Bank

Jelentős profitcsökkenésre készülhetnek az európai alapkezelők

Portfolio
Az egyre nagyobb árverseny, az aktívan kezelt részvényalapokból kiáramló tőke, valamint a passzív alapok térnyerése mind negatív hatással lesznek az európai alapkezelők nyereségére. Az olasz Prometeia tanácsadó cég számításai szerint idén 6%-kal csökkenhet a profit - írja a Financial Times.
Egy olasz tanácsadó cég becslése szerint az európai alapkezelők profitja a tavalyi 79 milliárd euróról 74 milliárdra csökken idén az egyre nagyobb árverseny, az aktívan kezelt részvényalapokból kiáramló tőke, valamint a passzív alapok térnyerése miatt.

Nem sok jót jósol a cég a friss tőkebeáramlás tekintetében sem, a tavalyi 94,8 milliárd eurónyi tőkebeáramlást idén alig több, mint 46 milliárdra várják, mindeközben a profitmarzs a tavalyi 79 bázispontról 72-re csökkenhet 2019-ben.

Az alapok közül az aktívan kezelt részvényalapok szenvedhetik el a legnagyobb profitcsökkenést, a tavalyihoz képest idén 10%-kal csökkenhet a profit a befektetők tőkekivonása miatt. Az elemzést készítő egyik szakértő szerint az aktívan kezelt alapoknak muszáj felmutatniuk valamit, hogy igazolják magasabb árképzésüket, amit a mostani alacsony hozamkörnyezetben egyre nehezebb magyarázni, ráadásul a passzívan kezelt alapok is nagyon jönnek fel rájuk.

Vannak azért olyan alapkategóriák is, amelyek iránt élénk érdeklődés lehet a közeljövőben, és emiatt az alapkezelői profitban is egyre nagyobb hangsúlyt kanak majd, ezek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási hasznosságot előtérbe helyező, ún. ESG-alapok.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
orban viktor uj kozep-europa