Hasít a magyar Erste, sorra dönti saját rekordjait
Bank

Tovább száguld a magyar Erste, nagyon meglepte a bankot a babaváró hitel

Portfolio
47 milliárd forintos adózás előtti nyereséggel zárta 2019 első három negyedévét a magyar Erste Bank, ami 11%-os növekedést jelent. Hitelállományuk bőven a bankszektor átlaga felett, 21%-kal nőtt egy év alatt. A babaváró hitel iránti kereslet a többszöröse lett a bank által előzetesen vártnak.

Az Erste Bank Hungary működési bevételei az egy évvel korábbihoz képest 9,7%-kal emelkedtek, a működési ráfordítások pedig 4,1%-kal nőttek 2019 első három negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, így összességében a működési eredmény 17,2%-kal 59,3 milliárd forintra nőtt a társaságnál – ismertette Jelasity Radován elnök-vezérigazgató.

A bank adózás előtti eredménye 47,0 milliárd forint lett, ami 11,2%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A költség/bevétel arány tovább javult, az egy évvel korábbi 55,1%-ról 52,1%-ra csökkent, ami a tranzakciós illeték hatásával korrigálva 48,4% volt, amivel a bankszektorban élen jár a társaság. A bank teljesítő ügyfélhiteleinek állománya egy év alatt közel 21%-kal bővült, miközben a nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) 3,9%-ról 2,5%-ra csökkent. Jelasity Radován emlékeztetett: alacsony a lakossági hitelpenetráció Magyarországon (15% körül van a GDP arányában a lakossági hitelek arány), nagy a növekedési tér. A hitel/betét arány 69,1%-ról 75,0%-ra javult a banknál.

Lakossági oldalon 16%-kal nőtt a csoport teljesítő hitelállománya, köszönhetően az új kihelyezések 47%-os bővülésének – közölte Harmati László vezérigazgató-helyettes. 62%-kal 253 milliárd forintra nőtt a nem jelzálogfedezetű hitelállományuk, amiben oroszlánrésze van a babaváró hitelnek, ebben átlépték a 6000. igénybefogadást. A társaság korábban arra számított, évi 300 milliárd forintot helyez ki a bankszektor egy év alatt a babaváróból, ehhez képest csak az idei második félévben összejöhet a közel 400 milliárd (november elején 330 milliárdnál jár a szektor).

Az Erste által kezelt ügyfélvagyon 13%-kal 2914 milliárd forintra nőtt, aminek 60%-a befektetési termék, miután sikerült stabilizálni a befektetési alapok vagyonkiáramlását is. Már 80 ezer eszközök mintegy 50 ezer ügyfél használja az Android NFC-t és az Apple Pay-t a társaságnál. Egy év alatt több mint a duplájára, majdnem 120%-kal nőtt a mobilbank aktív használóinak száma a banknál. A kibocsátott kártyaszám stagnálására ellenére egy év alatt 20%-kal, 102 millióra nőtt a kártyás lakossági tranzakció darabszáma és 21%-kal 756 milliárd forintra a volumene.

726 milliárd forint volt a teljesítő hitelállomány a bank vállalati üzletágában szeptember végén – ismertette Szabados Richárd, a vállalati üzletág vezetője, ezzel 5-6. helyen állnak a bankszektorban. Ez 27%-os éves növekedést jelent, miközben nem teljesítő hiteleik aránya bőven 1% alatt maradt. 679 milliárd forintnyi céges megtakarítást kezelnek, ami 11%-os bővülést jelent. Mindhárom vállalati szegmensük (kkv, nagyválllalati, kereskedelmi célú) kétszámjegyű mértékben nőtt, különösen a nagyvállalati ügyfeleknél volt dinamikus (+38%) a bővülés, a másik kettőben +23%. Idén 780-790 milliárd forint lehet a bank vállalati hitelállománya, így elérheti a retail hitelállomány szintjét. A Növekedési Kötvényprogramban szervezői és vásárlói oldalon is aktívak, eddig 3 jegyzésben vettek részt vásárlói oldalon, és piaci részesedésüknek (7,7%) megfelelő részesedésre törekszenek.

A Portfolio kérdésére Szabados Richárd elmondta: több mint 7 éves átlagos futamidejű, fedezetlen, bullett típusú finanszírozásról van szó, e kondíciók alapján a banknak hitelezőként nem feltétlenül kellene részt vennie a finanszírozásukban. Ugyanakkor számlavezetőként priorizálják a programban a meglévő ügyfeleket, a kötvénykibocsátásról való döntés egyúttal bankkapcsolatról való döntést is jelent. A kötvénykibocsátásban részt vevő cégek pedig jó minősítéssel rendelkeznek és a kötvénykibocsátás árelőnyt biztosít a bank számára, így némi eredményjavító jellege is van a programnak.

City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet