európai bíróság_getty
Bank

Fontos döntés jön devizahiteles ügyben – Milliárdokat bukhatnak a lengyel bankok

Portfolio
Az Európai Bíróság október 3-án fontos döntést hoz arról, hogy jogszerűek voltak-e a Raiffeisen Bank által nyújtott devizahitelek. Ha igen, évekre elbúcsúzhat a profittól a lengyel bankszektor – számol be a hírről a Reuters.

Már csaknem két évtizede történt, hogy az alacsony kamatok miatt 700 ezer lengyel svájci frank alapú hitelt vett fel, és olyannyira népszerű termékké vált, hogy a lengyel lakossági hitelállomány közel harmadát tette ki. Jelenleg 124 milliárd zloty értékben (31 milliárd dollár) van svájci frank alapú hitel Lengyelországban, a törlesztőrészletek viszont jelentősen megugrottak: a Lehman 2008-as csődje óta a svájci frank 85%-kal értékelődött fel a zlotyval szemben, az akkori 2,18-ról 4,04-re, csak idén pedig 6%-kal erősödött a lengyel devizával szemben.

Az Európai Bíróság október 3-án dönt arról, hogy jogszerűen járt-e el a Raiffeisen Bank, amikor devizahitelt kínált ügyfeleinek. Az Európai Bíróságot egy lengyel bíró kérte fel az ítélethozatalra azzal kapcsolatban, hogy a bank megszegte-e az európai törvényeket. Az ügynek azért is van nagy jelentősége, mert ha a bíróság a devizahitelesek javára dönt, akkor egy lavina indulhat el a lengyeleknél és minden más, devizahitelt nyújtó bankot is perbe foghatnak. Az igazságügyi minisztérium adatai szerint a lengyel bíróságokra benyújtott új devizahiteles ügyek száma 2019 első felében 39%-kal 2021-re nőtt.  

A ZBP banki lobbi becslése szerint akár a 60 milliárd zlotyt is elérheti a bankok vesztesége a devizahiteles ügyek kapcsán, ha minden devizahiteles nyer a perek során, ez az összeg négyszer nagyobb mint a lengyel bankszektor tavalyi teljes nettó nyeresége. A legnagyobb devizahiteles portfólióval a Santander, a BCP és a Commerzbank, valamint a lengyelek legnagyobb bankja, a PKO és a Getin Noble Bank rendelkezik az országban.

Címlapkép: Getty Images/ ullstein bild

balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
erste bank
Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Csalódást keltett a Morgan Stanley