julius meinl
Bank

Nagy bajban van az egyik legpatinásabb osztrák bank

Portfolio
Pénzmosási és jogi megfelelési problémák miatt visszavonta a kávézóiról és élelmiszerláncáról is híres, még a Habsburg időkben felfutott Meinl család bankjának működési engedélyét az Európai Központi Bank.

A Financial Times beszámolója szerint az osztrák bankfelügyelet (FMA) arról tájékoztatott, hogy az Európai Központi Bank visszavonta a 2019 júniusáig Bank Meinl néven működő Anglo-Austrian Bank licencét. A felügyelet szerint a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos hiányosságok és más jogi megfelelési (complience) problémák vezettek a döntéshez.

A bank közleménye szerint az EKB döntése nem sok mindenen változtat, a tulajdonosok már korábban a banki tevékenység megszüntetése mellett döntöttek. „Az EKB döntése nem változtat semmin sem (…) objektívan nézve nincs ok a licenc visszavonására” – írták, hozzátéve, hogy a korábbi problémákat teljes mértékben megoldották mára, és most vizsgálják annak jogi lehetőségeit, miként fellebezhetik meg az EKB döntését.

A bankot 1923-ban alapították az Meinl élelmiszeripari birodalom munkavállalóinak pénzügyi támogatására, és egyik első áldozata volt Ausztria 1938-as, nácik általi megszállásának. Az 1983 óta V. Julius Meinl által vezetett cégbirodalom a kétezres évek elején szerte Közép-Európában számos érdekeltséggel rendelkezett, az elmúlt évtizedben azonban már számtalan problémával küzdött.

2009-ben a bank által menedzselt 5 milliárd eurós ingatlanalap omlott össze, a brit állampolgársággel rendelkező V. Julius Meinlt pedig csalás gyanúja miatt letartóztatták (akkor úgy nyilatkozott, ő Ausztria leggyűlöltebb embere), rekord összegű, 100 millió eurós óvadék megfizetésével szabadult, de bevonták útlevelét.

A bank ellen vizsgálat folyt Ausztriában az elmúlt három évben, mert a gyanú szerint több tízmillió euró tisztára mosásában segédkezett Viktor Janukovics volt ukrán elnök köre számára, továbbá egy szabálytalan osztalékfelvétellel is megvádolták. A bank neve a brazil Odebrecht óriáscég korrupciós ügyében is feltűnt, idén pedig a pénzmosást és terrorizmus-finanszírozást megakadályozó jogszabályok megsértése miatt 500 millió euróra büntették a bankot.

Borítókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
kozossegifinanszirozas