Bank

Nehéz helyzetbe kerültek a brit fintechek

Portfolio
Egyre nehezebb helyzetben vannak a brit fintechek, melyek egykor azzal fenyegettek, hogy radikálisan átalakítják az ország nagybankjai által uralt piacát – írja a Financial Times.

1,5 milliárd eurót veszített a Santander brit üzletágának 8,3 milliárd eurós piaci értékéből, miután bejelentették, hogy a helyi érdekeltséget a „felügyeleti intézkedések” és a Brexit megviselik. Korábban ugyanezen a napon a Metro Bank nevű fintech 30%-ot vesztett értékéből, miután egy tervezett kötvényaukciót vissza kellett vonniuk az alacsony érdeklődés miatt. Közben a Clydesdale and Yorkshire Banking Group részvényei, a pénzintézeté, amely megvette a Virgin Money-t, már 50%-os mínuszban van április óta.

Míg korábban a fintechek és a neobankok azzal az ígérettel csábítottak, hogy kicsavarják a hagyományos pénzintézetek kezéből a pénzügyi rendszert, a legnagyobb hat pénzintézet 2017-ig bezárólag 17 év alatt egészen 87%-ig növelte a lakossági betétállományok feletti uralmat a korábbi 80%-ról.

A fintechek a Bank of Englandot, a brit jegybankot vádolják: úgy gondolják, hogy hiába jutnak az országban könnyen licenchez, az intézmény a szigorú szabályozással akadályozza növekedésüket. Ilyen például az, hogy a 15 milliárd font fölötti eszközállománnyal rendelkező bankoknak le kell választaniuk a befektetési ág kockázatait a betétgyűjtéssel, hitelezéssel foglalkozó ágról, miközben ez az elvárás az eurózónában csak a 100 milliárd euró fölötti bankokra vonatkozik.

Az esés miatt egyébként egyes elemzők megjelölték a Metrót, mint egy potenciális akviziciós célpontot nagyobb piaci szereplők számára, más pénzintézetek esetén viszont a Brexit kockázata miatt még a kedvező árazás ellenére sem mernek vételi ajánlást adni.

A Financial Times cikkében egyébként kevésbé esik szó arról, hogy a probléma elsősorban csak a hagyományos bankok ellen versenyző, betétgyűjtős, hitelezős startupoknál áll fenn, más szektorokban, például a nemzetközi fizetésekkel, devizákkal, részvénykereskedéssel foglalkozó startupoknál továbbra is elég dinamikus a növekedés.

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
online hitel kölcsön