Sosem volt még ennyi nyugdíjmilliomos - Hogy csinálják?
Bank

Sosem volt még ennyi nyugdíjmilliomos - Hogy csinálják?

Portfolio
A Fidelity friss elemzése szerint rekord magasan jár azok száma, akiknek már most dollármilliót elérő vagy meghaladó megtakarítása van a nyugdíjszámláján az USA-ban. Mindemellett a munkáltatók is egyre több pénzzel járulnak hozzá dolgozóik majdani nyugdíjas éveihez. Ha a magyar önkéntes pénztári számlákat nézzük, egy átlagos pénztári tagnak már most is több mint egymillió forint van a számláján, csakhogy a tagok száma évről évre csökken.
Közelgő Öngondoskodás 2019 konferenciánk egyik központi témája lesz mindez, érdemes regisztrálni!A friss adatok szerint új rekordot döntött azoknak az amerikai nyugdíjra gyűjtőknek a száma, akiknek legalább egymillió dollárja van valamelyik nyugdíj-előtakarékossági számlán: a 401(k) vállalati nyugdíjprogramban lévő nyugdíjmilliomosok száma 196 ezer főre nőtt a vállalatnál, szemben az előző évi 180 ezerrel, és ezzel megdöntötte a 2018 harmadik negyedévében felállított 187,4 ezer fős rekordot is.

Mi az a 401(k) nyugdíjprogram? Az USA-ban egy elég népszerű vállalati nyugdíjprogram a 401(k), ahol a munkavállaló egy meghatározott összeget tesz félre a fizetéséből, ehhez pedig a munkáltató is hozzájárulhat pénzzel. Az ilyen típusú megtakarításra adójóváírás is jár, jellegét tekintve lényegében egy hozzájáruláson alapuló (DC) nyugdíjprogramról beszélünk.

Mindemellett nőtt a magánnyugdíjalapban gyűjtő dollármilliomosok száma is: Az ún. IRA-számlákon gyűjtők között 179,7 ezer olyan számlatulajdonos van, akinek a megtakarítása eléri vagy meghaladja az egymillió dollárt, ez jóval magasabb, mint az első negyedévben mért 168,1 ezer fő, ráadásul ez is rekordot jelent a tavalyi harmadik negyedévben mért 170,4 ezres számhoz képest.

Mi az az IRA? Az IRA az USA-ban egy adókedvezménnyel járó magánnyugdíjalapot jelent, ennek több formája is létezik, de a tradicionális eset az, amikor a befizetésekre a nyugdíjra gyűjtő adókedvezményt kap mindaddig, amíg a nyugdíjba vonulásig elkezdi felhasználni a számlára gyűjtött pénzt.

Hogy magyar példát is hozzunk: a Pénztárszövetség második negyedéves adatai szerint (az MNB adataira még pár napot várni kell) az egy pénztártagra jutó átlagvagyon egy év alatt 6,6%-kal 1,29 millió forintra nőtt, tehát nyugdíjra gyűjtő forintmilliomosok Magyarországon is akadnak, az viszont kevésbé jó hír, hogy az önkéntes pénztárak taglétszáma fokozatosan csökken.

Sosem volt még ennyi nyugdíjmilliomos - Hogy csinálják?

A nyugdíjra félretett pénz is nőtt

A Fidelity adatai szerint anyugdíjszámlákon lévő pénzek átlagos összege is nőtt a második negyedévben a szolgáltatónál, a 401(k) számlákon lévő megtakarítások átlagos összege 106 ezer dollár volt június végén, ami 2%-kal magasabb, mint a március végén mért 103,7 ezer dollár és mindössze 500 dollárral marad el az előző rekordtól.

Az IRA-számlán gyűjtött átlagos megtakarítás összege 3%-kal 110,4 ezer dollárra nőtt az előző negyedévhez képest. A tanulmány szerint a negyedéves alapon mért növekedés a megtakarításokban főként annak köszönhető, hogy az áprilistól júniusig tartó időszakban a részvénypiacok jól szerepeltek, a Dow Jones 2,6%-kal nőtt, az S&P pedig közel 4%-kal került feljebb.

Sosem volt még ennyi nyugdíjmilliomos - Hogy csinálják?
Az alapkezelő és befektetési szolgáltató megnézte azt is, hogyan alakul azoknak a nyugdíjmegtakarítása, akik már közelebb vannak a nyugdíjhoz, illetve akik már régebb óta takarítanak meg egyik-másik számlán. Azoknak, akik legalább 10 éve takarítanak meg, átlagosan közel 306 ezer dollárjuk van félretéve nyugdíjra, ez 411%-kal több, mint a tíz évvel ezelőtti második negyedévben mért érték. Ebből a növekedésből 38% a folyamatos nyugdíj-hozzájárulásnak köszönhető, 62%-a pedig a piaci teljesítménynek.

Azért a munkáltatók sem tétlenkednek

Sokat segít az amerikaiaknak a nyugdíjra gyűjtésben az is, hogy a munkáltatók több mint harmada mostanra automatikusan rakja be új dolgozóit is a 401(k) programba, ráadásul egyre több az olyan munkahely, amely magasabb hozzájárulást fizet dolgozói után a nyugdíjszámlára. A Fidelity szerint 5 munkáltatóból egy már 6%-os hozzájárulást fizet dolgozója után, de a cég szerint ezt a dolgozónak úgy kellene kiegészítenie, hogy összességében 15%-ot adjon ki a munkás évek alatt ahhoz, hogy abból nyugdíjas korra elegendő pénz gyűljön össze.

Az pedig külön jó hír, hogy a munkavállalók maguk is egyre többet tesznek félre nyugdíjra: az átlagos hozzájárulás a második negyedévben 8,8%-ra nőtt, ez szintén rekord magasnak számít.

Magyarországon az MNB első negyedéves adatai szerint a tagi hozzájárulás jóval meghaladja a munkáltató által fizetett tagdíjat, ez utóbbi növekedésében a cafeteria-rendszer változása sem sokat segít. Igaz, a Pénztárszövetség szerint a második negyedévben ismét nőttek a munkáltatói befizetések, az előző negyedévhez képest 33%-kal, de éves összevetésben még ezzel együtt is jelentős a visszaesés.

Sosem volt még ennyi nyugdíjmilliomos - Hogy csinálják?
Közelgő Öngondoskodás 2019 konferenciánk egyik központi témája lesz mindez, érdemes regisztrálni!
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank