Mobilfizetés a piacon
Bank

Hogy fogunk fizetni a következő évtizedben? És mi lesz a készpénzzel?

Portfolio
A fizetési folyamat láthatatlanná fog válni, megjelennek a különböző e-pénztárcák, a fizetési kártyák és elfogadó terminálok virtuálisak lesznek, és a biometrikus azonosítás is minden bizonnyal rohamosan terjedni fog – szakemberek szerint ezek a legfontosabb trendek, amik az előttünk álló néhány évben várnak ránk a fizetéstechnológiában Magyarországon (is). Sőt, várhatóan bővül az online fizetéseket kipróbálók és rendszeresen használók száma: kérdés azonban, hogy a készpénzhez való ragaszkodásunk mennyire marad velünk a 2020-as években.

Új évtizedet kezdünk, izgalmas kihívások, fejlesztések várnak ránk a fizetéstechnológia terén is. Hogy néz majd ki a jövő fizetése. Mivel fogunk fizetni? Hogy néz ki a vásárlás folyamata? Milyen szerepet kap ebben az azonnali fizetési rendszer?

A hazai és nemzetközi szakértői prognózisok alapján az alábbi trendek térnyerésére lehet biztosan számítani:

  • Láthatatlanná válnak a fizetések, a fizetési folyamat. Ez egyrészt a különböző e-tárcák megjelenését jelenti, másrészt a fizetési kártyák és elfogadó terminálok virtuálissá válnak. A mobilfizetés messze meghaladja majd a mobilos parkolás szintjét: az Apple Pay mellett az AliPay, a Google Pay egyértelműen meghatározzák majd a piacot. Ezek a rendszerek jelentős lendületet adnak a mobilfizetés terjedésének, azaz egyértelműen arra lehet számítani, hogy 2020-ban még többen fognak a mobiljukkal fizetni a boltokban, egyre könnyebb lesz a telefonunkról fizetést indítani.
  • Minden jel arra mutat, hogy az olyan, integrált szolgáltatásoké a jövő, amelyek segítségével egy applikációval, egy platformon intézhetünk több típusú fizetési folyamatot. Magyarországon a legismertebb ilyen app az 500 ezer letöltés felett járó Simple by OTP alkalmazás, amellyel egy felhasználó átlagosan havonta 15-ször fizet és 61 ezer forintot költ.
  • Még intenzívebben terjedni fog a biometrikus azonosítás, és ez az ujjlenyomat mellett egyértelműen az arcfelismerést is jelenti.
  • Több kiskereskedelmi cég is kísérletezik már olyan vásárlási folyamattal, melyben megszűnnek a pénztárgépek és a fizetési terminálok. Ezzel sokkal egyszerűbbé, a kereskedők és így a fogyasztók számára is olcsóbbá válik a vásárlási és a fizetési folyamat is. A klasszikus online vásárlásoknál és a mobilvásárlásoknál még meghatározóbb lesz a fizetési folyamatok fejlődése, digitalizációja.
  • Az azonnali fizetési rendszer nagyon fontos pillére lesz a kiskereskedelem jövőbeli fejlődésének. Terjedni fognak a P2P fizetési megoldások (például egyvalaki kifizeti a vacsorát, a többiek pedig azonnal „átutalják” neki a saját részüket), emellett újfajta bolti és online mobilfizetést (pl. QR-kóddal vagy más adatbeviteli módszerrel), és a sárga csekkek kiváltására alkalmas fizetési szolgáltatást is építhetnek az azonnali rendszerre.

Az OTP Mobil Kft. ügyvezető igazgató-helyettese, Al-Absi Gáber rávilágított arra, hogy több, a cég által végzett kutatásból is kiderült, a felhasználók szívesebben adják meg a fizetéshez szükséges adataikat, ha ez kényelmesebbé teszi a vásárlás folyamatát:

Arra számítunk, hogy a különböző gyorsfizetési megoldások a jövőben nagyobb arányt képviselnek majd az online fizetési lehetőségek között. A SimplePay platformon nyáron bevezetett in-app, QR-kódos és push üzenetes gyorsfizetési megoldásokkal kapcsolatos visszajelzések is ezt mutatják. A Simple felhasználói egyre nagyobb arányban hoznak létre Simple fiókot, ami sokkal gördülékenyebbé teszi a vásárlást az applikáció segítségével közel 7000 webshopban.

Digitális fizetés vs készpénz

Az MNB friss adatai szerint Magyarországon egy év alatt 21 százalékkal nőtt a kártyás fizetések száma, ám az összes fizetési tranzakció mintegy háromnegyede még mindig készpénzalapú. A túlzott készpénzmennyiség éves többletköltsége 450-500 milliárd forintra becsülhető. Nem elsősorban a papírpénz, illetve érmék előállítása jelenti a legnagyobb terhet az államháztartás számára, sokkal inkább a készpénzre épülő szürke- és feketegazdaság miatt kieső adóbevételek jelentik a komolyabb veszteséget.

Az érintőkártyás fizetés Magyarországon lényegesen elterjedtebb, mint sok más európai országban, nálunk a terminálok jelentős része alkalmas érintőkártyás fizetésre, és gyakorlatilag minden kibocsátott bankkártya is rendelkezik a technológiával. Az állami POS-telepítési program révén a kereskedők olcsó bankkártya-elfogadó terminált igényelhettek, így egyre csökken azoknak a boltoknak, büféknek, éttermeknek a száma, ahol nincs ilyen eszköz. Ugyanakkor érdemes lenne az elektronikus fizetést további szabályozói lépésekkel támogatni, ahogyan ezt az IMF nemrégiben kiadott elemzésében is megjegyzi. 

Persze a készpénz nem fog eltűnni. Nagyon nem

Magyarországon még mindig népszerű a készpénzhasználat: nemcsak megtakarításainkat tarjuk szívesen ebben a formában, de továbbra is az egyik leggyakrabban használt fizetőeszköz. Az Intrum idei kutatása szerint a magyarok több mint 50 százaléka használ napi szinten készpénzt, ami 15 százalékponttal magasabb, mint az európai átlag. Magyar sajátosságnak számít a bankjegyek és pénzérmék népszerűsége, ugyanis a kutatás alátámasztja, hogy hazánkban akkor is ezt használnák az emberek leggyakoribb fizetőeszköz gyanánt, ha szabadon választhatnának. Bankkártyával pedig csak minden ötödik magyar fizet napi szinten.

Szakértők szerint ugyanakkor a készpénzállomány növekedését az utóbbi években a szürkegazdaság felszámolását célzó intézkedések, az online pénztárgépek bevezetése és az elektronikus számlázás, valamint a népszerű Magyar Állampapír Plusz állampapír-megtakarítás valamelyest lassította.

Címlapkép forrása: Getty Images

A cikk megjelenését az OTP Mobil támogatta.

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül