Laszlóczki Imre IBB
Bank

Autóiparba, mezőgazdaságba és idegenforgalomba fektethet Magyarországon a Nemzetközi Beruházási Bank

Portfolio
Szeptemberben nevezett ki új magyar alelnököt a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB). A több ország tulajdonában álló befektetési bank működését kevéssé ismerők számára meglepő lehet, hogy Laszlóczki Imre komoly diplomata múlttal került a pozícióba: az alelnök elsőként a Portfolio-nak beszélt arról, mit is jelentenek a gyakorlatban a fejlesztések az IIB-nél, milyen területekben látnak fantáziát, de természetesen a Budapestre költözéssel kapcsolatos diplomáciai kérdésekre is rákérdeztünk.

Az elmúlt több mint 30 évben külügyi területen dolgozott, fontos pozíciókat töltött be a Külügyminisztériumban, tipikus karrierdiplomata életút az öné. Hogy került most mégis a bankszakmába?

Diplomataként, tisztviselőként karrierem során folyamatosan foglalkoztam nemzetközi gazdasági együttműködési kérdésekkel, befektetésvonzással, részt vettem befektetési alapok létrehozásában is.A Nemzetközi Beruházási Bank második legnagyobb részvényese Magyarország, a pénzintézet hónapok óta itt működik Budapesten, adja magát, hogy a magyar kormány a bank operatív vezetésében is részt akar venni.

Ebben teljes egyetértésben voltak a bank vezetői, szándékukban állt egy magyart találni a menedzsment boardba, a személyi döntésről pedig többkörös konzultáció volt a kormány és a menedzsment között.

A személyemről szóló, egyhangú döntés szeptember közepén született meg. Fontos tudni, hogy az igazgatótanácsba és a kormányzótanácsba minden tagország delegál, utóbbinak értelemszerűen a mindenkori pénzügyminiszter a tagja.

Az IIB-nél a bank stratégiai fejlesztési ügyeiért felel: mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen fejlesztésekbe fognak beszállni?

Az IIB az egyik legrégebbi fejlesztési intézet, közel 50 éve kezdte meg a működését. A működési elv a gyakorlatban az, hogy a nagyok árnyékában megkeressük a réseket. A nagy nemzetközi fejlesztési intézetek nem nyúlnak le minden „aprópénzért”, nem feltétlenül keresnek bizonyos projektméret alatt - mi viszont megtaláljuk a kisebb, 15-30 millió eurós, de nagy potenciállal rendelkező projekteket.

Laszlóczki Imre, a Nemzetközi Beruházási Bank alelnöke
Laszlóczki Imre Fotó: Szekeres Máté/Portfolio

A Magyarországnak eddig nyújtott támogatásunk mintegy 200 millió eurót tesz ki, de ebben vannak már lezárt ügyletek is. A mostani portfólió 76 millió euró körül van, plusz értékesítési szakaszban van mintegy 40 millió euró értékű ügylet. Amit tanulmányozunk, tehát már folynak az egyeztetések, az egy 90 millió eurós tétel. Terveink között szerepel, hogy több nagyobb méretű projektbe is beruházunk.

Ami a potenciális területeket illeti: Magyarországon az autóiparra kiemelt figyelmet fordítunk, nagy lehetőségeket látunk az alkatrész-beszállítók fejlesztésében, korszerűsítésében. A mezőgazdaság szintén egy örökzöld téma, olyan terület, amibe mindig, mindenki szívesen fektet. De látunk fantáziát az élelmiszeriparban és a turizmusban is.

A magyar részvénytulajdonosi hányad 15% körül van, a hitelportfólió viszont alig haladja meg a 8%-ot. A kormány és a bank szándékai szerint ezt a két számot közelíteni kellene.

Egy múlt heti bejelentés szerint forintkötvény kibocsátását tervezi, 10 ezer forintos névértéken a magyar tőkepiacon az IIB. A 15 milliárd forint összegben kibocsátani tervezett fix kamatozású értékpapír futamideje 3 év. Mikor kezdődhet a kötvény jegyzése, mi ezzel a célja a pénzintézetnek? Hogyan értékelik a korábbi forintkötvény-kibocsátást?

