Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
Bank

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe

Portfolio
Hét év alatt most először fordult elő, hogy a dollármilliomosok száma és vagyona is csökkent a világon a Capgemini World Wealth Reportja szerint. Különösen nagy fordulatnak számít, hogy az ázsiai és csendes-óceáni régió volt a legnagyobb csökkenést elszenvedő régió a vagyonban és számosságban is, holott az elmúlt években rendre innen jöttek a legnagyobb növekedési sztorik. A tanulmány szerint a tavalyi tőzsdei turbulencia a gazdagok között is inkább a gazdagabbakat érintette negatívabban, nem véletlen, hogy az idei első negyedévben a készpénz jellegű befektetésekben tartották vagyonuk nagyobb részét a gazdagok.
A magyar privátbanki piacon egyelőre folyamatosan nő a kezelt vagyon, de számos kihívás nehezíti a szolgáltatók életét. Erről bővebben október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon lesz szó. Jegyek már kaphatóak!

Nagy meglepetést okozott Ázsia

Hét év után most először fordul elő, hogy a HNWI-csoportba (Hight-net-worth-individual: azok, akiknek befektethető vagyona eléri a legalább egymillió dollárt) tartozók száma és vagyona is csökkent, előbbi 0,3%-kal, utóbbi közel 3%-kal 2017-ről 2018-ra. A csökkenés különösen szembetűnő az ázsiai és csendes-óceáni régióban, valamint Európában, míg Észak-Amerika inkább csak stagnált. Kitűnik ugyanakkor a régiók közül a Közel-Kelet, ahol egy év alatt a dollármilliomosok száma közel 6%-kal nőtt.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
Az ázsiai és csendes-óceáni régióban látott 5%-os vagyoncsökkenés tette ki a globális szinten 2 ezermilliárd dolláros vagyoncsökkenés felét. A régió vagyoncsökkenésének 53%-át Kína adta, ezzel pedig a globális vagyoncsökkenés 25%-áért is ez az ország felelt tavaly. Európa a dollármilliomosok vagyonvesztésének 24%-áért felelt tavaly, csak Európában pedig 3%-kal csökkent a vagyon.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
A gazdagok között is vannak gazdagabbak, de őket sem érintette semlegesen a tavaly piaci turbulencia és az év végi tőzsdei visszaesés: a legalább 30 millió dollárral bírók vagyona tavaly több mint 6%-kal csökkent. Ehhez képest a milliomosok közel 90%-át magába tömörítő, 1-5 millió dolláros szegmens vagyona alig esett, így a vagyonvesztés inkább a dollármilliomosok középső és felső rétegét érintette jobban.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
A vizsgált országok közül az USA, Japán, Németország és Kína adta tavaly a teljes dollármilliomos tábor 61%-át a világon. Közülük az USA volt az egyedüli, ahol szerény mértékben, de nőni tudott a dollármilliomosok száma egy év alatt, ehhez képest Németországban és Japánban kissé csökkent a számuk, de Kínában volt a legnagyobb az esés több mint 5%-kal. A legnagyobb tíz ország a dollármilliomosokat tekintve az előbbieken túl Franciaország, az Egyesült Királyság, Svájc, Kanada, Olaszország és Ausztrália.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe

Inkább készpénz, mint részvény

A részvényeket felváltva a készpénz és készpénz jellegű eszközök lettek a legtöbb vagyont tartó kategória a dollármilliomosok körében 2019 első negyedévében. A teljes vagyon 28%-át tartják ugyanis a gazdagok készpénzben, míg a részvények az idei első negyedévben csupán 26%-ot tettek ki. A piaci turbulenciáknak köszönhetően az ázsiai és csendes-óceáni régióban a részvényallokáció 5 százalékponttal 22%-ra csökkent az egy évvel korábbi szintről, míg az alternatív befektetések aránya 4 százalékponttal emelkedett.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
online hitel kölcsön