panel
Bank

Egyenlő játékszabályokat követelnek a magyar bankok vezetői

Portfolio
A Bankszövetség digitalizációs programjáról, a fiatalokért vívott versenyről, az ügyfelek számára látványos érdemi innovációkról és a bankszektor esetleges konszolidációjáról beszélgettek egymással hazai bankok vezetői és az EY szakértője a Portfolio mai Banking Technology 2019 konferenciájának egyik délelőtti panelbeszélgetésében.

A panelbeszélgetésen többek között az alábbi témák kerültek terítékre:

Melyek legyenek a prioritások a Bankszövetség digitalizációs programjából? Mi a véleménye a csomagról?

Becsei András (OTP Jelzálogbank, Bankszövetség) szerint az azonos tevékenységeket azonos módon kellene szabályozni, és meg kellene valósítani a készpénz visszaszorítására vonatkozó javaslatokat – ez a kettő a legfontosabb. Kérdésre válaszolva a tranzakciós illetékről azt mondta: az egyébként globális keretek között is megvalósítható elektronikus tranzakciókra vonatkozó illeték nem fenntartható, a globális szereplők megjelenése (pl. Facebook) beszedhetetlenné teheti ezt az adót. Demeter Ákos (EY) szintén az azonos szabályozás szükségességét emelte ki, az idő fontos tényező – figyelmeztetett. Harmati László (Erste) szerint a készpénzforgalom visszaszorítása mindenki számára win-win lenne, emellett a központi adatbázisokhoz való hozzáférés, ezek kialakítása lehetne a legnagyobb pozitív hatással. Hegedüs Éva (Gránit) szerint a polgári perrendtartásról szóló törvényt módosítani kell, és a videóazonoítást teljes bizonyító erejű magánokiratként kellene elfogadni. Puskás András (Budapest Bank) az e-igazgatás és a papírmentesség fontosságát, Sziráki László (CIB) a javaslatcsomag praktikusságát és az MNB Fintech stratégiájának hasonló jellegét emelte ki. Utóbbi szerint a jövedelemadatbázishoz való hozzáférés és a jelzáloghitelezés digitalizációja is nagy előrelépés lenne.

Hogy állnak a bankok a fiatalokért vívott harcban?

Sziráki László (CIB) szerint a kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok elsősorban azt választják, amit a szüleik. Kevesebbet szeretnének azonban fiókba járni, online termékeket szeretnének igénybe venni, ezeket a fintechekhez képest más dizájnnal, de a bankok is nyújtják, ebben nem lát igazi lemaradást. A banki kommunikáció csatornái és nyelvezete viszont különböznek, ebben nagyot léphetnének előre a bankok. Puskás András (Budapest Bank) szerint komoly verseny dúl a fiatalokért, és ezt nem fogják feladni a bankok. Legalább annyira szexivé kell tenni a bankolást, amilyenek a fintechek szolgáltatásai. Hegedüs Éva (Gránit) szerint digitális ökoszisztéma indul, az okostelefonok által diktált szolgáltatásminőség továbbra is utat fog történi magának. Elsőként a változásokra nyitott ügyfeleket lehet megnyerni, majd a szélesebb tömegek következnek. Másfél évtizede még döntetlenre álló vita folyt a bankárok közül arról, érdemes-e érintőkártyákat bevezetni, ma már ezeket 80%-ban használják a vásárlók. Harmati László (Erste) szerint minden területen látható az ügyfélélmény felértékelődése, ezért cserébe a fiatalok olyan szolgáltatásokat vesznek igénybe digitális szolgáltatóktól vagy külföldi bankoktól, amelyeket a hazai bankoktól sokkal olcsóbban tudnának. Demeter Ákos (EY) szerint nemcsak a fiatalokról kell beszélni, egy kutatásukban megkérdezett összes válaszadó 50%-a sem az inkunbens bankokhoz, sem a fiókhálózatokhoz nem ragaszkodik. Becsei András (OTP Jelzálogbank, Bankszövetség) szerint a legfiatalabbak körében a készpénzhasznált 2019-ben még erős, és ők is igénylik a személyes tanácsadást, ha elakadnak a digitális folyamatokban.

Mi hiányzik az ügyfelek számára látványos érdemi innovációkhoz?

Demeter Ákos (EY) szerint modernizációs kérdésről van szó, a bankok az ügyfélélmény javítása mellett számos szervezeti, folyamathatékonyságot növelő és belső fejlesztést, szervezetátalakítást is végrehajtanak. Harmati László (Erste) nem látja sötéten a helyzetet, rengeteg ötlet van, megvalósításukat ugyanakkor a rengeteg szabályozói követelménynek történő megfelelés hátráltatja, IT-költségvetésük jelentős részét ezek kötik le. Hegedüs Éva (Gránit) hisz abban, hogy a verseny kikényszeríti az új megoldások megjelenését és a folyamatos digitalizációt, érdemes összehasonlítani a Gránit Bank és a Revolut kondícióit, nem feltétlenül igaz, hogy a külföldi jobb vagy olcsóbb. Puskás András (Budapest Bank) szerint a Budapest Banknál több száz IT típusú fejlesztés zajlik, de sokszor nincs elég idő az ötletek megvalósítására. Emellett nem egyenlők a játékszabályok, amit a fintechek 3 nap alatt tudnak végrehajtani, azt a bankok sokszor csak 3 hónap alatt.  Sziráki László (CIB) elmondása szerint prioritásuk az end-to-end digitális hitelezés, ugyanakkor a digitális banki értékesítés 70%-a valamilyen személyes segítség mellett zajlik.

Mi a megfelelő üzemméret a bankszektorban?

Becsei András (OTP Jelzálogbank, Bankszövetség) szerint nagyon eltérő tevékenységi körrel rendelkező bankok vannak jelen a magyar bankpiacon, de a közepes és a kis szereplőknek is megvan a helyük a szektorban. Nem válnak hagyományos infrastruktúraszolgáltatókká a bankok, hanem egyes tevékenységekben kapnak versenytársakat. Demeter Ákos (EY) szerint a nagybankok számára a komplexitás és a múlt öröksége nehezíti a pályát, miközben az invesztíciós képességük adott. A kisebbek könnyebben tudnak növekedni, de az invesztíciós képesség sokszor kétséges. Harmati László (Erste) egyetért a jegybankkal, szerinte masszív konszolidáció kellene. 5-6 nagybank fedheti le az országot retail hálózattal, legalább 500 ezer ügyfél és 50% alatti költség/bevétel arány kell ehhez. Hegedüs Éva (Gránit Bank) kiemelte: a koncentráció valóban működik, de az innovációs eredmények megjelenése nemcsak tőke kérdése. Nem ért egyet azzal, hogy csak 3 vagy 5 nagybankra van szükséges Magyarországnak, ezt nem lehet matematikai képlettel eldönteni. Puskás András (Budapest Bank) szerint kevesebb nagybank lesz Magyarországon (lehetőség van fúzióra) és a tevékenységüket fókuszálni kell azokra, amelyeket versenyképesen tudnak folytatni. Szükség van azonban arra is, hogy a niche piacokon ott legyenek a kisebb szereplők, és versenyre kényszerítsék a nagyokat, ilyen a digitális bankolás is. Sziráki László (CIB) szerint a digitalizáció nem kis- vagy nagybanki, hanem általános téma, a költségek lefaragása és a növekedés szempontjából is elengedhetetlen.

Borítókép: Mudra László / Portfolio

címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
usa wall street trader