Közjegyzői eljárás: az MNB javaslatait támogatja a Magyar Bankszövetség
Bank

Közjegyzői eljárás: az MNB javaslatait támogatja a Magyar Bankszövetség

Portfolio
Komoly elégedetlenséget lát a mai cikkünkben bemutatott közjegyzői díjváltozások körül a Magyar Bankszövetség is. A szervezet a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi javaslataival összhangban lévő változásokat szorgalmaz.
Ma reggel írtunk róla, hogy július 1-je óta az új közjegyzői díjrendelet hatályba lépése, mától pedig egy új közjegyzői kamarai iránymutatás borzolja tovább a kedélyeket a hitelpiacon. A változások nem hoztak egyértelmű és érdemi költségcsökkentést még a jogszabály által "különleges elbánásban" részesített lakáshitelek esetében sem.

Ahogy felidéztük, a Magyar Nemzeti Bank tavasszal közzétett 330 pontos Versenyképességi Programja is foglalkozik a közjegyzői díjak csökkentésének, illetve a közjegyzői hitelesítés központi digitális platformmal történő kiváltásának a lehetőségével. Mint ma kiderült, a Magyar Bankszövetség teljes mellszélességgel kiáll ezen elképzelések mellett.

Megkeresésünkre a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente az alábbi nyilatkozatot tette ugyanis:

A Magyar Bankszövetséghez is érkeztek az érintettek komoly elégedetlenségről tanúskodó visszajelzések a közjegyzői díjak jelentős emelkedése, valamint a folyamat több lépcsőssé válása miatt. Szektorunk teljes mértékben egyetért a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi Programjának vonatkozó pontjaival, ezek ugyanis már korábban, a jelenlegi változások előtt is a hitelezéshez, ezen belül külön is a lakáshitelezéshez kapcsolódó közjegyzői eljárások olcsóbbá és egyszerűbbé tételének egyértelmű igényét fogalmazták meg. Ez is egy olyan folyamat, ahol az elavult, költség- és időigényes papíralapú rendszert ügyfélközpontú, központi digitális platformmal kellene mihamarabb kiváltani. Magyarország versenyképességének növelésében a hazai bankszektor e témában is teljes szakmai egyetértéséről biztosítja a Nemzeti Bankot, és az általa megfogalmazott jogos és időszerű követelményeket.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!