kandracscsaba
Bank

MNB: kamatkedvezményt fog kapni, aki zöld lakásra költ

Portfolio
Legalább 0,3 százalékpontos kamatkedvezményt kell majd adniuk a bankoknak azok számára, akik legalább „BB” energetikai minősítésű lakást vesznek vagy építenek vagy ilyet eredményező felújítást végeznek. Ehhez pedig a bankok tőkekedvezményt kapnak az MNB-től – jelentette be Kandrács Csaba, az MNB alelnöke. A fogyasztóbarát lakáshiteleket és otthonbiztosításokat újabb minősített termékek követik idén.

Kandrács Csaba a novekedes.hu-nak elárulta:

  • a lakáshitelek és az otthonbiztosítások után minden olyan terméknél fontolóra veszi az MNB a fogyasztóbarát minősítés bevezetését, ahol makroprudenciális, versenyösztönző és fogyasztóvédelmi okok miatt ez fontos. Hogy mely termék lesz ez, azt vizsgálják, idén bejelenthetik, együttműködve a bankszövetséggel és a MABISZ-szal.
  • Lakásvásárlásra, -építésre és energiahatékonysági felújításra is igénybe vehető lesz az a kamatkedvezmény, amit a lakásállomány zöldítésére tervez bevezetni az MNB, ráadásul társasházak és lakásszövetkezetek is megkaphatják, ha felújításba kezdenek. A lakáshitelek mellett az ilyen célú személyi kölcsönökre is kiterjedne a kamatkedvezmény.
  • Legalább 0,3 százalékponttal olcsóbb lehet ez a hitel azoknak a lakossági hitelfelvevőknek, akik a banki kölcsönt minimum „BB” energetikai minősítésű lakás megvételére fordítják vagy ilyet építenek, illetve ilyen energiahatékonyságot eredményező felújítást hajtanak végre.
  • A bankoknak azért érheti meg, hogy ilyen olcsón adják a lakossági hiteleiket, mert a „zöld hipotézis” szerint az energiahatékony lakások hitelkockázata alacsonyabb, hiszen alacsonyabb a rezsiköltségük és értékállóbbak. Emellett tőkekedvezményt kapnak a bankok.
  • A tőkekedvezmény „BB” energetikai besorolású ingatlan esetén a hitelösszeg 5 százaléka, legalább „AA” minősítésű ingatlan adásvétele vagy építése esetén 7 százaléka lehet.   

HOGY MIKORTÓL JÖHETNEK A „ZÖLD LAKÁSHITELEK”, AMELYEKRŐL EGYÉBKÉNT MÁR DECEMBERBEN IS BESZÉLT KANDRÁCS, ARRÓL EGYELŐRE NEM SZÓLT AZ MNB ALELNÖKE.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között