Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Bank

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág

Portfolio
Falnak ütközött tavaly az alapkezelői piac - írja a BCG legújabb, Global Asset Management tanulmányában. A nagy vagyonkezelői piacok tavaly többségükben negatív hozamokat tudtak csak felmutatni, a tőke elkezdett kiáramlani, ami sok esetben létszámcsökkentéshez vezetett. Mindezzel párhuzamosan a profitabilitás is csökkent, a bevételek pedig visszaestek, de a működési profit még így is elérte átlagban a 35%-ot, és sokat javít a képen az is, hogy az idei első félévben a piacok is magukhoz tértek. A technológiai újítások azonban elkerülhetetlenek, a BCG szerint öt olyan trend lesz, amely alaposan felforgatja majd az alapkezelői piac közeljövőjét.
Zsugorodó bevételek, csökkenő profit, szárnyaló költségek - de mi a helyzet a magyar alapkezelői piacon? Október 1-jén kiderül. Gyere el te is!

Falnak ütközött az alapkezelői piac

A tanulmány szerint a közeljövőben fel kell készülni arra, hogy a piacok az eddiginél is sokkal volatilisebbek lesznek, nagyobb lesz a verseny az ügyfélpénzekért és a gazdasági bizonytalanság is nőni fog. A másik lábon viszont ott van a technológiai fejlődés, ami nagy potenciállal bírhat azon szolgáltatóknak, akik sikeresen ki tudják ezt használni és beépíteni az üzletmenetbe. A BCG szerint a következő 5 évben az alábbi fő trendek fognak dominálni:
  • Az aktív vagyonkezelésnek továbbra is jelentős versenytársat jelentenek majd a passzívan kezelt, valamint alternatív alapok, az alapkezelői díjak további csökkenése pedig elkerülhetetlen.
  • A technológiai fejlődés és azzal való lépéstartás kritikus pont lesz a fennmaradásban. A szolgáltatók várhatóan jelentős lépéseket tesznek majd a meglévő üzleti modell átalakításában, az új technológiák elsajátításában, a hatékonyságnövelésben és az ügyfélkiszolgálás átalakításában.
  • Kína lesz Európa mögött a második legnagyobb alapkezelői piac, a következő 10 évben több tőke áramlik ide, mint az USA-ba. Mindeközben a feltörekvő piacok is egyre fontosabbá válnak a vagyonkezelésben.
  • A "győztes visz mindent" jelenség fel fog gyorsulni, miután a márkafelismerés, az értékesítési dominancia és a mérethatékonyság is sokkal kritikusabb pontokká válnak.
  • Előretörnek a társadalmilag és környezetileg hasznos befektetések a kínálatban, miután a cégek kezdik felismerni, hogy egyre nagyobb az igény az olyan befektetések iránt, amelyek pozitív hatással bírnak a környezetre és az emberekre.

Rövid távon minden esetre az lesz az alapkezelők fő prioritása, hogy helyreállítsák a hozamszerzési gépezetet a tavalyi gyenge év után. Tavaly a globálisan kezelt vagyon mértéke 4%-kal 74,3 ezermilliárd dollárra csökkent az előző évi 77,3 ezermilliárdról, ez volt az első év a 2008-as válság óta, hogy éves alapon csökkent a kezelt állomány. A nettó tőkebeáramlás tavaly 944 milliárd dollárt tett ki, ami jóval elmaradt a 2017-ben mért 2015 milliárd dollártól.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report
A kezelt vagyon legnagyobb mértékben Észak-Amerikában csökkent, ahol egy év alatt 2000 milliárd dollár áramlott ki a rendszerből, ami a globális tőkevesztés kétharmadát teszi ki. Észak-Amerika mellett százalékos alapon a közel-keleti és afrikai régióban csökkent még a legnagyobb mértékben a vagyon (igaz, utóbbi régiókban alacsonyabb bázisról). Az európai alapkezelők kezelt vagyona is csökkent tavaly, de korántsem olyan mértékben, mint Észak-Amerikában. Ázsia sem úszta meg, ezen belül is főleg Kínában esett jobban a vagyon, amihez hozzájárult, hogy 2018-ban a kínai részvénypiac 25%-ot esett. Ehhez képest a 4%-os vagyonvesztés még nem is tekinthető túlzottan nagynak, ami jelentős jövőbeni potenciált mutat a régióban - hívja fel a figyelmet a tanulmány. A régiók között egyedül a latin-amerikai tudott növekedést felmutatni a kezelt vagyonban, egy év alatt 8%-ot,köszönhetően elsősorban a tavaly igen jól teljesítő brazíliai részvénypiacnak.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report
Az aktívan kezelt alapok is szenvedtek tavaly, az általuk kezelt vagyon ezermilliárd dollárral csökkent 2018-ban. Ebben nemcsak a gyenge piaci teljesítmény játszott szerepet, hanem az évek óta tartó trend, miszerint a befektetők egyre kevesebb pénzt tesznek aktívan kezelt alapba. A befektetési kategóriák között tavaly az alternatív alapok mutatkoztak a legerősebbnek, ezen belül is egyre nagyobb teret nyernek maguknak a magántőkealapok.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report

Csökkent a profit, nőttek a költségek

Bár a profit is csökkent tavaly az alapkezelői piacon, korántsem volt drámai a helyzet és inkább az utolsó negyedéves piaci esésnek tudható be. A működési eredmény tavaly átlagban elérte a 35%-ot, a bevételek kezelt vagyonhoz viszonyított aránya azonban folyamatosan csökken az alapkezelői díjak zsugorodásának köszönhetően. A bevétel marzs a 2013-as 30,1 bázispontról tavaly 26,2 bázispontra csökkent.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report
A költségek mindeközben tovább nőttek, részben az új technológiákba való befektetéseknek, részben a szabályozói elvárásoknak (mint a MiFID 2) való megfelelésnek köszönhetően. Egy átlagos alapkezelőnél a tanulmány szerint 2017-ről 2018-ra 5%-kal nőttek a költségek, 2007-hez képest ez pedig már 34%-os növekedést jelent.

Mesés vagyonokkal csábított, most falnak ütközött az iparág
Forrás: BCG Global Asset Management Report
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Robert Rooney, Morgan Stanley