Az első, tavaszi kibocsátás nagyon sikeres volt, az is forintban, a magyar jogszabályoknak megfelelően történt. Akkor 24,7 milliárd forint értékben bocsátottunk ki kötvényt, a túljegyzés kétszeres volt. A IIB által kibocsátott magyar kötvényt kedvelik a befektetők, egyebek között azért, mert  repó-képes és magasabb hozamot biztosít, mint egy államkötvény.

A bank úgy gondolja, hogy ezzel hozzájárul a magyar tőkepiac fejlesztéséhez is. Ez egy különleges, egyedi értékpapír, amit az IIB az egyetlen nemzetközi fejlesztési pénzintézetként forintban bocsát ki, a magyar jogszabályok alapján.

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings egy fokozattal feljebb minősítette a bankot: ebben mennyiben játszik szerepet a Budapestre költözés?

Jelentős előnyt jelent, hogy a bank benne van az A kategóriás pénzügyi szervezetek elit klubjában. Ugyanis a négy hitelminősítőből háromnál A, egynél BBB+, pozitív kilátással rendelkezünk. Nemrég volt kötvénykibocsátás Csehországban, a második lesz a jövő héten Magyarországon, és az már most látszik, hogy – részben a felminősítések hatására – számottevően olcsóbban tudunk forrásokhoz jutni. Az előző kibocsátás alkalmával a valaha volt legalacsonyabb költséggel sikerült az értékpapír kibocsátásunk.

Laszlóczki Imre, Nemzetközi Beruházási Bank
Laszlóczki Imre Fotó: Szekeres Máté/Portfolio

Reméljük, hogy ez a trend folytatódik. Hozzátenném, hogy a bank néhány napja megkapta az új SWIFT-kódját, ezzel gyakorlatilag véget ért a relokáció, budapesti székhellyel, európai adószámmal működünk. Ez az első nemzetközi fejlesztési pénzintézet, amelyiknek itt, Kelet-Közép Európában van a székhelye. Ez a régió jelentőségét is növeli.

Az IIB Budapestre költözése a mai napig komoly hullámokat ver a nemzetközi politikában, nemrég például amerikai szenátorok is tiltakoztak a költözés miatt. Az egyik leghangsúlyosabb kérdés az volt, hogy kapnak-e a bank alkalmazottai automatikusan diplomáciai mentességet.

Más országok belügyeit és külpolitikai kérdéseket nem kommentálunk. A mi dolgunk az, hogy az üzlettel foglalkozzunk.

Diplomáciai mentesség tekintetében az IIB semmivel sem kap többet, mint az EBRD az Egyesült Királyságban vagy a Világbank az USA-ban. Ez egy ilyen, nemzetközi szintű pénzintézetnél a működéshez szükséges, ezt egyébként a Bécsi Egyezmények is szabályozzák.

Az ENSZ elismerte az IIB-t nemzetközi szervezetként, onnantól kezdve ez automatikusan jár. Ha nem Magyarországra, hanem valamely másik országba tette volna át a székhelyét a bank, ott is megkaptuk volna ezt a mentességet.  

Az is köztudott, hogy a magyar kormány keresett egy épületet az IIB számára Budapest belvárosában. Napirenden van a költözés, vagy maradnak itt, a 13. kerületben?

Folyamatosan nézzük a lehetőségeket. Jövőre lesz az 50 éves évforduló, azt már egy új székházban szeretnénk ünnepelni.

Laszlóczki Imre 1987-ben, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetem diplomáciai karán, arab–angol szakon szerzett diplomát. Beszél angolul, oroszul, arabul, olaszul és portugál nyelven. Korábban kiemelt állomáshelyeken, Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt nagykövet. Előbb 2010 és 2015 között Nur-Szultánban (akkor még Asztana), vagyis Kazahsztánban vezette a magyar külképviseletet, ebben az időben ő felelt Kirgizisztánért és Tádzsikisztánért is.​2015 után pedig Bakubanvolt nagykövet.

német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hsbc_shutter