Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Bank

Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia

Portfolio
A már-már szokásosnak mondható félmilliárd forint körüli nyereség helyett 1,118 milliárd forintos adózott veszteséget szenvedett el a második negyedévben a CIG Pannónia. Egyrészt egy jelentős olasz nem-életbiztosítási káresemény, másrészt a biztosító tulajdonában lévő Konzum-részvények bevonásán realizált árfolyamveszteség okozta ezt. Előbbi nagyobb (negatív) meglepetést okozhat a részvényeseknek. A biztosító alaptevékenységében biztató folyamatok láthatók, a díjbevételek és az új szerzések is szépen alakultak, utóbbiba immár takarékszövetkezetek és az állami közművek is besegítenek.

Belefutottak két nagy veszteségbe

Először is a két egyedi eseményről:
 • Az olaszországi határon átnyúló kezesi biztosítási tevékenység esetében lehívási kérelem érkezett a vagyonbiztosítói érdekeltséghez, a CIG EMABIT-hoz a kedvezményezett olasz Vám és Monopólium Ügynökség (ADM) részéről. A szerződéses kötelezvények összértéke 12,8 millió euró, a károk rendezése várhatóan több hónapot, akár éveket is igénybe vehet. A szakértők legjobb becslése szerint 1,229 milliárd forint lehet a károk várható értéke. Ebből 537 millió forint regresszekből, viszontbiztosításból és jutalékvisszaírásokból megtérülhet, így a második negyedévre 692 millió forintos negatív eredménytételt számolt el erre a csoport. A magas kockázat miatt az olasz határon átnyúló gaming kezesi biztosítási tevékenységet fel is függesztette a biztosító. A társaság korábbi közleményében csak a felfüggesztésről esett szó, a 692 millió forintos veszteség újdonság.
 • Ahogy korábban már előre jelezték, a Konzum Opusba történő beolvadásán is bukott a biztosítócsoport: mivel a Konzum árfolyama jóval alacsonyabb volt a beolvadás, mint a részvények megszerzése időpontjában, ezért a biztosító (a korábban jelzett és várt 1,355 milliárd forintnál kisebb) 1,057 milliárd forint árfolyamveszteséget realizált, amelynek hatását számvitelileg az egyéb átfogó eredményben nagyrészt ellentételezik, így tőkehatása jóval kisebb, -311 millió forint.

A második negyedév során így tehát elsősorban az egyszeri tételek befolyásolták a CIG Pannónia adózott eredményét, ami így végül -1,118 milliárd forint lett az első negyedéves 508 milliós és az egy évvel korábbi 540 milliós nyereség után. Az egyszeri tételek nélkül valószínűleg javult volna az eredmény.

Besegítenek a takarékok és a közművek

A normál működésből származó bevételek és a költségek ugyanis nem alakultak rosszul:
 • a biztosítási díjbevételek 6,370 milliárd forintról 7,008 milliárd forintra növekedtek a második negyedévben,
 • szerződés-átsorolások miatt a korábbi adatokat korrigálta a biztosító, mindenesetre az összehasonlítható adatok szerint az első féléves díjbevételek 5%-os emelkedést mutatnak, ebből a nem-életbiztosítások 11%-kal, az életbiztosítások pedig 2%-kal emelkedtek, vagyis a teljes magyar piachoz hasonlóan a vagyon- és felelsősségbiztosítások jobban teljesítenek az életbiztosítási termékeknél.


Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Az életbiztosítások továbbra is unit-linked-túlsúlyosak a biztosítónál. Az első féléves 12,629 milliárd forintos díjbevételből
 • 5,116 milliárd forintot a nem-életbiztosítások,
 • 6,383 milliárd forintot a unit-linked termékek (ebből 2,423 milliárd nyugdíjbiztosítás),
 • 1,599 milliárdot a hagyományos életbiztosítások,
 • 188 millió forintot pedig az egészségbiztosítások hoztak.


Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Az életbiztosítások értékesítésére vonatkozó adatok jelentős javulást mutatnak az életbiztosítónál:
 • a befektetési egységhez kötött életbiztosítások új szerzése az első félévben 11,5%-kal, a második negyedévben 22,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál,
 • a hagyományos és csoportos életbiztosítások új szerzése az első félévben három és félszeresére, a második negyedévben több mint háromszorosára emelkedett,
 • az új értékesítésben most már feltűnik több takarékszövetkezet csoportos életbiztosítási szerződéses is, emellett a Magyar Közút Zrt.-vel kötött csoportos élet- és balesetbiztosítások, valamint a Nemzeti Közművekkel értékékesített csoportos szerződések is jelentős hatást gyakoroltak az új értékesítés volumenére.
 • Utóbbiakat az "egyéb üzletfejlesztés" kategóriába sorolja a gyorsjelentés, ennek az új értékesítésben betöltött aránya immár 26%, amivel alig marad le a legnagyobb csatorna, a független brókerek 28%-a mögött. A saját hálózat 19%-ot, az újonnan alapított pénzügyi közvetítő leányvállalat 8%-ot értékesített az első féléves adatok szerint.


Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mindeközben a biztosító láthatóan folytatta szigorú költséggazdálkodását:
 • a működési költségek az egy évvel korábbi 2,395 milliárd forintról 2,214 milliárd forintra csökkent a második negyedévben (ebben az MKB biztosítók teljes integrálásának lezárulása is segíthetett),
 • az új szerzéseket pedig úgy sikerült jelentősen növelni, hogy a szerzési költségek kisebb mértékben, 1,543 milliárd forintról 1,598 milliárdra emelkedtek.

Mi van a tőkeleszállítással?

Ahogy az a részvényesek számára ismert, a biztosító osztalékfizetés helyett a Konzumtól korábban kapott többlettőkéjére való tekintettel a tőkeleszállítás mellett döntött, így várhatóan 3 milliárd forintot, részvényenként 31,96 forintot fizet ki a tulajdonosoknak. "A Társaság igazgatósága által előterjesztett alaptőke-leszállítás célja, hogy a Társaság részvényesei az osztalékfizetésnél kedvezőbb módon részesüljenek a Társaság felosztható eredményéből." - fogalmaz a biztosító. Amíg ugyanis osztalékfizetésre a vonatkozó szabályok alapján kizárólag a társaság eredményéből és eredménytartalékából van lehetőség, addig az alaptőke-leszállítás esetében mind a társaság eredménytartalékából, mind pedig a tőketartalékból lehetőség van kifizetés teljesítésére a társaság részvényesei számára.

A gyorsjelentésből kiderülő fontos információ a részvényesek számára, hogy a kifizetésre a cégbírósági eljárás lefolytatása után, várhatóan szeptember elején kerül sor.Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek