mnb shutter
Bank

A jelzálogbankokat érintő döntést hozott az MNB

Portfolio
A Monetáris Tanács döntött arról, hogy a piaci stabilitás megőrzése és a kibocsátók megújítási kockázatának csökkentése érdekében, monetáris politikai szempontból semleges módon megteremti az MNB tulajdonában lévő, legfeljebb egy éves hátralevő futamidejű jelzáloglevelek megújításának lehetőségét – közölte honlapján a jegybank.

A lejáró jelzáloglevelek új kibocsátású jelzáloglevélre való lecserélése amellett, hogy segít megőrizni a 2018-as jelzáloglevél-vásárlási program eredményeit, erősíti a bankrendszer stabilitását, mérsékli a jelzálogbankok megújítási kockázatát, valamint hozzájárul a hosszú futamidejű, fix kamatozású lakáshitelek arányának további növeléséhez – vélik az MNB-nél.

Az MNB a mérlegében lévő, legfeljebb egy éves hátralevő futamidejű értékpapírok mértékéig legalább 3 éves futamidejű, fix kamatozású jelzálogleveleket vásárol. A jelzáloglevél-piac további fejlődése érdekében az MNB a felkínált megújítási lehetőséget a piac likviditását és transzparenciáját növelő feltételek teljesítéséhez köti.

Vásárlások csak az elsődleges piacon és kizárólag a BÉT kereskedési rendszerén keresztül lebonyolított aukciókon történnek, a kibocsátó pedig vállalja a jelzáloglevél tőzsdei bevezetését, illetve az árjegyzői megállapodás megkötését. A vásárlások operatív részleteire vonatkozó döntését a Magyar Nemzeti Bank 2019. október folyamán hozza meg és ennek megfelelően teszi közzé a vásárlásokra vonatkozó tájékoztatót.

Mivel a lejáró jelzáloglevelek új kibocsátású jelzáloglevélre való lecserélésének nincs tartós likviditási hatása, így a lejáró jelzáloglevelek megújításának lehetősége monetáris politikai szempontból semleges – zárul a jegybank közleménye.

Veszélyben a K&H ügyfelei: itt a csalók új módszere
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
idős_nyugdíj_shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
deutsche bank_getty