Bank

Nehéz helyzetbe kerültek a brit fintechek

Portfolio
Egyre nehezebb helyzetben vannak a brit fintechek, melyek egykor azzal fenyegettek, hogy radikálisan átalakítják az ország nagybankjai által uralt piacát – írja a Financial Times.

1,5 milliárd eurót veszített a Santander brit üzletágának 8,3 milliárd eurós piaci értékéből, miután bejelentették, hogy a helyi érdekeltséget a „felügyeleti intézkedések” és a Brexit megviselik. Korábban ugyanezen a napon a Metro Bank nevű fintech 30%-ot vesztett értékéből, miután egy tervezett kötvényaukciót vissza kellett vonniuk az alacsony érdeklődés miatt. Közben a Clydesdale and Yorkshire Banking Group részvényei, a pénzintézeté, amely megvette a Virgin Money-t, már 50%-os mínuszban van április óta.

Míg korábban a fintechek és a neobankok azzal az ígérettel csábítottak, hogy kicsavarják a hagyományos pénzintézetek kezéből a pénzügyi rendszert, a legnagyobb hat pénzintézet 2017-ig bezárólag 17 év alatt egészen 87%-ig növelte a lakossági betétállományok feletti uralmat a korábbi 80%-ról.

A fintechek a Bank of Englandot, a brit jegybankot vádolják: úgy gondolják, hogy hiába jutnak az országban könnyen licenchez, az intézmény a szigorú szabályozással akadályozza növekedésüket. Ilyen például az, hogy a 15 milliárd font fölötti eszközállománnyal rendelkező bankoknak le kell választaniuk a befektetési ág kockázatait a betétgyűjtéssel, hitelezéssel foglalkozó ágról, miközben ez az elvárás az eurózónában csak a 100 milliárd euró fölötti bankokra vonatkozik.

Az esés miatt egyébként egyes elemzők megjelölték a Metrót, mint egy potenciális akviziciós célpontot nagyobb piaci szereplők számára, más pénzintézetek esetén viszont a Brexit kockázata miatt még a kedvező árazás ellenére sem mernek vételi ajánlást adni.

A Financial Times cikkében egyébként kevésbé esik szó arról, hogy a probléma elsősorban csak a hagyományos bankok ellen versenyző, betétgyűjtős, hitelezős startupoknál áll fenn, más szektorokban, például a nemzetközi fizetésekkel, devizákkal, részvénykereskedéssel foglalkozó startupoknál továbbra is elég dinamikus a növekedés.

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
revolut shutter