babajoga
Bank

Kegyelemdöfés a lakáshiteleknek: így pusztít a babaváró hitel

Portfolio
A már amúgy is telítődő lakáshitelpiacon érződik a leginkább a babaváró hitel kiszorító hatása: a babaváró kölcsön első három hónapjában 8%-kal esett vissza a lakáshitelek új felvétele az egy évvel korábbihoz képest. Történetének első három hónapjában 277 milliárd forintnyi szerződéskötést ért el a babaváró termék, rekord szintre emelve a lakosság hitelfelvételét. Miközben a háztartások hitelállománya évi 13%-kal nőtt így, a vállalatoknál még nagyobb, 14%-os volt az éves szárnyalás.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

Közzétette szeptemberi hitel- és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank a magyar bankrendszerről. Az egyik legérdekesebb adat a július 1-jén elindult babaváró hitel szerződéskötési összege: szeptemberben 98 milliárd forintnyi ilyen szerződét kötött a lakosság, jelentősen felülmúlva a lakáshitelek 76 és a személyi kölcsönök 52 milliárd forintos összegét is. Az első három hónapban 277 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a babaváró termékre.

Korábban összegyűjtöttük, mely nagybankok mennyi szerződést kötöttek a babaváróra szeptember végéig. A babaváró hitel oroszlánrészét a nekünk választ adó hét nagybanknál köthették az ügyfelek, ezt támasztotta alá gyűjtésünk. Az OTP nem szerződéskötési, hanem igénylési és folyósítási adatok adott, így a hét bank összegére becslést adtunk – nem jártunk messze a szektorszintű adatoktól.

A babaváró hitel mellett egy másik jelenség is feltűnik első árbánkon: július és szeptember között az egyéb hitelek esetében is számottevő bővülés látható. Emögött jórészt a MÁP+ állampapírokra felvett, jórészt privátbanki ügyfelek által igénybe vett lombardhitelek felfutásának hatása áll, ez azonban állampapír-fedezet mellett október közepétől nem lehetséges, így várhatóan átmeneti hatásként jelentkezik csak a statisztikában.

Ami a hitelezés eddigi két nagy motorját, a lakáshiteleket és a személyi kölcsönöket illeti, ezek új szerződéses összege megérzi a babaváró hitel kiszorító hatását. Különösen a lakáshiteleknél érezhető ez, ahol az új szerződések összege szeptemberben 3%-kal, július eleje és szeptember vége között pedig 8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A személyi kölcsönök esetében szeptember 24%-os, az említett három hónap 20%-os növekedést hozott.

Az alábbi ábra mutatja igazán, mennyire kizökkentette ciklusukból az új hitelkihelyezéseket a babaváró hitel megjelenése és MÁP+ kötvényhez felvett lombardhitelek hatása: még a 2008-as csúcsnál is jóval magasabbra, 300 milliárd forint közelébe kúszott a lakosság hitelfelvétele szeptemberben. Mivel az első hónapokban a bankok beszámolói alapján 40-50% körül lehetett azok aránya a hitelfelvevők körében, akiknél már úton volt a baba (a 12. magzati héttől igényelhető), a következő hónapokban elképzelhető némi visszaesés a babaváró hitelek új kihelyezésében is.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

A havi nettó hiteltranzakciókban is olyat látunk, amilyenre még a válság előtt sem volt példa: a hitelfelvételek volumene 183 milliárd forinttal múlta felül a -törlesztésekét szeptemberben.

A háztartások hitelállománya így szeptember végén 6840 milliárd forintra rúgott, ami 12,8%-os éves növekedést jelent. A lakáshitelek állománya 3558 milliárd forint volt ebből, ami évi 9,1%-os növekedést mutat. A személyi kölcsönök állománya kezdi megközelíteni a szabad felhasználású jelzáloghitelekét a maga 853 milliárdjával, ami 30,7%-kal több az egy évvel korábbinál.

A lakáshitelek átlagkamatában némi csökkenést hozott a  szeptember: 4,60%-os kamatot számítottak fel az új hitelekre a bankok átlagosan. 

Eközben a háztartási betétállomány is tovább hasít: a 9126 milliárd forintos állomány 7,9%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Ennek 73%-a immár látra szóló és folyószámlabetét, miután az éven belül lekötött betétek állománya éves összevetésben az alacsony kamatkörnyezetben 14,4%-kal csökkent.

A „szuperállampapír” sikere ellenére a bankok továbbra sincsenek rászorulva az aktív lakossági betétgyűjtésre, így az éven belüli forintbetétek átlagkamata 0,2% alatt, az éven túliaké 0,7% alatt van.

A lakossági hitelezés egészéhez hasonlóan a vállalati hitelezés is erős hónapokon megy át: az elmúlt egy évben 1138 milliárd forintnyi nettó pozitívumot mutatnak a tranzakciók.

A vállalati hitelállomány ennek köszönhetően évi 13,7%-kal nőtt, miközben a betétállomány 6,5%-kal nőtt.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
deutsche bank_getty