irán getty
Bank

Letámadhatják a bankokat Irán hackerei

Portfolio
Az amerikai bankok is veszélyben lehetnek az Iránnal való konfliktus miatt, hiszen a perzsa ország hackerei számára kézenfekvő célpontot kínálhatnak a pénzintézetek, ha az Egyesült Államok infrastruktúráját akarják megbénítani.

„Mi jelent annál nagyobb bosszút szimbolikus értelemben, mint az, ha az amerikaiak pénze után mész?” – vetette fel a kérdést az Aite Group szenior elemzője, Joe Krull az American Bankernek.

A szakember szerint Irán hackerei úgy jelenthetik be, hogy győzelmet arattak Amerika felett, hogy azt „nem feltétlen követi katonai válaszcsapás, ellentétben például egy amerikai követség felrobbantásával”. Azt javasolta egyszerre a pénzintézetek informatikai vezetőinek, hogy készüljenek ilyen incidensekre.

Hasonló véleménye van Al Pascualnak, a Brach Clarity társalapítójának is:

„A pénzügyi rendszerünk megtámadása kevésbé esélyesen jár katonai következményekkel, de üzenetet küld a jelenlegi kormánynak, amely sikerét a gazdaság teljesítményéhez méri” – fogalmazott a szakember. Hozzátette viszont: a kereskedelmi bankok kevésbé attraktív célpont a hackereknek, hiszen nagyon komoly kiberbiztonsági rendszereket üzemeltetnek.

Ilia Kolochenko, az ImmuniWeb vezérigazgatója viszont nem számít arra, hogy az amerikai bankok támadás alá kerülnek, mert úgy véli, az Egyesült Államok ellenségei már mindent feltörtek korábban, amit tudtak.

„A támadók nem fogják felfedni a láthatatlan jelenlétüket azokban a rendszerekben, amelyekhez már hozzáfértek látványos, pusztító akciókkal” – fogalmazott.

Korábban, 2011-2012 környékén már támadták iráni hackerek az Egyesült Államok bankjait túlterheléses (DDoS) támadásokkal, idén januárban pedig az amerikai kormány is figyelmeztetett iráni hackerek tevékenységére, akik „wiper” támadásokat hajtottak végre, melyeknek célja, hogy a fertőzött gép merevlemezének tartalmát töröljék.

Joe Krull egyébként arra számít, hogy Irán most zsarolóvírusokkal támad majd, ha támad. Ő úgy véli, elsősorban a közepes méretű bankok válhatnak célponttá.

Címlapkép: Getty Images

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
okostelefon kézben pénzügyek