bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes
Bank

Fontos levelet kap hatmillió banki ügyfél napokon belül

Portfolio
Jelen állás szerint március elején elindul az azonnali fizetési rendszer, a szektor eddigi legnagyobb fejlesztése. A bankok számlánként ugyanakkor 10 ezer forintos hátrányban vannak külföldi pénzforgalmi versenytársaikkal szemben a tranzakciós illeték miatt, a pénzforgalmi szolgáltatások országhatárokon belül tartása az egyik legnagyobb feladata lesz idén a szektornak. A bankszektor a lakossági tranzakciós illeték kivezetését kéri – mondta el Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke egy ma tartott sajtótájékoztatón. A bankok becslése szerint hatmillió ügyfél kap január 31-ig egy részletes kimutatást, amelyben a banki díjakat ezentúl összesítve láthatják. Azt is elárulták, a szektor tárgyal a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek bevezetéséről.
A bankszektor helyzetéről kiemelten is szó lesz a Portfolio Hitelezés 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!

A szektor előtt három nagy feladat áll idén Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint:

  1. A pénzügyi szolgáltatások országhatárokon belül tartása. A hitelezés kétharmad részben külföldi intézményeken keresztül történik, nem szabad ehhez hasonlóan elveszítenünk a pénzforgalmat is. Ugyanis a pénzforgalom közel 70 százaléka ma a tranzakciós illetéken keresztül a költségvetésbe megy, míg a külföldi szereplőkre ez az adó nem vonatkozik.
  2. Digitális átállás – valamennyi ágazat és folyamat digitalizálódjon, a szerződéseket is digitalizálni kell. Ahhoz, hogy ez minden szektorban egyszerre megtörténhessen, jogszabályi változások szükségesek. A digitális korszak következő lépése a mesterséges intelligencia lesz.
  3. Az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása a legnagyobb feladat, ennek bevezetésére 30-40 milliárd forintot költött el a szektor.

Most azt látjuk, hogy március 2-án az AFR el fog indulni, a visszajelzések alapján minden szolgáltató el fog készülni. A tesztek mai állása alapján azzal számolnak, hogy minden klíringtag sikeresen csatlakozik. Új folyószámlacsomagokra is szükség lesz, hogy a rendszert használják is az ügyfelek.

A bankszektor 30-40 milliárd forintos beruházása mellett a bankok munkatársai több 100 ezer munkaórát fordítanak közvetlenül arra, hogy márciusban elinduljon az azonnali fizetési rendszer.

Ez alapján kijelenthető, hogy ez a szektor valaha volt legnagyobb fejlesztése.

- mondta Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke.

A projekt katalizátor szerepet is betöltött a bankoknál, ehhez kapcsolódóan más fejlesztéseket is végrehajtottak. Fontos lenne, hogy a szektor a külföldi versenytársakkal szemben ne szenvedjen el versenyhátrányt, ugyanis ma a tranzakciós illeték miatt ez a helyzet.

Számlánként 10 ezer forintos hátrányban vannak a hazai szolgáltatók külföldi társaikhoz képest.

Fontosnak tartják, hogy a lakossági elektronikus fizetési illetéket kivezessék, ez évente nagyjából 10 milliárd forintos összeget jelent. Szakértői becslések szerint alacsonyabb készpénzhasználattal 400-500 milliárd forinttal magasabb adóbevétel keletkezhet.

Életbe lépett a fizetési számla direktíva, január 31-ig egy részletes díjkimutatást kapnak az ügyfelek (augusztus 1-től december 31-ig tartó időszakról, jövő évtől egész évekről kapják meg a kimutatást), ez hatmillió ügyfelet érint. A témával részletesebben itt foglalkoztunk:

Jelasity Radován, a bankszövetség alelnöke kiemelte, a PSD2 és az erős ügyfélazonosítás szintén nagy és költséges feladata volt tavaly a szektornak, és újdonság volt a babaváró hitel is.

Babaváró hitelekből az első 5 hónapban 400 milliárd forintot vettek fel, jelenleg ez a termék sokkal nagyobb szeletet hasít ki hitelpiacból, mint a személyi kölcsönök. A babaváró hitel nem elvett, hanem hozzátett a hitelezéshez.

Az alelnök megemlítette azt is, a MÁP+-ból november végéig 3000 milliárd forintnyit jegyeztek, aminek 80 százalékát a bankszektor közvetítette az ügyfelek felé.

Megerősítették azt is, a szektor a minősített fogyasztóbarát személyi hitelekről tárgyalásokat folytat. 

A bankszektor helyzetéről kiemelten is szó lesz a Portfolio Hitelezés 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
china