mnb jegybank hungary
Bank

Továbbra is súlyos problémák vannak a VirPaynél

Portfolio
Az MNB az ügyfelekkel való elszámolás igazolt lezárásakor, de legkésőbb 2020. február 28-án visszavonja a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. tevékenységi engedélyét. A jegybank kötelezte a társaságot, hogy arányosan fizesse ki a rendelkezésre álló ügyfélpénzeket a jogosult ügyfeleknek. A VirPay nem rendezte tőkehelyzetét, nem biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása - közölte a felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozata alapján a jegybank az ügyfelekkel való elszámolás igazolt lezárásakor, de legkésőbb 2020. február 28-án visszavonja a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. (VirPay) tevékenységi engedélyét. Az engedély visszavonásának napján megszűnik a társaságnál tevékenykedő felügyeleti biztos Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. kirendelésének hatálya is - közölte a felügyelet.

Az MNB a VirPay Kft. halasztott hatályú engedély-visszavonásával egyidejűleg kötelezte a pénzforgalmi szolgáltatót arra is, hogy haladéktalanul intézkedjen a rendelkezésre álló ügyfélpénzek – a követelésük devizanemében történő – arányos kifizetéséről az érintett ügyfeleknek. Ezen elszámolás fordulónapja 2019. május 14.-e, amikor  a jegybank ideiglenes intézkedésében megtiltotta a VirPay-nek a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység végzését és felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz.

A kielégítési alap és arány megállapításánál figyelembe veendők a pénzmosás elleni szervezeti egység esetleges intézkedései. Az MNB határozatában rendelkezett továbbá arról is, hogy azon ügyfelek esetében, ahol nem történt meg a teljeskörű ügyfél-átvilágítás, az ügyfelek beazonosítását követően kerülhet sor az arányos kifizetésre (ha nem merül fel pénzmosásra utaló adat). Egy, ügyfélnek minősülő kft. esetében az MNB megállapította, hogy nem jogosultja az arányos kifizetésnek.

A jegybanki jelenlegi intézkedésének oka, hogy a VirPay tulajdonosa nem rendezte a társaság tőkehelyzetét az erre vonatkozó határidő lejártáig. A jegybank által feltárt eddigi adatok szerint a pénzforgalmi társaságnál nem biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása.

Az MNB korábbi átfogó vizsgálata alapján egy 2018 júliusi, 13,5 milliós bírságot is tartalmazó határozatában már határidő kitűzésével kötelezte a VirPay-t többek között arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki az ügyfélpénzek kezelésére, nyilvántartására, s ezek ellenőrzésére vonatkozó szabályzatait és gyakorlatát. A társaság az ennek való megfelelésről azonban ezután sem adott számot teljeskörűen. A jegybank ezért indított idén május elején – helyszíni szakaszt is magában foglaló – célvizsgálatot a fennálló jogsértések feltárására.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között