Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
Bank

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe

Portfolio
Hét év alatt most először fordult elő, hogy a dollármilliomosok száma és vagyona is csökkent a világon a Capgemini World Wealth Reportja szerint. Különösen nagy fordulatnak számít, hogy az ázsiai és csendes-óceáni régió volt a legnagyobb csökkenést elszenvedő régió a vagyonban és számosságban is, holott az elmúlt években rendre innen jöttek a legnagyobb növekedési sztorik. A tanulmány szerint a tavalyi tőzsdei turbulencia a gazdagok között is inkább a gazdagabbakat érintette negatívabban, nem véletlen, hogy az idei első negyedévben a készpénz jellegű befektetésekben tartották vagyonuk nagyobb részét a gazdagok.
A magyar privátbanki piacon egyelőre folyamatosan nő a kezelt vagyon, de számos kihívás nehezíti a szolgáltatók életét. Erről bővebben október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon lesz szó. Jegyek már kaphatóak!

Nagy meglepetést okozott Ázsia

Hét év után most először fordul elő, hogy a HNWI-csoportba (Hight-net-worth-individual: azok, akiknek befektethető vagyona eléri a legalább egymillió dollárt) tartozók száma és vagyona is csökkent, előbbi 0,3%-kal, utóbbi közel 3%-kal 2017-ről 2018-ra. A csökkenés különösen szembetűnő az ázsiai és csendes-óceáni régióban, valamint Európában, míg Észak-Amerika inkább csak stagnált. Kitűnik ugyanakkor a régiók közül a Közel-Kelet, ahol egy év alatt a dollármilliomosok száma közel 6%-kal nőtt.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
Az ázsiai és csendes-óceáni régióban látott 5%-os vagyoncsökkenés tette ki a globális szinten 2 ezermilliárd dolláros vagyoncsökkenés felét. A régió vagyoncsökkenésének 53%-át Kína adta, ezzel pedig a globális vagyoncsökkenés 25%-áért is ez az ország felelt tavaly. Európa a dollármilliomosok vagyonvesztésének 24%-áért felelt tavaly, csak Európában pedig 3%-kal csökkent a vagyon.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
A gazdagok között is vannak gazdagabbak, de őket sem érintette semlegesen a tavaly piaci turbulencia és az év végi tőzsdei visszaesés: a legalább 30 millió dollárral bírók vagyona tavaly több mint 6%-kal csökkent. Ehhez képest a milliomosok közel 90%-át magába tömörítő, 1-5 millió dolláros szegmens vagyona alig esett, így a vagyonvesztés inkább a dollármilliomosok középső és felső rétegét érintette jobban.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
A vizsgált országok közül az USA, Japán, Németország és Kína adta tavaly a teljes dollármilliomos tábor 61%-át a világon. Közülük az USA volt az egyedüli, ahol szerény mértékben, de nőni tudott a dollármilliomosok száma egy év alatt, ehhez képest Németországban és Japánban kissé csökkent a számuk, de Kínában volt a legnagyobb az esés több mint 5%-kal. A legnagyobb tíz ország a dollármilliomosokat tekintve az előbbieken túl Franciaország, az Egyesült Királyság, Svájc, Kanada, Olaszország és Ausztrália.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe

Inkább készpénz, mint részvény

A részvényeket felváltva a készpénz és készpénz jellegű eszközök lettek a legtöbb vagyont tartó kategória a dollármilliomosok körében 2019 első negyedévében. A teljes vagyon 28%-át tartják ugyanis a gazdagok készpénzben, míg a részvények az idei első negyedévben csupán 26%-ot tettek ki. A piaci turbulenciáknak köszönhetően az ázsiai és csendes-óceáni régióban a részvényallokáció 5 százalékponttal 22%-ra csökkent az egy évvel korábbi szintről, míg az alternatív befektetések aránya 4 százalékponttal emelkedett.

Nem várt helyről jött a fordulat a szupergazdagok életébe
FrankfurtTőzsde
Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél
budapest_parlament_getty
vonatmav
cimlapkep_milestone_budapest
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
jamie dimon_getty