LC5A0265
Bank

Nehéz a dolga a magyar fintecheknek

Portfolio
Nincs könnyű dolga egy magyar fintechcégnek, hiszen számos környezeti tényező hátráltatja abban, hogy nemzetközi szempontból meghatározó szereplő legyen, nem véletlen, hogy a több mint 110 magyar startupból még nem nőtt eddig gyakorlatilag egy olyan sem, mint például a Revolut vagy a Transferwise – hangzott el mindez a Portolio Banking Technology 2019 záró panelbeszélgetésén.

Bálint Viktor, a BnL Growth Partners ügyvezető partnere moderálta a panelbeszélgetést, melyen a magyar fintechpiac számottevő szereplői osztották meg gondolataikat a szektor kihívását és jövőjét illetően. Pecsenye Roland, a Barion felügyelő bizottság elnöke úgy látja, kevés olyan fintech van Magyarországon, amely nemzetközi szempontból számottevő. Sok ötlet, sok inkubátor működik itthon, de nemzetközi sikert még nem tudtunk felmutatni.

Kiss-Mihály Norbert, az MNB főosztályvezetője szerint árnyaltabba a kép: több mint 110 fintechcég működik Magyarországon, ez a régióban a középmezőnybe tartozik, az MNB pedig nagy erőkkel dolgozik azon, hogy katalizálja hazánkban a fintechek további fejlődését. A fintechek sikerességét inkább külső tényezők hátráltatják nemzetközileg, például az, hogy itthon nincs euró.

Fischer András, az OTP Bank főosztályvezetője elmondta, több fintech-együttműködési programot is indítottak, de inkább nemzetközi vizeken eveznek e téren. Mudri György, az Aggreg8 alapítója úgy véli, nem a 110 fintechcég a kevés, hanem inkább az a kérdéses, mennyi lesz ezek közül nemzetközileg is számottevő: egy dolog egy fintechcégek elindítani, jóval nehezebb viszont nemzetközi szinten fontos szereplőt építeni belőle.

Pecsenye Roland úgy véli, csak akkor érdemes itt startupot alapítani, ha nemzetközi babérokra tör a cég. A PSD2-vel kapcsolatosan a szakember elmondta: a számla-aggregációból nem lehet önmagában megélni,  a hosszú távú megélhetés egyik legjobb eszköze az lenne, hogy banklicencet szerez egy startup.

Mudri György úgy gondolja, nem biztos, hogy 100%-ban érdekelt egy bank abban, hogy az ügyfeleit egy fintechcég felé terelje, am szintén oka lehet a PSD2-es késlekedésnek. Egyes bankok pedig úgy érvelnek, hogy versenyhátrányt jelent, ha kiteszik az API-jukat, ha a komplett piac késlekedik.

Kiss-Mihály Norbert szerint komoly áttörést lehetne elérni az azonnali fizetési rendszerre való fejlesztéseken, ennek halasztásával folyamatosan csúsznak ki a kezünkből a lehetőségek az innovációhoz. Muck Iván, a Family Finances alapítója megerősítette, hogy jelenleg még nem tudnak open bankinggel működni, hanem hagyományos banki struktúrákra kell, hogy építsenek. Reméli, hogy ez hamarosan változni fog. A szakemberek kiemelték: nemzetközi szinten is elég kevés a funkcionális API.

Muck Iván elmondta, hogy egyre nagyobbak a startupok globálisan, előfordulhat, hogy a jövőben kisebb startupok challenger bankoknak szállítanak majd be. Pecsenye Roland is kiemelte: több esetben komplett konglomerátumok jönnek létre a fintechekből. Fischer András viszont felhívta a figyelmet rá: a fintechek többsége még a kockázati tőkét égeti és nem profitábilis.

FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
ursula
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Levágja a botrány után a vezetői juttatásokat a Wells Fargo