Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Bank

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág

Portfolio
Falnak ütközött tavaly az alapkezelői piac - írja a BCG legújabb, Global Asset Management tanulmányában. A nagy vagyonkezelői piacok tavaly többségükben negatív hozamokat tudtak csak felmutatni, a tőke elkezdett kiáramlani, ami sok esetben létszámcsökkentéshez vezetett. Mindezzel párhuzamosan a profitabilitás is csökkent, a bevételek pedig visszaestek, de a működési profit még így is elérte átlagban a 35%-ot, és sokat javít a képen az is, hogy az idei első félévben a piacok is magukhoz tértek. A technológiai újítások azonban elkerülhetetlenek, a BCG szerint öt olyan trend lesz, amely alaposan felforgatja majd az alapkezelői piac közeljövőjét.
Zsugorodó bevételek, csökkenő profit, szárnyaló költségek - de mi a helyzet a magyar alapkezelői piacon? Október 1-jén kiderül. Gyere el te is!

Falnak ütközött az alapkezelői piac

A tanulmány szerint a közeljövőben fel kell készülni arra, hogy a piacok az eddiginél is sokkal volatilisebbek lesznek, nagyobb lesz a verseny az ügyfélpénzekért és a gazdasági bizonytalanság is nőni fog. A másik lábon viszont ott van a technológiai fejlődés, ami nagy potenciállal bírhat azon szolgáltatóknak, akik sikeresen ki tudják ezt használni és beépíteni az üzletmenetbe. A BCG szerint a következő 5 évben az alábbi fő trendek fognak dominálni:
  • Az aktív vagyonkezelésnek továbbra is jelentős versenytársat jelentenek majd a passzívan kezelt, valamint alternatív alapok, az alapkezelői díjak további csökkenése pedig elkerülhetetlen.
  • A technológiai fejlődés és azzal való lépéstartás kritikus pont lesz a fennmaradásban. A szolgáltatók várhatóan jelentős lépéseket tesznek majd a meglévő üzleti modell átalakításában, az új technológiák elsajátításában, a hatékonyságnövelésben és az ügyfélkiszolgálás átalakításában.
  • Kína lesz Európa mögött a második legnagyobb alapkezelői piac, a következő 10 évben több tőke áramlik ide, mint az USA-ba. Mindeközben a feltörekvő piacok is egyre fontosabbá válnak a vagyonkezelésben.
  • A "győztes visz mindent" jelenség fel fog gyorsulni, miután a márkafelismerés, az értékesítési dominancia és a mérethatékonyság is sokkal kritikusabb pontokká válnak.
  • Előretörnek a társadalmilag és környezetileg hasznos befektetések a kínálatban, miután a cégek kezdik felismerni, hogy egyre nagyobb az igény az olyan befektetések iránt, amelyek pozitív hatással bírnak a környezetre és az emberekre.

Rövid távon minden esetre az lesz az alapkezelők fő prioritása, hogy helyreállítsák a hozamszerzési gépezetet a tavalyi gyenge év után. Tavaly a globálisan kezelt vagyon mértéke 4%-kal 74,3 ezermilliárd dollárra csökkent az előző évi 77,3 ezermilliárdról, ez volt az első év a 2008-as válság óta, hogy éves alapon csökkent a kezelt állomány. A nettó tőkebeáramlás tavaly 944 milliárd dollárt tett ki, ami jóval elmaradt a 2017-ben mért 2015 milliárd dollártól.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report
A kezelt vagyon legnagyobb mértékben Észak-Amerikában csökkent, ahol egy év alatt 2000 milliárd dollár áramlott ki a rendszerből, ami a globális tőkevesztés kétharmadát teszi ki. Észak-Amerika mellett százalékos alapon a közel-keleti és afrikai régióban csökkent még a legnagyobb mértékben a vagyon (igaz, utóbbi régiókban alacsonyabb bázisról). Az európai alapkezelők kezelt vagyona is csökkent tavaly, de korántsem olyan mértékben, mint Észak-Amerikában. Ázsia sem úszta meg, ezen belül is főleg Kínában esett jobban a vagyon, amihez hozzájárult, hogy 2018-ban a kínai részvénypiac 25%-ot esett. Ehhez képest a 4%-os vagyonvesztés még nem is tekinthető túlzottan nagynak, ami jelentős jövőbeni potenciált mutat a régióban - hívja fel a figyelmet a tanulmány. A régiók között egyedül a latin-amerikai tudott növekedést felmutatni a kezelt vagyonban, egy év alatt 8%-ot,köszönhetően elsősorban a tavaly igen jól teljesítő brazíliai részvénypiacnak.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report
Az aktívan kezelt alapok is szenvedtek tavaly, az általuk kezelt vagyon ezermilliárd dollárral csökkent 2018-ban. Ebben nemcsak a gyenge piaci teljesítmény játszott szerepet, hanem az évek óta tartó trend, miszerint a befektetők egyre kevesebb pénzt tesznek aktívan kezelt alapba. A befektetési kategóriák között tavaly az alternatív alapok mutatkoztak a legerősebbnek, ezen belül is egyre nagyobb teret nyernek maguknak a magántőkealapok.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report

Csökkent a profit, nőttek a költségek

Bár a profit is csökkent tavaly az alapkezelői piacon, korántsem volt drámai a helyzet és inkább az utolsó negyedéves piaci esésnek tudható be. A működési eredmény tavaly átlagban elérte a 35%-ot, a bevételek kezelt vagyonhoz viszonyított aránya azonban folyamatosan csökken az alapkezelői díjak zsugorodásának köszönhetően. A bevétel marzs a 2013-as 30,1 bázispontról tavaly 26,2 bázispontra csökkent.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report
A költségek mindeközben tovább nőttek, részben az új technológiákba való befektetéseknek, részben a szabályozói elvárásoknak (mint a MiFID 2) való megfelelésnek köszönhetően. Egy átlagos alapkezelőnél a tanulmány szerint 2017-ről 2018-ra 5%-kal nőttek a költségek, 2007-hez képest ez pedig már 34%-os növekedést jelent.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kozossegifinanszirozas