Jamie Dimon
Bank

Kifakadt a bankvezér a negatív kamatok miatt

Portfolio
Jamie Dimon, a JP Morgan Chase vezére kifakadt a negatív kamatok miatt, szerinte nagyon rossz ötlet ez, és nem is látható máég, milyen károkat okoznak vele. Reméli, az Egyesült Államok nem lép erre az útra – írja a CNBC.

Jamie Dimon bankvezér szerint a kamatok további csökkentése már nem tudja érdemben támogatni a hitelezést és a gazdasági növekedést.

Azt gondolom, korábban (a kamatcsökkentés) elérte célját, és azt a szándékot is szolgálta, hogy megmentsük az Európai Uniót, a monetáris uniót, ami egy dolog. Azt gondolom, amikor a monetáris politika állandó részévé válik, az már nagyon rossz ötlet. Olyan ártalmas hatása lesz, amit még nem teljesen értünk.

nyilatkozta Jamie Dimon a CNBC-nek.

Dimon ezzel beállt azon közgazdászok és bankárok sorába, akik szerint káros hatása lehet annak, hogy a jegybankok a világon hosszú távon fenntartják az ultraalacsony vagy már negatív kamatkörnyezetet.

Ha valóban növekedést akarnak elérni, akkor jobb átgondolni a monetáris politika eszközeit, nem csak a negatív kamatokat, hanem a tőkeallokációt stb. Abban bízom, ez nem történik meg az Egyesült Államokban

– mondta Dimon.

A negatív kamatokat a bankok is elkezdték áthárítani az ügyfelekre, a vállalati ügyfeleknél ez már több éves sztori, de már a lakossági ügyfelek esetében is egyre gyakoribb a gyakorlat. Éppen néhány napja jelentette be a Credit Suisse, hogy hamarosan  2 millió svájci frank (kb. 2,02 millió dollár) feletti betéttel rendelkező cégek és magánszemélyek 0,75 százalékos kamatot fognak fizetni a bankban tartott pénzükre a Credit Suisse-nél. ez nem is véletlen, hiszen A világ legnagyobb jegybankjai közül a svájci tartja fenn a legalacsonyabb, -0,75%-os alapkamatot, Svájc 10 éves állampapírhozama pedig tavaly év vége óta negatív tartományban mozog.

Címlapkép forrása: Scott Olson/Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mkb fintechlab design summit