Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!
Bank

Kiderült, mely cégek miatt megy most olyan jól a magyar bankoknak

Portfolio
A feldolgozóipar (azon belül is leginkább a gépipar) és az ingatlanszektor biztosította a hazai bankok vállalati hitelezésében bekövetkezett dinamikus éves növekedés jóval több mint a felét – mutatják az MNB pénteken közzétett statisztikái.

A bankok belföldi vállalati hitelállományának teljes nagysága szeptember végén 8326 milliárd forinton állt, ami 13,8%-os éves növekedést jelent, vagyis a vállalatok hitelezésének kétszámjegyű dinamikája az elmúlt egy évben is fennmaradt. A feldolgozóipar, az ingatlanszektor és a kereskedelem / gépjárműjavítás ágazatok a bankok legnagyobb ügyfelei, már ami a hitelállományuk nagyságát illeti, ez a három szektor együtt a bankok (nem pénzügyi) vállalati hitelállományának a 60%-át adja.

A feldolgozóipar rendkívül sokszínű, ezért közelebbről is megnéztük a statisztikákban, melyek a legnagyobb hitelfelvevő vállalatok. A gépiparé a legnagyobb szelet, majd élelmiszeripar, illetve a vegyipar / gyógyszeripar következik. Ez a három a háromnegyedét adja a feldolgozóipari ágazat banki hitelállományának.

Érdeklődésre tarthat számot, hogy mely ágazatokban növekszik a legjobban a hitelállomány, és melyek a lemaradók. Az elmúlt egy évre visszatekintve (szeptember végétől szeptember végéig) az energiaszektorban, a pénzügyekben, a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban nőtt a legdinamikusabban a hitelezés.

Hogy a bankok egyéves növekedése szempontjából melyek a legfontosabb ágazatok, azt viszont elsősorban az abszolút növekedési számokon lehet lemérni. Az elmúlt egy évben összesen 1009 milliárd forinttal nőtt a vállalati hitelállomány, ennek 41%-át adta a feldolgozóipar és 16%-át az ingatlanszektor. A részletesebb adatok alapján a gépipar adta a feldolgozóipar 413 milliárd forintos hitelállomány-növekedésének közel a felét, a vegyipar / gyógyszeripar pedig további közel egyharmadát.

Az MNB adataiból az is kiderül, mely szektorok vannak inkább forintban, és melyek devizában eladósodva, lévén, hogy a vállalati hitelek 43%-a devizahitel. A devizaarány a feldolgozóiparban (68%), ezen belül a gépiparban a legmagasabb (89%), itt az elmúlt évek hitelnövekedése szinte csak devizában zajlott az elmúlt években, ami a magas exportkitettséggel lehet összefüggésben. Az energiaszektorban (90%) és a mezőgazdaságban (86%) viszont a forinthitelek dominálnak, már ami a magyar bankok felé fennálló adósságot illeti.

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél