Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Bank

Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia

Portfolio
A már-már szokásosnak mondható félmilliárd forint körüli nyereség helyett 1,118 milliárd forintos adózott veszteséget szenvedett el a második negyedévben a CIG Pannónia. Egyrészt egy jelentős olasz nem-életbiztosítási káresemény, másrészt a biztosító tulajdonában lévő Konzum-részvények bevonásán realizált árfolyamveszteség okozta ezt. Előbbi nagyobb (negatív) meglepetést okozhat a részvényeseknek. A biztosító alaptevékenységében biztató folyamatok láthatók, a díjbevételek és az új szerzések is szépen alakultak, utóbbiba immár takarékszövetkezetek és az állami közművek is besegítenek.

Belefutottak két nagy veszteségbe

Először is a két egyedi eseményről:
 • Az olaszországi határon átnyúló kezesi biztosítási tevékenység esetében lehívási kérelem érkezett a vagyonbiztosítói érdekeltséghez, a CIG EMABIT-hoz a kedvezményezett olasz Vám és Monopólium Ügynökség (ADM) részéről. A szerződéses kötelezvények összértéke 12,8 millió euró, a károk rendezése várhatóan több hónapot, akár éveket is igénybe vehet. A szakértők legjobb becslése szerint 1,229 milliárd forint lehet a károk várható értéke. Ebből 537 millió forint regresszekből, viszontbiztosításból és jutalékvisszaírásokból megtérülhet, így a második negyedévre 692 millió forintos negatív eredménytételt számolt el erre a csoport. A magas kockázat miatt az olasz határon átnyúló gaming kezesi biztosítási tevékenységet fel is függesztette a biztosító. A társaság korábbi közleményében csak a felfüggesztésről esett szó, a 692 millió forintos veszteség újdonság.
 • Ahogy korábban már előre jelezték, a Konzum Opusba történő beolvadásán is bukott a biztosítócsoport: mivel a Konzum árfolyama jóval alacsonyabb volt a beolvadás, mint a részvények megszerzése időpontjában, ezért a biztosító (a korábban jelzett és várt 1,355 milliárd forintnál kisebb) 1,057 milliárd forint árfolyamveszteséget realizált, amelynek hatását számvitelileg az egyéb átfogó eredményben nagyrészt ellentételezik, így tőkehatása jóval kisebb, -311 millió forint.

A második negyedév során így tehát elsősorban az egyszeri tételek befolyásolták a CIG Pannónia adózott eredményét, ami így végül -1,118 milliárd forint lett az első negyedéves 508 milliós és az egy évvel korábbi 540 milliós nyereség után. Az egyszeri tételek nélkül valószínűleg javult volna az eredmény.

Besegítenek a takarékok és a közművek

A normál működésből származó bevételek és a költségek ugyanis nem alakultak rosszul:
 • a biztosítási díjbevételek 6,370 milliárd forintról 7,008 milliárd forintra növekedtek a második negyedévben,
 • szerződés-átsorolások miatt a korábbi adatokat korrigálta a biztosító, mindenesetre az összehasonlítható adatok szerint az első féléves díjbevételek 5%-os emelkedést mutatnak, ebből a nem-életbiztosítások 11%-kal, az életbiztosítások pedig 2%-kal emelkedtek, vagyis a teljes magyar piachoz hasonlóan a vagyon- és felelsősségbiztosítások jobban teljesítenek az életbiztosítási termékeknél.


Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Az életbiztosítások továbbra is unit-linked-túlsúlyosak a biztosítónál. Az első féléves 12,629 milliárd forintos díjbevételből
 • 5,116 milliárd forintot a nem-életbiztosítások,
 • 6,383 milliárd forintot a unit-linked termékek (ebből 2,423 milliárd nyugdíjbiztosítás),
 • 1,599 milliárdot a hagyományos életbiztosítások,
 • 188 millió forintot pedig az egészségbiztosítások hoztak.


Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Az életbiztosítások értékesítésére vonatkozó adatok jelentős javulást mutatnak az életbiztosítónál:
 • a befektetési egységhez kötött életbiztosítások új szerzése az első félévben 11,5%-kal, a második negyedévben 22,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál,
 • a hagyományos és csoportos életbiztosítások új szerzése az első félévben három és félszeresére, a második negyedévben több mint háromszorosára emelkedett,
 • az új értékesítésben most már feltűnik több takarékszövetkezet csoportos életbiztosítási szerződéses is, emellett a Magyar Közút Zrt.-vel kötött csoportos élet- és balesetbiztosítások, valamint a Nemzeti Közművekkel értékékesített csoportos szerződések is jelentős hatást gyakoroltak az új értékesítés volumenére.
 • Utóbbiakat az "egyéb üzletfejlesztés" kategóriába sorolja a gyorsjelentés, ennek az új értékesítésben betöltött aránya immár 26%, amivel alig marad le a legnagyobb csatorna, a független brókerek 28%-a mögött. A saját hálózat 19%-ot, az újonnan alapított pénzügyi közvetítő leányvállalat 8%-ot értékesített az első féléves adatok szerint.


Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mindeközben a biztosító láthatóan folytatta szigorú költséggazdálkodását:
 • a működési költségek az egy évvel korábbi 2,395 milliárd forintról 2,214 milliárd forintra csökkent a második negyedévben (ebben az MKB biztosítók teljes integrálásának lezárulása is segíthetett),
 • az új szerzéseket pedig úgy sikerült jelentősen növelni, hogy a szerzési költségek kisebb mértékben, 1,543 milliárd forintról 1,598 milliárdra emelkedtek.

Mi van a tőkeleszállítással?

Ahogy az a részvényesek számára ismert, a biztosító osztalékfizetés helyett a Konzumtól korábban kapott többlettőkéjére való tekintettel a tőkeleszállítás mellett döntött, így várhatóan 3 milliárd forintot, részvényenként 31,96 forintot fizet ki a tulajdonosoknak. "A Társaság igazgatósága által előterjesztett alaptőke-leszállítás célja, hogy a Társaság részvényesei az osztalékfizetésnél kedvezőbb módon részesüljenek a Társaság felosztható eredményéből." - fogalmaz a biztosító. Amíg ugyanis osztalékfizetésre a vonatkozó szabályok alapján kizárólag a társaság eredményéből és eredménytartalékából van lehetőség, addig az alaptőke-leszállítás esetében mind a társaság eredménytartalékából, mind pedig a tőketartalékból lehetőség van kifizetés teljesítésére a társaság részvényesei számára.

A gyorsjelentésből kiderülő fontos információ a részvényesek számára, hogy a kifizetésre a cégbírósági eljárás lefolytatása után, várhatóan szeptember elején kerül sor.Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
török jegybank, getty