banka?

Az SGM, amely a zárást követően a nagy múltú (1906 óta ismert) Podgoricka banka nevet viseli majd, dinamikusan növekvő univerzális banknak számít, piaci részesedése tíz év alatt emelkedett 7.9%-ról a mostani 11.9%-ra. Csányi Sándor szavai szerint a Societe Generale hosszú éveken keresztül sikeresebb volt Montenegróban az OTP-nél, de mára sikerült nekik is számottevően javítaniuk a teljesítményüket. Az újonnan megvásárolt hitelintézet a harmadik legnagyobb montenegrói bankként közel 300 munkavállalóval és 20 fiókkal rendelkezett.

Csányi Sándor az MTI-nek is nyilatkozott Az OTP elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy csütörtökön találkozott a montenegrói központi bank elnökével, és az ország miniszterelnökével is. Radoje Zugic a találkozón kijelentette, hogy az OTP Csoport jelenléte Montenegróban tovább erősíti a bankszektor stabilitását. Az OTP és a központi bank elnöke egyetértett abban, hogy a bank projektfinanszírozási tevékenysége hozzájárulhat olyan kulcsszektorok fejlesztéséhez, mint például a turizmus. Dusko Markovic miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy az OTP Csoport, mint a montenegrói gazdaság egyik legnagyobb partnere, újabb jelentős befektetéssel fejezte ki bizalmát, hogy Montenegró gazdasága fenntartható fejlődési pályán halad - mondta Csányi Sándor.

Összeolvadás jön Montenegróban

Az OTP megkezdi a meglévő CKB leánybank és a frissen megvásárolt Podgoricka banka összeolvasztását, az integráció várhatóan 2020 második felében valósul meg. Az integrációt követően létrejövő új bank várhatóan CKB néven működik majd tovább, addig is az OTP Bank montenegrói piaci részesedése az eddigi 16% környékéről 28% környékére emelkedik a vétellel. Csányi Sándor elmondta: nagyon aktívak és sikeresek szeretnének lenni a piacon. Kérdésre válaszolva elárulta, nem céljuk a létszám és a fiókszám csökkentése, a piaci körülmények persze befolyással lesznek erre, de csak fokozatos leépítést tud elképzelni, miközben a digitalizáció folyamatosan javítja a kiszolgálást.

Megvan az OTP szerzeménye, újabb országban nőnek nagyra
Kovács Pál, a CKB vezérigazgatója köszönetét fejezte ki a sajtótájékoztatón az akvizícióban szerepet vállalók felé, és jelezte: az akvizíció és az összeolvadás első számú nyertesei az ügyfelek lesznek.

Lendületben az OTP

A régió legnagyobb banki akvizítoraként az elmúlt években az OTP egymás után vásárolt be a régióban, új szlovén és moldáv szerzeményével együtt már 12 országban lesz jelen. Az utóbbi időben a Societe Generale régiós leányaira specializálta magát, mivel a francia bank kivonul a régióból, a magyar bank pedig pont itt akar pozíciókat szerezni. A montenegrói mellett az OTP megvette a francia bank horvát, bolgár, albán, szerb, moldovai és leányát is.

Wolf László vezérigazgató-helyettes a Portfolio kérdésére azt mondta, jelenleg nincs a látóterükben újabb, konkrét felvásárlási célpont, de ahogy mondani szokás, minden jó akvizíciós lehetőséget megvizsgálnak. A preferált országok továbbra is azok, amelyekben már jelen van az OTP.

Egy másik kérdésünkre elárulta: a most megvásárolt SGM maradék közel 9,5%-a több tulajdonos kezében van, az OTP szándéka, hogy kivásárolja őket.

Megvan az OTP szerzeménye, újabb országban nőnek nagyra
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hsbc_shutter