patai mihály_mti
Bank

Patai Mihály elárulta, mikor jöhet el az aranykor Magyarországon

Portfolio
Patai Mihály MNB-alelnök és BÉT-elnök szerint a mostani időszak még nem nevezhető aranykornak Magyarországon, de akkor már igen, ha ez a lendület még 8-10 évig kitart. A Figyelőnek adott interjúban a szakember elárulta, hogy két nagy kihívással kell most szembenézniük a bankoknak, és osztja azt a véleményt is, hogy túl sok a bankfiók Magyarországon.

A Patai Mihállyal készült interjúban elhangzó fontosabb gondolatok:

  • Patai szerint tőkeerős, likvid és szabályozott, emellett évek óta nyereséges a magyar bankszektor, de a mostani profitabilitási szint hosszú távon nem tartható fent.
  • A bankszektor előtt álló jelenlegi legnagyobb kihívás a fintech cégek előretörése és a digitalizáció, de még így is jobb a magyar bankszektor helyzete, mint 10 évvel ezelőtt.
  • Úgy véli, az azonnali fizetési rendszer bevezetésének elhalasztása nem kudarc, mert a biztonságos és sikeres működés a cél.
  • A hiteldinamikával kapcsolatban kiemelte, hogy nincs szó túlfűtöttségről a piacon, minden mérőszám alapján moderált a helyzet.  A penetráció a GDP 30%-át sem éri el, emellett a hitel-betét arány 80%-os, ami 10 éve volt bőven 100 felett is.
  • Osztja Nagy Márton véleményét abban, hogy nincs szükség ennyi bankfiókra itthon, a fintech és a digitalizáció előretörésével jelentősen megváltozott a kereskedelmi bankolás környezete.
  • Patai szerint a magyar gazdaság mostani helyzete nem nevezhető aranykornak, mivel természetes ciklus az, amit átélünk. Amennyiben ezt a ciklust sikerülne 8-10 évvel meghosszabbítani, már lehetne belőle aranykor.
  • Szerinte a következő világgazdasági ciklus egy-egy esetleges krachhal kevésbé lesz kártékony, mint az előző volt, mivel a globális pénzügyi szektor sokkal jobb és erősebb helyzetben van most.
  • Szerinte az, amit az elmúlt 30-40 évben a jegybankok szerepének tekintettünk, véget ért. A világgazdaság megváltozott, önmagában már kevés, hogy az árstabilitásra fókuszálunk. Szerinte a Matolcsy György vezette monetáris politika válik egyre inkább mainstreammé, az pedig, hogy a hazai közgazdászelit ezt nem így látja, azért van, mert fáziskésésben vannak – teszi hozzá.

Patai mindemellett a BÉT stratégiájáról és jövőjéről is beszélt, erről itt írtunk:

Címlapkép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
kozossegifinanszirozas