OTP fiók
Bank

Újabb bankot vehet Romániában az OTP

Portfolio
Újabb bankot vehet Romániában az OTP – írja a Világgazdaság egy román hírportál értesüléseire hivatkozva. Állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytat a török Garantival a román leányának eladásáról. Viszont ha nem sikerül (felvásárlásokkal) érdemi növekedést elérni a román piacon, akkor az OTP rákényszerülhet, hogy megváljon a helyi érdekeltségétől - teszi hozzá a lap.

A Profit.ro hírportál úgy értesült piaci forrásoktól, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat az OTP a török Garanti BBVA-val a román leányának megvásárlásáról. A pletykákkal kapcsolatban a Világgazdaságnak azt nyilatkozta az OTP, hogy a hírt nem kommentálják, de általánosságban elmondható, hogy folyamatosan vizsgálják az akvizíciós lehetőségeket, elsősorban azokban az országokban, ahol már jelen vannak.

A Garanti Romania eszközeinek értéke 2018 végén 10,26 milliárd lej volt, amivel 2,27 százalékos részesedésnek felel meg Romániában és a tizedik legnagyobb szereplő a piacon. Ehhez hasonló méretű az OTP román leányvállalata is, 2018 végén 11,06 milliárd lej eszközértékkel 2,45 százalékos részesedése volt. A Garanti felvásárlásával az OTP piaci részesedése 5 százalékra növekedhetne, amivel a román piac nyolcadik legnagyobb szereplője lenne.

A Garanti 2013 óta egy év kivételével folyamatosan profitot termelt és a törökök nincsenek lépéskényszerben, hogy eladják, így kérdéses, hogy milyen áron juthatna hozzá az OTP. Igaz, hogy viszonylag alacsony marzsok mellett működik a román Garanti, a ROE 11, illetve 9 százalék volt 2017-ben és 2018-ban, miközben a piaci átlag 13, illetve 15 százalék volt. Növekedés van a cégnél, 2019 első felében 20 százalékkal emelkedett a nettó eredménye az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Romániában erős versenytársat kapott az akvizíciós piacon az OTP a román állam személyében. Egy évvel ezelőtt például az OTP Banca Romanaesca felvásárlásáról csúszott le annak ellenére, hogy már az árban is megegyeztek. A román jegybank váratlanul és indoklás nélkül nemet mondott a tranzakcióra, pár hónappal később kiderült, hogy a görög tulajdonos az EximBanknak adta el a Romanaescát, amelynek tulajdonosa a román állam. A szektorban nyílt titok, hogy Bukarest növelni tervezi az állam szerepét a bankszektorban, ami a privatizálások után gyakorlatilag nullára csökkent. A román állam piaci részesedése most, a Romanaesca felvásárlásával 9,5 százalékra ugrott.

A román piac legnagyobb szereplője most a magántulajdonban lévő Banca Transilvania, 2018 végén 16,48 százalékos piaci részesedése volt. A sorban az Erste és a SocGen helyi leányai, a BCR és a BRD követik. A kérdés, hogy a román állam megelégszik-e ezzel a szelettel, vagy keresi tovább az akvizíciós lehetőségeket. A piacon már felmerültek olyan spekulációk, miszerint a következő célpont az OTP Romania lehet, hiszen Szlovákiából is azért készül kivonulni a bank, mivel piaci részesedését nem tudta 3 százalék fölé vinni – írja a Világgazdaság mai száma.

Nagy akvizíciós sorozaton van túl az OTP, a magyar bank ugyanis valamivel több, mint 5 év alatt 11 pénzintézetet vásárolt meg. Legutóbb, január elején egy szlovén bank felvásárlását zárta le, a negyedik legnagyobb szlovén bankot, az SKB-t vette meg a SocGentől. Az eseményhez kötött sajtótájékoztatón Csányi Sándor további lehetséges bankvásárlásokról beszélt. Szlovákiából rövid időn belül távozhat az OTP, a további akvizíciókkal kapcsolatban azt mondta a bankvezér, hogy elsősorban Európára, azon belül is azokra az országokra fókuszálnak, ahol már jelen van az OTP, de több ázsiai országot is vizsgálnak.

Az OTP árfolyama ma 0,8 százalékos pluszban áll, idén 6 százalékot esett a részvény.

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
china