bankkártya mti
Bank

MNB: tavasszal elszabadul a verseny a fizetéseknél

Portfolio
Jövő tavasszal három fontos változás is bekövetkezik a magyar fizetési rendszerben: jön az azonnali fizetés, életbe lép a PSD2 és a fizetési számlákról/bankváltásról szóló irányelv, így az MNB arra számít, hogy elszabadul a verseny a magyar fizetési piacon. Az 57-dik Közgazdász-vándorgyűlés azonnali fizetésről szóló szekciójában elhangzott, hogy szükség volt a szabályozó erőteljes fellépésre az azonnali fizetés „kikényszerítésére”, mivel a bankszektor magától csak jóval később jutott volna el idáig.  De még korántsem tökéletes a rendszer, a kapcsolódó szolgáltatások terén van még hova fejleszteni.
A témáról kiemelt helyen lesz szó a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója az azonnali fizetéssel kapcsolatban kiemelte, hogy 10 éve minimális volt az elektronikus fizetések aránya, az összes fizetések 92%-a készpénzben történt 2009-ben. Mára készpénzes fizetések valamelyest visszaszorultak, mintegy 80%-ot kitéve. Dinamikus fejlődésen ment át a kártyás üzletág, jelenleg közel 13%-ot tesz ki a fizetéseken belül. Jövő tavasszal arra számít, hogy elszabadul a verseny: jön az azonnali fizetés, életbe lép a PSD2, és életbe lép a fizetési számlákról/bankváltásról szóló irányelv, ezek pedig meg fogják változtatni a fizetések jelenlegi rendszerét. Kitért arra is, hogy minderre azért van szükség, mert jelenleg sok olyan terület van, amikor a készpénznek nincs alternatívája, de az azonnali fizetés bevezetésével ez változni fog.

Foltányi Tamás, az Erste Bank Hungary Zrt. ügyvezetője, informatikai és operációs vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az Erste igyekszik majd a stabilitásra, sebességre, megbízhatóságra fókuszálni az azonnali fizetés bevezetésével. Úgy véli, a bankszektor számára szükséges lépés volt az azonnali fizetés bevezetésére, főleg úgy, hogy jön a PSD2 is. Sajnálja, hogy halasztani kellett a rendszert és nem tudott időben elindulni néhány bank miatt. Még hiányzik ugyanakkor egy-két elem, hogy az azonnali fizetés a fizikai vásárlások esetében is zökkenőmentesen tudjon működni.

Kovalovszki Tamás, a K&H Bank Zrt. napi pénzügyekért, betétekért és befektetésekért felelős igazgatója is azon a véleményen van, hogy szükség volt az azonnali fizetés alapjainak megteremtésére, szerinte a bankrendszer magától csak sokkal később jutott volna el idáig, így szükség szabályozói oldalról ennek sürgetése. Úgy véli, hogy a célnak annak kell lennie, hogy a készpénzes fizetés minél nagyobb hányadát átterelje a piac az azonnali fizetés rendszerére.

Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint nagy kérdés, hogyan tudnak majd az azonnali fizetés kapcsán olyan szolgáltatásokat felépíteni, amelyek ügyfél-élmény szempontjából is lényegesek. Az azonnali fizetés kapcsán kevesen beszélnek a biztonságról, pedig fontos, tekintve, hogy most nem lesz idő azt vizsgálni egy tranzakciónál, hogy csalás történt vagy sem, ugyanakkor mesterséges intelligencia ezt már pár másodperc alatt el fogja tudni dönteni. A legnagyobb problémát az azonnali fizetéssel kapcsolatban talán az okozza, hogy olyan technológiát kell most megvalósítani, amelyet még soha senki nem csinált vagy használt ezelőtt. Szerinte kulcskérdés lesz az is, hogy a kereskedőláncokban milyen hamar tud majd elterjedni az azonnali fizetés.

Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója szerint van piaci létjogosultsága az azonnali fizetési rendszernek. A saját rendszereikbe be akarják hozni a fizetési kérelem szolgáltatást. Összességében szerinte az azonnali fizetés egy közös lehetőség és egyben arra is jó, hogy védje a magyar piacot, mert már most is látszik, hogy sok olyan külföldi fizetési szolgáltató igyekszik megvetni lábát Európában, amelyek még nem értik igazán az itteni fizetési szokásokat. Fontos ugyanakkor, hogy gazdaságilag is olyan környezetet kell teremteni, ami ösztönző az azonnali fizetésre és egyéb fizetésjellegű fejlesztésekre nézve.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója kiemelte, hogy az MNB az azonnali fizetési rendszer elindulásával egyidőben széleskörű társadalmi tájékoztatást indít majd erről, hogy minél többekhez eljusson az üzenet. Az MNB-s felmérések szerint a legfontosabb az átláthatóság és a biztonság az embereknél, ugyanakkor a szemléletváltás csak nagyon lassan megy végbe.

A témáról kiemelt helyen lesz szó a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
baba_baby