maci
Bank

Örökbe fogadsz? Vigyázz a babaváró hitellel!

Portfolio
Tapasztalataink szerint gyakran a bankfiókok ügyintézői sincsenek tisztában azzal, mely örökbefogadott gyermekek után lehet igénybe venni a futamidő végéig kamatmentes babaváró hitelt. A lényeg: bár ugyanúgy jár a babaváró hitel az örökbefogadóknak, mint másoknak, az 5. év eltelte után csak akkor lesz kamatmentes a kölcsön, és más szempontból is akkor éri meg igazán felvenni a babavárót, ha az örökbefogadott gyermek 2019. július 1-je után született.

Lakáshitelt vennél fel inkább? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!


Az általános szabály

A 10 millió forintig felvehető babaváró hitel

 • a gyermek születése előtt igényelhető (ha utána vesszük fel, akkor már elkéstünk),
 • az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, így törlesztőrészlete 20 éves futamidő mellett például 45 ezer forint környékén alakul,
 • ha az első 5 évben gyermekünk születik (vagy eléri a 12 hetes kort a magzat), akkor a futamidő fennmaradó részében végig kamatmentes marad a hitel, emellett
 • minden egyes gyermek után 3 évre felfüggesztik a törlesztést,
 • ha egynél több „új” gyermekünk érkezik, a hitel részben vagy egészben támogatássá alakul át: a második „új” gyermek után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után pedig a 100%-át elengedik.

Mi vonatkozik az örökbefogadókra?

Az örökbefogadókat a jogszabályok a legtöbb esetben ugyanúgy kezelik, mint a többi szülőt. A babaváró hitel esetében azonban ezt sok örökbefogadó szülő hátrányként élheti meg, ugyanis:

nem elég, hogy a végleges örökbefogadási határozatot a babaváró hitel igénylése után vegyük kézhez, arra is szükség van, hogy az örökbefogadott gyermek (más gyermekekhez hasonlóan) 2019. július 1-jén vagy azt követően szülessen.

A jogszabály 14. §-a ugyanis így fogalmaz:

A támogatott személyek a törlesztés szüneteltetésére jogosultak (…), az e rendelet hatálybalépését követően született, a támogatott személyek által közösen örökbefogadott gyermek után, ha az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönkérelem benyújtását követően, de legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül válik véglegessé.

Ugyanerre van szükség a futamidő végéig élvezhető kamatmentességhez és a többedik „új” gyermek után igénybe vehető (fent említett) tartozás-elengedéshez is. A lényeg, hogy a különböző kedvezmények a 2019. július 1-jén vagy utána született gyermekek után vehetők csak igénybe.

Mi van, ha mégis felvesszük a babavárót?

A babaváró hitelt a fentiektől függetlenül bármely házaspár felveheti, amelyben a feleség 18 és 41 közötti, a tb-igazolás és más papírok rendben vannak (lásd alább), és a házaspár hitelképesnek bizonyul. Ha azonban a felvételt követő 5 éven belül nem érkezik baba (aki 2019. július 1. után, illetve a babaváró hitel igénylése után  született), az első 5 évben élvezett állami kamattámogatást  vissza kell fizetni (ez jelenleg csaknem 1,7 millió forint), és a kamat is megemelkedik: 5 év után az addigi 0%-ról az akkori hozamkörnyezetnek megfelelő szintre ugrik (jelen helyzetben 6,5% lenne ez), így a babaváró hitel már nem olyan kedvező.

A fentiek ellenére akkor is van értelme felvenni a babaváró hitelt (bár jóval kevésbé éri meg), ha nem vállalunk gyermeket vagy kétséges, hogy 5 éven belül megérkezik a baba. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy ha például a szuperállampapírnak becézett „MÁP+”-ba fektetjük a felvett hitelt, azzal egy olyan rendszeres megtakarítást állíthatunk elő, amely évi 12,5%-os hozammal egyenértékű, 900 ezer forint feletti nyereséget biztosít 5 év alatt. Az örökbe fogadni szándékozók számára persze a legtöbb esetben nem ez a befektetési nyereség a fő elérendő cél, de „B tervként” megfontolható.

A babaváró lényege 10 pontban

 1. A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.
 2. Kamatmentes és szabad felhasználású a hitel, ingatlanfedezet sem kell hozzá, ugyanis ezt az állam készfizető kezessége "pótolja".
 3. A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy ezt követően születő és örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 évre felfüggesztik a tartozást.
 4. Legfeljebb 10 millió forintig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel a hitel.
 5. Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve tb-jogosult vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat(ott). Legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, meglévő gyermek nem akadály.
 6. A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.
 7. A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.
 8. Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-ára rúgó díj jár egy év alatt.
 9. A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam (jelenlegi hozamkörnyezet alapján 5% körüli) kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal.
 10. Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel végig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján évi 5%-os) kamattámogatást, és megnő a hitel kamata (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-ra).

  Lakáshitelt vennél fel inkább? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mkb fintechlab design summit