Bank

Jelentős profitcsökkenésre készülhetnek az európai alapkezelők

Portfolio
Az egyre nagyobb árverseny, az aktívan kezelt részvényalapokból kiáramló tőke, valamint a passzív alapok térnyerése mind negatív hatással lesznek az európai alapkezelők nyereségére. Az olasz Prometeia tanácsadó cég számításai szerint idén 6%-kal csökkenhet a profit - írja a Financial Times.
Egy olasz tanácsadó cég becslése szerint az európai alapkezelők profitja a tavalyi 79 milliárd euróról 74 milliárdra csökken idén az egyre nagyobb árverseny, az aktívan kezelt részvényalapokból kiáramló tőke, valamint a passzív alapok térnyerése miatt.

Nem sok jót jósol a cég a friss tőkebeáramlás tekintetében sem, a tavalyi 94,8 milliárd eurónyi tőkebeáramlást idén alig több, mint 46 milliárdra várják, mindeközben a profitmarzs a tavalyi 79 bázispontról 72-re csökkenhet 2019-ben.

Az alapok közül az aktívan kezelt részvényalapok szenvedhetik el a legnagyobb profitcsökkenést, a tavalyihoz képest idén 10%-kal csökkenhet a profit a befektetők tőkekivonása miatt. Az elemzést készítő egyik szakértő szerint az aktívan kezelt alapoknak muszáj felmutatniuk valamit, hogy igazolják magasabb árképzésüket, amit a mostani alacsony hozamkörnyezetben egyre nehezebb magyarázni, ráadásul a passzívan kezelt alapok is nagyon jönnek fel rájuk.

Vannak azért olyan alapkategóriák is, amelyek iránt élénk érdeklődés lehet a közeljövőben, és emiatt az alapkezelői profitban is egyre nagyobb hangsúlyt kanak majd, ezek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási hasznosságot előtérbe helyező, ún. ESG-alapok.
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Május 6-án indul az új Takarékbank