LC5A0265
Bank

Nehéz a dolga a magyar fintecheknek

Portfolio
Nincs könnyű dolga egy magyar fintechcégnek, hiszen számos környezeti tényező hátráltatja abban, hogy nemzetközi szempontból meghatározó szereplő legyen, nem véletlen, hogy a több mint 110 magyar startupból még nem nőtt eddig gyakorlatilag egy olyan sem, mint például a Revolut vagy a Transferwise – hangzott el mindez a Portolio Banking Technology 2019 záró panelbeszélgetésén.

Bálint Viktor, a BnL Growth Partners ügyvezető partnere moderálta a panelbeszélgetést, melyen a magyar fintechpiac számottevő szereplői osztották meg gondolataikat a szektor kihívását és jövőjét illetően. Pecsenye Roland, a Barion felügyelő bizottság elnöke úgy látja, kevés olyan fintech van Magyarországon, amely nemzetközi szempontból számottevő. Sok ötlet, sok inkubátor működik itthon, de nemzetközi sikert még nem tudtunk felmutatni.

Kiss-Mihály Norbert, az MNB főosztályvezetője szerint árnyaltabba a kép: több mint 110 fintechcég működik Magyarországon, ez a régióban a középmezőnybe tartozik, az MNB pedig nagy erőkkel dolgozik azon, hogy katalizálja hazánkban a fintechek további fejlődését. A fintechek sikerességét inkább külső tényezők hátráltatják nemzetközileg, például az, hogy itthon nincs euró.

Fischer András, az OTP Bank főosztályvezetője elmondta, több fintech-együttműködési programot is indítottak, de inkább nemzetközi vizeken eveznek e téren. Mudri György, az Aggreg8 alapítója úgy véli, nem a 110 fintechcég a kevés, hanem inkább az a kérdéses, mennyi lesz ezek közül nemzetközileg is számottevő: egy dolog egy fintechcégek elindítani, jóval nehezebb viszont nemzetközi szinten fontos szereplőt építeni belőle.

Pecsenye Roland úgy véli, csak akkor érdemes itt startupot alapítani, ha nemzetközi babérokra tör a cég. A PSD2-vel kapcsolatosan a szakember elmondta: a számla-aggregációból nem lehet önmagában megélni,  a hosszú távú megélhetés egyik legjobb eszköze az lenne, hogy banklicencet szerez egy startup.

Mudri György úgy gondolja, nem biztos, hogy 100%-ban érdekelt egy bank abban, hogy az ügyfeleit egy fintechcég felé terelje, am szintén oka lehet a PSD2-es késlekedésnek. Egyes bankok pedig úgy érvelnek, hogy versenyhátrányt jelent, ha kiteszik az API-jukat, ha a komplett piac késlekedik.

Kiss-Mihály Norbert szerint komoly áttörést lehetne elérni az azonnali fizetési rendszerre való fejlesztéseken, ennek halasztásával folyamatosan csúsznak ki a kezünkből a lehetőségek az innovációhoz. Muck Iván, a Family Finances alapítója megerősítette, hogy jelenleg még nem tudnak open bankinggel működni, hanem hagyományos banki struktúrákra kell, hogy építsenek. Reméli, hogy ez hamarosan változni fog. A szakemberek kiemelték: nemzetközi szinten is elég kevés a funkcionális API.

Muck Iván elmondta, hogy egyre nagyobbak a startupok globálisan, előfordulhat, hogy a jövőben kisebb startupok challenger bankoknak szállítanak majd be. Pecsenye Roland is kiemelte: több esetben komplett konglomerátumok jönnek létre a fintechekből. Fischer András viszont felhívta a figyelmet rá: a fintechek többsége még a kockázati tőkét égeti és nem profitábilis.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Május 6-án indul az új Takarékbank