gyerekkutya
Bank

Százmilliárdokkal üzente meg a kormány: csinálj sok-sok gyermeket! (TOP10 sztori - 6.)

Portfolio
A 10+10 milliós CSOK 2016-os bevezetése után idén újabb szintet lépett a kormány családtámogatási politikája. Olyan új fogalmakkal ismerkedtünk meg, mint a babaváró hitel, a falusi CSOK vagy az újautó-támogatás. Bár óriási ösztönzőket tartalmaz a program (a most családot alapító leendő nagycsaládosok akár 28+15 milliót is kaphatnak), egyelőre korai lenne sikeresnek és eredményesnek nyilvánítani a programot, a demográfiai adatokból ugyanis a házasodási kedvet leszámítva egyelőre nem látszódnak fordulatra utaló jelek.

A családtámogatásokkal elméletben két legyet üthet a kormány egy csapásra:

  • a gyerekvállalásra való hatékony és célzott ösztönzéssel megvalósíthatók lehetnek a kormány demográfiai céljai,
  • más „gazdaságvédelmi” és „versenyképességi” intézkedésekhez hasonlóan alkalmas lehet egy ilyen program a gazdaságélénkítésre is.

Orbán Viktor februári évértékelőjén, amelyen bejelentette az intézkedéseket, a demográfiai szempont kapott igazán hangsúlyos szerepet, amire magyarázatot adhat alábbi két ábránk:

  • egyrészt tavaly ismét 90 ezer alá esett az élveszületések száma Magyarországon, a pénzügyi válság előtti születésszámtól is messze járunk, és azóta is tart a stagnálás, az idei első 9 hónapban például a KSH adatai szerint 1,6%-kal kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban,
  • másrészt a termékenységi arányszámok sem jók, az elmúlt években megtört a pozitív trend, és nem tudta átlépni az 1,5-ös szintet, messze elmaradva a társadalmi reprodukcióhoz szükséges 2,1-től. Igazi fordulat az elmúlt években, különösen csak az elmúlt hónapokban csak a házasodási kedvben látható, ami egyes intézkedések (pl. babaváró hitel) házassághoz kötött jellegével magyarázható.

A miniszterelnök bejelentését óriási figyelem övezte, de csak a következő hónapokban, bizonyos részletek esetében csak a nyáron derült ki, mit is tartalmaz a családvédelmi akcióterv, amelynek a támogatási elemei július 1-jén léptek életbe:

  • bevezették a 10 millió forintig elérhető, kamatmentes és fedezetlen babaváró hitelt, amely a hitelintézeteknél vehető fel a fiatal házaspárok számára, és az állam kamattámogatást nyújt hozzá, két új gyermek esetén 30%-ban, három esetén 100%-ban támogatássá alakul,
  • bevezették a falusi CSOK-ot, amely használt ingatlan vásárlására, bővítésére és/vagy korszerűsítésére is elérhetővé teszi a CSOK korábban csak új lakásra elérhető támogatási összegeit több mint 2000 kistelepülésen,
  • újautó-vásárlási támogatást vezettek be, amely hétüléses családi autók megvásárlását teszi lehetővé 50%-os (legfeljebb 2,5 millió forint összegű) támogatással,
  • a korábban is élő 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedési programot kiterjesztették a 2 gyermekkel (ebből legalább 1 új) rendelkezőkre és 1 millióról 4 millióra növelték a legalább 3 gyermekesek esetében,
  • a CSOK-ot több helyen bővítették, így eltörölték a használt lakásokra vonatkozó korábbi értékhatárt, és használt lakosokra is elérhetővé tették a 3%-os kamatozású CSOK-hitelt, utóbbit egyébként tavaly óta a 2 gyermekesek is felvehetik 10 millió forint, a 3 gyermekesek pedig megemelt összegben, 15 millió forint erejéig,
  • bevezették a nagyszülői gyedet, megteremtették a négy gyermeket vállaló nők halálig tartó szja-mentességét és meghirdette a kormány a teljes bölcsődei ellátás programját is.

A program ösztönző jellegét érzékelteti, hogy a legjobb esetben akár 28 millió forintos vissza nem térítendő és 15 milliós visszatérítendő támogatásra is jogosultak így azok, akik most alapítanak családot, és legalább 3 gyermeket vállalnak.

cst

Az eddigi támogatások közül a babaváró hitel bizonyult a legnépszerűbbnek, ezt eddig több mint 40 ezren vették már igénybe, október végéig pedig meghaladta a 350 milliárd forintot a szerződött összeg. A keretösszeghez képest pedig az újautó-vásárlási programra érkezett többszörös igény (a legnépszerűbb márkákról itt írtunk).

A babaváró hitel a magyar lakossági hitelpiacot is „szétrobbantotta”: bár tavasszal még a fogalmat sem ismerte a bankszektor, az év második felében már voltak olyan hónapok, amikor többet folyósítottak belőle, mint lakáshitelből.

A kormány családtámogatási programját az elmúlt évben is számos jogos és kevésbé jogos kritika érte, mi csak néhány szempontot domborítanánk most ki.

A gyerekvállalásra való ösztönzéskor a célzás azért különösen nehéz, mert személyes, sok esetben pénzben nem kifejezhető döntésről van szó. Éppen ezért a pénzbeli ösztönzés leginkább olyan esetekben lehet hatékony, amikor a gyerekvállalás fontos akadálya a szerény anyagi helyzet. Minél magasabb jövedelmű családokról van szó, annál kevésbé vetődik fel, hogy az elképzelt családmodellen, életmódon pénzügyi transzferért cserébe változtassanak. Nem véletlen, hogy a hazai kutatások azt találták, hogy a korábbi ösztönzők hatása csak az alacsony jövedelműek körében kimutatható. És az sem, hogy a szakemberek a hatékony demográfiai csomagok elengedhetetlen részeként tartják számon az olyan környezet megteremtését, amiben a gyerekvállalás okozta nem pénzügyi terhek csökkennek (gyerekfelügyeleti és oktatási rendszer, rugalmas munkaerőpiac stb.).

TOP10 sztori
Ahogy minden évben, a Portfolio szerkesztősége idén is összeállította az év legmeghatározóbb eseményeit, híreit. Ez a cikk is egy a 10 közül.

A csomag ebből a szempontból vegyes szerkezetű, hiszen találunk olyan elemeket, amelyek a fenti megfontolásoknak  egyértelműen megfelelnek, de vannak olyanok is, amelyek nem. Az ilyen típusú ösztönző programoknak amúgy is tipikus nehézsége, hogy a támogatás természetesen azoknak is jár, akik ettől függetlenül is gyereket vállalnak, ezért drágák. Ezt a fajta célzottsági problémát növeli tovább, hogy az állam által megalkotott hitelfelvételi és megtakarítási kondíciók arbitrázsra adnak lehetőséget, még valós gyerekvállalási szándék nélkül is.  Éppen ezért egyelőre eldönthetetlen, hogy a nagy hitelfelvételi kedv mögött mekkora az új, pótlólagos gyerekvállalási szándék.

Címlapkép: Getty Images

Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
online hitel kölcsön