Andreas Treichl: érdekes a babaváró hitel, de nem csak ez érdekes Magyarországban
Bank

Andreas Treichl: érdekes a babaváró hitel, de nem csak ez érdekes Magyarországban

Palkó István, Bécs
Komoly problémának nevezte Európa "japanizálódását" az Erste Group mai féléves eredményértékelő sajtótájékoztatóján Andreas Treichl, aki idén év végéig tölti be az osztrák bankcsoport vezérigazgatói pozícióját. Az alacsony hozamkörnyezet nemcsak vagyonvesztést okoz, de a magas ingatlanárak miatt fiatalok tömegeinek életkezdését is megnehezíti. A magyar babaváró hitelt érdekes és szórakoztató megközelítésnek nevezte. A Portfolio kérdésére Treichl azt mondta: ha a magyar kormány megkeresné őket a Budapest Bankkal kapcsolatos ajánlattal, komolyan fontolóra vennék a vásárlást, de ez még nem történt meg, és csekély esélyt látnak rá.
Az Erste Group ma reggel tette közzé első féléves gyorsjelentését, amelyben az elemzői várakozásoknál jobb eredményről adott számot az osztrák bankcsoport, ugyanakkor a piac 3%-os eséssel fogadta a jelentést (feltételezésünk szerint a szinten tartott menedzsmentvárakozások miatt).

Andreas Treichl: érdekes a babaváró hitel, de nem csak ez érdekes Magyarországban
Andreas Treichl vezérigazgató az Erste Group bécsi sajtótájékoztatóján elmondta:
 • A válság utáni évek megmutatták, hogy a közép- és kelet-európai régió gazdasági növekedése erősebb, mint Nyugat-Európáé, a növekedési többlet visszatért a válság után, és az Erste várakozásai szerint így is marad.
 • A régiós országok rendelkeznek azzal, amivel a periferiális nyugati országok nem: magas a versenyképesség szintje és közelebb helyezkednek el a legfontosabb ipari központokhoz.
 • Nagy kihívás az alacsony kamatkörnyezet, az európai tőkepiacok "japanizálódnak", csakhogy az európai társadalom a fiatalok megtakarítási hajlandósága és a gazdasági célok tekintetében is másképp viselkedik, mint a japán.
 • Az Erste szerencséje, hogy az alacsony kamatkörnyezetet az üzleti volumen növelésével tudja kompenzálni a gyorsabban növekvő piacainak köszönhetően.
 • A Romániában jelentkező egyszeri negatív hatás ellenére szilárd profitteljesítményt ért el az Erste Group.


Andreas Treichl: érdekes a babaváró hitel, de nem csak ez érdekes Magyarországban
A sajtótájékoztatón elhangzott:
 • Jelentős, évi 7,3%-os lakossági hitelállomány-bővülést ért el egy év alatt a csoport, miközben a betétállomány 8,3%-kal növekedett.
 • A működési bevételek minden jelentősebb komponense növekedett, a bevételek összességében 6,5%-kal növekedtek 2018 első fele és 2019 első fele között.
 • Horvátország kivételével minden jelentős közép- és kelet-európai piacon növekedett a bank működési eredménye, hasonló mondató el a költség/bevétel arányról is. Utóbbi csoportszinten 61,5%-ról 59,7%-ra javult, a további javulásban a digitalizációnak nagy szerepe lehet.
 • A bankcsoport CET1 tőkerátája 2018 végéhez hasonlóan 13,5%-on állt június végén, ami az elmúlt évek legmagasabb értéke.
 • Az alacsony kamatkörnyezet negatívan hat ugyan a kamatmarzsa, de pozitív következménye a kockázati költségek alacsony szintje az ügyfelek jó fizetőképességének köszönhetően.
 • Az első félévben nettó 43 millió eurónyi céltartalékot szabadított fel a bank, ebből Magyarországon 15 millió euró jelentkezett, Romániában 19 millió euró.
 • A nem teljesítő hitelek aránya a 2013-as 10% feletti szintről mára 3%-ra csökkent az Erste Groupnál, június végén 2,8%-on állt. A nem teljesítő hitelek fedezettsége 75% fölé emelkedett.


Andreas Treichl: érdekes a babaváró hitel, de nem csak ez érdekes Magyarországban
 • A bruttó vállalati hitelállomány 2018 végéhez képest az első félévben 6%-kal növekedett, 3500 új kkv-val bővítették ügyfélállományukat.
 • Augusztus végéig 5 millióra emelkedhet az Erste digitális platformját, a George-ot használó ügyfelek száma a bankcsoportnál, naponta közel 5000-en kezdik használni. Az Apple Pay-t négy új országban, köztük Magyarországon vezetik be.


Ami a kilátásokat illeti, a korábban közölteknek megfelelően 11% feletti tőkearányos megtérülést (ROTE) vár az idei évtől az Erste menedzsmentje (a romániai egyszeri negatív tétel ellenére), amit 5% körül növekvő hitelállomány, enyhén növekvő (legfeljebb 10 bázispontos) kockázati költség szint, csökkenő költség/bevétel arány és 20% alatti adókulcs mellett érhetnek el.

A Portfolio kérdésére Treichl azt mondta: ha a kormány megkeresné őket a Budapest Bankra vonatkozó ajánlattal, komolyan megfontolnák, de ez nem történt még meg, és kis esélyt látnak rá.

Magyar újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a babaváró hitel egy "érdekes és szórakoztató megközelítés", de nem az az egyetlen ilyen jelenség a magyar piacról. A jelzáloghitelezésre lehet némi kiszorító hatása, de sikerre számítanak, már 2000-nél nagyobb babaváró darabszámnál tartanak. Nagyon elégedettek a magyar leánybank teljesítményével, hatékonyságát "drámai mértékben" sikerült javítani. A George digitális platformot a jövő év végéig vezethetik be nálunk.

Andreas Treichl: érdekes a babaváró hitel, de nem csak ez érdekes Magyarországban
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank