cbdc
Bank

Egy újabb európai ország pedzegeti digitális jegybankpénz bevezetését

Portfolio
A litván jegybank egy kutatást végzett a digitális jegybankpénzről (central bank digital currency, CBDC), melyben azt vizsgálták, hogy milyen bevezethetési lehetőségei, illetve kockázatai lehetnek, és milyen hatással lehet a pénzügyi és monetáris politikai stabilitásra.

A kutatást éppen azelőtt publikálták, hogy a jegybank 24 ezer gyűjtői digitális érmét tervez kiadni, amit blockchain technológiára építettek. Az új fizetőeszközt egy tesztkörnyezetben fogják futtatni, amivel megosztott főkönyvi projekteket terveznek tesztelni.

Marius Jurgilas, a litván központi bank elnöke szerint ma már nem elég csupán megfigyelőként vizsgálni a CBDC-vel kapcsolatos fejleményeket. 

Ez aggodalomra ad okot a szabályozóknak és a felügyelőknek, olyan, mint amikor a szülők ráébrednek, hogy a nevelési szabályaik teljesen idejét múltak.

Marius szerint arra van szükség, hogy ezekkel a kockázatokkal szembenézzünk és gyakorlati tapasztalatokat szerezzünk egy szabályozott környezetben.

A digitális jegybankpénzről először 2015-ben az angol jegybank adott ki egy tanulmányt, viszont az utóbbi időben a Facebook stablecoin tervei miatt a téma újra előkerült. Jurgilas szerint a jegybankoknak fel kell karolniuk az új technológiákat, hogy jobban tudjanak reagálni a változó pénzügyi környezetre.

Szerinte, ha az eurózóna tényleg el akarja kerülni a globális technológiai támadásokat és komparatív előnyt szeretne ebből kovácsolni a vállalati szektor számára, akkor nem a múlt technológiáira kellene hagyatkozniuk.

A jegybank kutatása azt hangsúlyozza, hogy a CBDC elő tudná segíteni a határokon átívelő kereskedelmet és a bankkapcsolattal nem rendelkezők bevonását pénzügyi világba. Ezen kívül a digitális jegybankpénz támogatni tudná a gazdaságot úgy, hogy egy alapszintű fizetési rendszert és egy biztonságos fizetési eszközt kínálna. Viszont bizonyos CBDC elgondolások jelentős kockázatokkal járnak.

Címlapkép forrás: Chip Somodevilla/Getty Images

forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül