Hatalmas devizahiteles mentőcsomag készül Lengyelországban
Bank

A magyar devizahitelesek egyik álmát valósítják meg Lengyelországban

Portfolio
Az adós javára döntött a lengyel legfelsőbb bíróság tegnap egy svájci frank alapú jelzáloghitel ügyében, így lehetővé vált a devizahitel zlotyhitelre történő konverziója az alacsonyabb (LIBOR-t követő) kamatláb megtartása mellett. Esetleges precedens értéke miatt a hírre tegnap zuhant a nagyobb bankok részvénye, most azonban már a legnagyobb lengyel bank, a PKO és a Pekao árfolyama is emelkedést mutat.

Egy törlesztőrészlet-indexálási záradék miatt került korábban egy devizahiteles ügy az egyik lengyel feljebbviteli bírósághoz, amely végül a szerződés megsemmisítése mellett döntött. Ebből a szempontból összehangban egyébként az Európai Bíróságnak az elmúlt hetekben egy másfajta lengyel ügyben hozott ítéletével.

A legfelsőbb bíróság azonban most felülbírálta a döntést, mondván, a kifogásolt kitételek nem képezik a szerződés elődleges tárgyát, így a szerződés érvényben tartható, mégpedig az adós számára kedvező módon:

úgy történhet meg a frankalapú hitel kedvező árfolyamon történő zlotyhitelre váltása, hogy az adós tovább élvezheti a LIBOR-t mint referenciakamatot követő alacsonyabb kamatlábat.

A döntés alapján az árfolyamveszteséget a banknak kell viselnie, így nem csoda, hogy jelentős árfolyamesést produkáltak csütörtökön a lengyel bankok a tőzsdén.  A lengyel legfelsőbb bíróság döntése ugyan nem kötelezi a többi bíróságot, de a bírók precedensként értékelhetik. A perben érintett devizahitelek aránya alacsony ugyan az országban (2%) a teljes állományhoz képest, a perek száma azonban meredeken emelkedik.

Ennek hátterében az állhat, hogy Lengyelországban a legfelsőbb bíróság az utóbbi időben vált „adósbaráttá”: míg 2016-2017-ben több mint 70%-ban a hitelezőknek adtak igazat, 2019-ben ez az arány kevesebb mint 20% volt – jegyzik meg az ING elemzői.

Az ügyet egyelőre bizonytalanul értékelő elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügy miatt jelentősen gyengülhet a zloty. Akár a bíróságok kötelezik a bankokat a hitelek tömegek átváltására (vagy ahogy Magyarországon történt, az állam talál erre központi jogi megoldást), akár a bankok önkéntesen teszik ezt meg tömegével, ahhoz jelentős összegű devizát kell beszerezniük a bankközi piacon a frankhitelek mögött álló devizaforrásaik lezárásához (Magyarországon a jegybank devizatartalékából nyújtottak ehhez segítséget a bankoknak 2014-2015-ben, hogy ne legyen a konverziónak érdemi forintgyengítő hatása).

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül