Növekedési Kötvényprogram első kézből: jövő héten CFO-konferencia!
Bank

Növekedési Kötvényprogram első kézből: jövő héten CFO-konferencia!

Portfolio
Nem túlzás azt mondani, hogy a vállalati szféra közép- és nagyvállalati szegmensét lázba hozta az MNB nemrég indított új vállalati finanszírozást ösztönző eszköze, a Növekedési Kötvényprogram (NKP). Közelgő Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon a programban résztvevő mindkét hitelminősítő cég képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők.
További információk és regisztráció a konferenciára:


A jellemzően magyar tulajdonosi körrel rendelkező vállalatok számára egy olyan instrumentum válik tömegesen elérhetővé a Növekedési Kötvényprogram révén, ami annak bonyolultsága és nem utolsó sorban költségei miatt Magyarországon eddig csak egyes regionális multik számára volt adott. Az MNB szakmai és pénzügyi támogatásával a programba jelentkező vállalatok egyszeri lehetőséget kapnak egy kiemelkedő előnyöket felmutató eszköz megszerzésére.

A kötvénykibocsátásnak ugyanis számos lehetséges előnye lehet a kibocsátók számára, így többek között a fix és rendkívül kedvező árazás, aminek mértéke a befektetési minősítéstől, a jelenlegi hitelkamatoktól és befektetők érdeklődésétől is függ. De ilyen a hosszú, akár 5-7-10 éves futamidő is, amelyek különösen fix kamatozás mellett gyakorlatilag nem elérhetőek a magyar banki hitelpiacon, ezért már csak ez önmagában is indokolná a kiemelt figyelmet. De legalább ilyen súlyú, ha nem nagyobb előnynek számít, hogy a kötvény végtörlesztéses, azaz - a beruházási hitelektől eltérően - a futamidő végéig nem törlesztődik, amortizálódik, hanem lejáratkor egyösszegben fizetendő. Emellett nincs folyamatos adatszolgáltatás a bankok számára, és nincsenek banki kovenánsok sem a hitelszerződésekben.

Az MNB szempontjából kiemelt motivációt jelenthetett a program elindítására az a makrogazdasági előny, hogy a kiépült kötvényfinanszírozási infrastruktúra a hagyományos banki csatornákon kívüli finanszírozási lehetőséget nyit meg a vállalatok számára, ami különösen a válság esetén lehet kiemelt jelentőségű, mert ilyenkor a banki finanszírozás gyakran megnehezül.

A kötvénykibocsátás folyamat döntő eleme, hogy a kibocsátást megelőzően és a futamidő végéig egy rating cég minősíti a vállalatot. Az ismert rating cégek egy része (Moody's, Fitsch, S&P) kizárólag szuverén kockázatokat ill. nemzetközi súlyú nagyvállalatokat minősít, de az első sorban német hátterű rating cégek, így az EulerHermes és a Scope Ratings már a magyar piacméretben középvállalati méretű vállalatokat is képes bevizsgálni. Ezért nem meglepő, hogy az NKP programban is ez a két utóbbi rating cég lesz a magyar vállalatok partnere. A Portfolio és a Credit Management Group szeptember 12-én megrendezésre kerülő Business and Finance Summit konferenciáján exkluzív alkalomként mindkét cég bemutatkozik és képviselőjükkel lehet találkozni.)


Francois Bourgeois

ügyvezető igazgató

Euler Hermes Rating GmbH

François Bourgeois, 55, is an operational general manager specialized in international B2B Services, data and intermediation models. He has an 20+ year practice in disrupted environments and digital transformation in Europe.He... Tovább »Olaf Tölke

Head of Corporate Ratings

Scope Ratings

Olaf Tölke is based in Frankfurt and has joined Scope in July 2015. He is responsible for the firm's Corporate Ratings division. Prior to Scope, Olaf has been working for S&P since 2003, where as a Senior Director he was a global... Tovább »

A befektetési kategória (B+) rating minősítés megszerzése már önmagában is nagy presztízst és marketing előnyt jelent a résztvevő cégeknek a nemzetközi üzleti kapcsolatokban, amit a cég dokumentumaiban már csak feltüntetni is érdemes, mert növeli a cég hitelességét és elfogadottságát.

A konferencián Magyarország legjobb vállalati pénzügyi/gazdasági igazgatójának járó CFO of the year 2019 díj is átadásra kerül egy szakmai zsűri döntése alapján. A cfooftheyear@portfolio.hu címen várjuk az érdeklődéseket, a válaszlevelünkben szereplő pályázati anyag beküldési határideje 2019. augusztus 31. További részletek a díjról itt olvashatók.

További információk és regisztráció a konferenciára:
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank