EKB épület
Bank

Döntött a parlament: kárpótlást kell fizetnie a szlovén jegybanknak

MTI
A szlovén parlament csütörtökön késő este elfogadta azt a törvényt, amely előírja a központi bank számára a bankrendszer 2013-as szanálása során kárt szenvedett befektetők kárpótlását.

A szlovén jegybank, amely az Európai Központi Bank (EKB) része, miután Szlovénia 2007-ben bevezette az eurót, jelezte: az alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

Az EKB szerint sérti a Európai Unió (EU) monetáris finanszírozási szabályait, hogy a jegybankot teszik felelőssé a bankrendszer szanálása során keletkezett, és a bírósági ügyekből származó károkért. Andrej Bertoncelj szlovén pénzügyminiszter szerint viszont a törvény, amelyet az általa vezetett minisztérium dolgozott ki, összhangban van az alkotmánybíróság 2016-os határozatával, amely azt sürgetik, hogy a parlament mielőbb fogadjon el egy olyan rendeletet, amely nagyobb jogbiztonságot nyújt azok számára, akik a bankrendszer szanálása során elvesztették vagyonukat.

Az euróövezeti ország bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a - döntő részben állami tulajdonban lévő - bankokat, hogy elkerüljék a rossz hitelek miatt fenyegető összeomlást. A szlovén nemzeti bank 2015-ben további 1,55 milliárd eurót költött a legnagyobb szlovén kereskedelmi bank, az  NLB feltőkésítésére. Azóta az állam mintegy 1,2 milliárd euró osztalékot és bevételt kapott a pénzintézet részvényeinek értékesítéséből.

Ugyanakkor a bankok rendbetételének folyamatában 600 millió euró értékű alárendelt kötvénytulajdonos és 100 ezer bankrészvényes befektetése veszett oda. A bajba jutott bankokat később privatizálta a kormány.

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél