Növekedési Kötvényprogram első kézből: jövő héten CFO-konferencia!
Bank

Növekedési Kötvényprogram első kézből: jövő héten CFO-konferencia!

Portfolio
Nem túlzás azt mondani, hogy a vállalati szféra közép- és nagyvállalati szegmensét lázba hozta az MNB nemrég indított új vállalati finanszírozást ösztönző eszköze, a Növekedési Kötvényprogram (NKP). Közelgő Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon a programban résztvevő mindkét hitelminősítő cég képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők.
További információk és regisztráció a konferenciára:


A jellemzően magyar tulajdonosi körrel rendelkező vállalatok számára egy olyan instrumentum válik tömegesen elérhetővé a Növekedési Kötvényprogram révén, ami annak bonyolultsága és nem utolsó sorban költségei miatt Magyarországon eddig csak egyes regionális multik számára volt adott. Az MNB szakmai és pénzügyi támogatásával a programba jelentkező vállalatok egyszeri lehetőséget kapnak egy kiemelkedő előnyöket felmutató eszköz megszerzésére.

A kötvénykibocsátásnak ugyanis számos lehetséges előnye lehet a kibocsátók számára, így többek között a fix és rendkívül kedvező árazás, aminek mértéke a befektetési minősítéstől, a jelenlegi hitelkamatoktól és befektetők érdeklődésétől is függ. De ilyen a hosszú, akár 5-7-10 éves futamidő is, amelyek különösen fix kamatozás mellett gyakorlatilag nem elérhetőek a magyar banki hitelpiacon, ezért már csak ez önmagában is indokolná a kiemelt figyelmet. De legalább ilyen súlyú, ha nem nagyobb előnynek számít, hogy a kötvény végtörlesztéses, azaz - a beruházási hitelektől eltérően - a futamidő végéig nem törlesztődik, amortizálódik, hanem lejáratkor egyösszegben fizetendő. Emellett nincs folyamatos adatszolgáltatás a bankok számára, és nincsenek banki kovenánsok sem a hitelszerződésekben.

Az MNB szempontjából kiemelt motivációt jelenthetett a program elindítására az a makrogazdasági előny, hogy a kiépült kötvényfinanszírozási infrastruktúra a hagyományos banki csatornákon kívüli finanszírozási lehetőséget nyit meg a vállalatok számára, ami különösen a válság esetén lehet kiemelt jelentőségű, mert ilyenkor a banki finanszírozás gyakran megnehezül.

A kötvénykibocsátás folyamat döntő eleme, hogy a kibocsátást megelőzően és a futamidő végéig egy rating cég minősíti a vállalatot. Az ismert rating cégek egy része (Moody's, Fitsch, S&P) kizárólag szuverén kockázatokat ill. nemzetközi súlyú nagyvállalatokat minősít, de az első sorban német hátterű rating cégek, így az EulerHermes és a Scope Ratings már a magyar piacméretben középvállalati méretű vállalatokat is képes bevizsgálni. Ezért nem meglepő, hogy az NKP programban is ez a két utóbbi rating cég lesz a magyar vállalatok partnere. A Portfolio és a Credit Management Group szeptember 12-én megrendezésre kerülő Business and Finance Summit konferenciáján exkluzív alkalomként mindkét cég bemutatkozik és képviselőjükkel lehet találkozni.)


Francois Bourgeois

ügyvezető igazgató

Euler Hermes Rating GmbH

François Bourgeois, 55, is an operational general manager specialized in international B2B Services, data and intermediation models. He has an 20+ year practice in disrupted environments and digital transformation in Europe.He... Tovább »Olaf Tölke

Head of Corporate Ratings

Scope Ratings

Olaf Tölke is based in Frankfurt and has joined Scope in July 2015. He is responsible for the firm's Corporate Ratings division. Prior to Scope, Olaf has been working for S&P since 2003, where as a Senior Director he was a global... Tovább »

A befektetési kategória (B+) rating minősítés megszerzése már önmagában is nagy presztízst és marketing előnyt jelent a résztvevő cégeknek a nemzetközi üzleti kapcsolatokban, amit a cég dokumentumaiban már csak feltüntetni is érdemes, mert növeli a cég hitelességét és elfogadottságát.

A konferencián Magyarország legjobb vállalati pénzügyi/gazdasági igazgatójának járó CFO of the year 2019 díj is átadásra kerül egy szakmai zsűri döntése alapján. A cfooftheyear@portfolio.hu címen várjuk az érdeklődéseket, a válaszlevelünkben szereplő pályázati anyag beküldési határideje 2019. augusztus 31. További részletek a díjról itt olvashatók.

További információk és regisztráció a konferenciára:
FrankfurtTőzsde
Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél
budapest_parlament_getty
vonatmav
cimlapkep_milestone_budapest
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
jamie dimon_getty