banking technology panel
Bank

Közeleg a sárga csekk nagy ellensége, de lesz néhány szavuk a politikusoknak

Portfolio
Március 2-án nemcsak az azonnali fizetés, hanem több rá épülő fizetési szolgáltatás is elindulhat Magyarországon, így például a fizetési kérelem, amely a sárga csekkhez hasonlóan (a csoportos beszedéssel ellentétben) rugalmas időzítéssel teszi majd lehetővé a családok számára a közüzemi számlák online kifizetését. Hogy ez tömeges, valós alternatívája lesz-e a sárga csekknek, az a Magyar Posta bevételeivel kapcsolatos politikai szándékon múlhat – hangzott el a Portfolio mai konferenciáján.

Az elektronikus fizetések jövőjéről beszélgetett egymással a Portfolio mai Banking Technology 2019 konferenciáján Eölyüs Endre a Mastercard Europe-tól, Braun Csaba a Bank of Chinától és Selmeczi-Kovács Zsolt a GIRO-tól. Az alábbiakban ízelítőt adunk az elhangzottakról.

A panelbeszélgetés első témája a sárga csekk jövője és csekk alternatívái voltak. Braun Csaba szerint évi 40 milliárd forintos éves árbevétele származik a Magyar Postának a sárga csekkből, és amíg nem lesz állami akarat, nem kiváltható a sárga csekk. Nem technológiai, hanem politikai kérdésről van szó. A fizetési kérelem elvileg valós alternatíva lenne, tömeges elterjedésére lenne szükség, és sajnálja Braun, hogy nem teszik kötelezővé az alkalmazását a pénzforgalmi szolgáltatók számára.

Selmeczi-Kovács Zsolt szerint is attitűdváltásra lenne szükség a sárga csekk kiváltásához. A fizetési kérelem tömeges elterjedéséhez pedig nagyobb pénzügyi tudatosság kellene, ugyanakkor nagy előnye a csoportos beszedéshez képest, hogy a csekkhez hasonlóan az ügyfél döntéséhez van szükség hozzá, így a családi cash flow-hoz igazodhat. A GIRO szolgáltatást fog nyújtani a közüzemi cégek számára, hogy feldolgozzák fizetési kérelmeiket.

Arra a kérdésre, fizetéskezdeményezési szolgáltató (PISP) lesz-e a GIRO, Selmeczi-Kovács Zsolt azt mondta, erre egy év múlva már válaszolni tudna, sok múlik azon, milyen szolgáltatások fejlődnek majd a március 2-án induló azonnali fizetés talaján. A Mastercardról kiderült a beszélgetésben, hogy a számlaiformációs szolgáltatói (AISP) licencet már igényelte is, a PISP-re azonban valószínűleg nem tart igényt.  

Borítókép: Mudra László / Portfolio

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
kozossegifinanszirozas