Bank

OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni

Portfolio
Ma hajnalban tette közzé második negyedéves gyorsjelentését az OTP. A ma reggeli sajtótájékoztatón Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese értékelte a trendeket.

Növekedés

  • Makrokörnyezet: rendkívül kedvező a gazdasági környezet azokban az országokban, ahol az OTP jelen van, főként Magyarországon, ahol az OTP idén 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számol.
  • Akvizíciók: 2 bank, az albán SocGen és a bolgár Expressbank számai már benne vannak a csoport eredményében. A montenegrói és moldáviai akvizíciók pénzügyi zárására 2019. július 16-án, illetve 25-én került sor, ezek hatása még nem szerepel a második negyedéves kimutatásokban, a bankok konszolidálása a harmadik negyedévben esedékes, hasonlóan a még függőben lévő szerb akvizícióhoz. A szlovén akvizíció zárására az idei negyedik negyedévben kerülhet sor.

Profit, hitel, betét

  • Korábban a profit növekedése mögött nagyrészt a kockázati költségek csökkenése állt, most már a működési eredmény robosztus bővülése a fő driver.
  • A profit növekedése most nem elsősorban a nagyobb, hanem a közepes és kisebb bankok eredménynövekedése volt kiemelkedő.
  • Az OTP igyekszik megragadni a jó gazdasági helyzetből eredő hitelezési lehetőségeket, ez látszik a hitelállomány alakulásán is, az állományok növekedése a második negyedévben felgyorsult, a teljesítő hitelállomány organikusan 4 százalékkal nőtt, Magyarországon 5 százalékos volt a bővülés.
  • Az OTP betétállománya konszolidált szinten 2 százalékkal nőtt, a MÁP+ program elindulása ellenére a magyarországi betétállomány is bővült 2 százalékkal.
  • A menedzsment már előre jelezte, hogy a tőkemegfelelési mutató a már végrehajtott akvizíciók hatására csökkenni fog, a CET1 ráta 2,8 százalékponttal lesz alacsonyabb.

Magyarország

A jelzáloghitelek folyósítása 4 százalékkal nőtt, az első félévben a bank piaci részesedése a jelzáloghitel-piacon 28,6 százalék volt az első félévben, ez megfelel a bank várakozásainak. A személyi kölcsönök folyósításában a bank piaci részesedése folyamatosan nő, az idei első félévben már 39 százalék volt.

OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni
Forrás: OTP


OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni
Forrás: OTP
Az OTP Bank jelentős érdeklődést tapasztal a Babaváró támogatás kapcsán, és folyamatosan nő az igénylések száma. A KSH által közzétett statisztikai adatok alapján, az OTP becslése szerint akár a 300 ezret is elérheti a jogosultak száma. Az OTP Bank a lakossági ügyfélkörben fennálló piaci súlyának megfelelőszámú ügyfélre számít.

OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni
Forrás: OTP
MÁP+: Az MNB adatai szerint a MÁP Plusz jegyzéseket az ügyfelek az alábbi forrásokból finanszírozták: meglévő állampapírok visszaváltása
(47% súllyal), betétek és készpénz (22%), befektetési alapok (13%), egyéb (19%). Az OTP tapasztalatai szerint a jegyzések forrását tekintve, a betét és állampapír arányhasonló a piachoz, míg a befektetési alapok aránya kisebb (10% alatti). Június és július során az új források aránya 15-25% közötti volt, és folyamatosan emelkedik. Júniusban összességében a legnagyobb beáramlás a MÁP Plusz termékben volt. Az első heteket követően a MÁP Plusz értékesítése folyamatosan csökken. A lakossági állampapír piac robosztus növekedése mellett a Bank tartja a piaci részesedését ezen a részpiacon, és a hasonló futamidejű lakossági értékpapírokkal megegyezőmértékben részesedett a MÁP Plusz jegyzésekből.

Arra a kérdésre, hogy a MÁP+ magas kamatai miatt a bankok is elkezdik emelni a betéti kamatokat, Bencsik László elismerte, rendkívül nehéz ezzel a konstrukcióval versenyezni. A hosszútávú befektetési termékek, így a befektetési alapok várható volumennövekedésére negatívan hathat a MÁP+.

Kilátások

Az OTP optimista azoknak az országoknak az idei gazdasági növekedésével kapcsolatban, ahol jelen van, Magyarországon 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számolnak. A magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatban nagy kérdés a külső környezet alakulása, az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, a Brexit a lassulás irányába hat, és a német gazdasági növekedési adatok sem erősek, ezek nyilván nem segítenek a növekedésben. Ezek mind kihívásokat jelentenek a magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatban.

OTP: Rendkívül nehéz a szuperállampapírral versenyezni
Forrás: OTP
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank