Becsei András BAnking Tech
Bank

Szempillantás alatt több százezer ügyfél hagyhatja el a magyar bankokat

Portfolio
Két hét alatt 400 ezer banki ügyfelet szerezhetne, ha egy közösségi média cég a magyar piacra lépne egy külföldi példa alapján, ezért is kell a bankoknak időben lépnie a digitalizációban. A Bankszövetség létrehozta 22 pontos javaslatcsomagját, mely a versenytorzító hatások kezelése mellett az ügyfelek számra is látható javulást hozhat a banki ügyek intézésében.

Becsei András a Bankszövetség elnöke szerint a bankok egy küzdelmes időszak előtt állnak, a Magyar Bankszövetség ezért is hozta létre 22 pontos digitalizációs javaslatcsomagját. Az ügyfelek csak akkor fogják érezni ennek hatását, ha a teljes csomag vagy annak nagy része teljesül. A bankszektor már régóta dolgozik a digitalizáción, de az utóbbi időszakban indult be ez a folyamat igazán: 2016-ban még csak 482,6 milliárd készpénzmentes tranzakciót indítottak a világon, 2021-re ez a szám 876,4 milliárdra nőhet – említett egy példát Becsei András.

A fintech cégek nagy része azonban nem az EU-ból indult el, az Egyesült Államok, Ázsia és Dél- Amerika ebben sokkal erősebb. A KPMG legutóbbi összesítése szerint a top10 fintech cég közül csak egy, az Atom Bank indult el innen. „A jelzáloghitelezésben még kicsit drágák, a minősített fogyasztóbarát kategóriába nehezen férne be, de valóban sok jó szolgáltatással rendelkeznek” – jegyezte meg az elnök. „A kínai bankszövetség bemutatta, hogy ott a bankszektor milyen fintech cégekkel közös megoldásokat fejlesztett ki, míg mi az EU-ban a GDPR szabályozással töltöttük az időt. A szabályozás Európában lényegesen korlátozza a lehetőségeket” – emelte ki.

Az EU lassan reagál, 2018 márciusában több éves előkészítés után jött létre az EU fintech terve, ami több évre előre szól, de a piac ennél sokkal gyorsabban változik, a fintechek szinte a semmiből tudnak nagy ügyfélbázist elhódítani a bankoktól.

A dél-koreai piacon egy közösségi médiába ágyazott fintech, a Kakao Bank piacra lépett, és 5 nap alatt 1 millió, 14 nap alatt 2 millió, mostanra 10 millió ügyfelet szerzett. A magyar piacon, ha egy közösségi médiában jelen lévő cég a bankpiacra lépne, hetek alatt 400 ezer ügyfelet tudna megszerezni, a hálózati hatást érdemes ebben figyelembe venni.

Az digitális javaslatcsomagban a bankszektor összeszedte azokat a jogszabályokat, amelyek tiltják a digitális szerződéskötést, az elektronikus folyamatokat. A javaslatok része, hogy az ügyfélkapus azonosítást és tárhelyet hogyan lehetne hasznosítani a bankolásban. Itt például a ma tértivevényes levélként küldött dokumentumokat is át tudnák venni az ügyfelek. Az e-személyi felhasználása is ide tartozik, Kínában csak beolvassák az e-személyit a bankokban, ezzel szemben itthon elkérik a plasztikot, lefénymásolják és pecsételik, aláíratják. Sok olyan digitális fejlesztés és folyamat van, aminek a végén egy „pecsétes papírt” adnak, és ezzel kell az ügyfélnek a következő hivatalba vagy a bankjához mennie, ezeken a helyzeteken segíthetnek a javaslatok.  

A javaslatcsomag fontos része a készpénzállomány csökkentésére tesz javaslatokat, ez ugyanis jelentősen nőtt az utóbbi években. A magas készpénzállomány éves költsége körülbelül 500 milliárd forint, vagyis a készpénz drága, míg a kevesebb készpénz adóbevételt is jelentene az államnak. A javaslatcsomag szerint a jelenleg 1,5 millió forintos vállalatközi készpénzfizetési limitet 500 ezer forintra csökkentenénk, 2020-tól pedig a nyugdíjba vonulóknak kötelezően számlára érkezzen a nyugdíj.

A tranzakciós illetékből 226 milliárd forint megy a költségvetésbe, ennek lakossági része 50-60 milliárd forint. Ha ezt összehasonlítjuk a készpénz költségével, akkor azt látjuk, lényegesen nagyobb adóbevételt jelenthetne az államnak, ha a tranzakciós illeték megszüntetésével támogatná az elektronikus fizetések terjedését – jelentette ki Becsei András.

Ha egy magyarországi pénzintézet utal pénzt egy számlára, akkor megfizeti a tranzakciós illetéket, de ha egy külföldi applikációval teszi ugyanezt egy brit e-money számla forint alszámlájáról, akkor az illetékmentes. Így sokkal könnyebb olcsó szolgáltatást nyújtani, vagyis nekik lejt a pálya. Célszerű lenne elkerülni, hogy két piaci szereplőre más szabályok vonatkozzanak.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Május 6-án indul az új Takarékbank