jamie dimon jp morgan
Bank

Megszólalt a legnagyobb amerikai bank vezére: adósságválságra készülhetnek a jegybankok

Portfolio
Hatalmas negatív meglepetést jelenthet az infláció erősödése a jegybankoknak, az intézmények viszont „azt gondolják jelenleg, hogy bármit megtehetnek” – nyilatkozta a legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan vezére, Jamie Dimon a CNBC-nek. A szakemberek szerint a piacokat elsősorban a történelmi mélyponton lévő kamatok tartják nyugalomban, miközben a világ adósságállománya egyre nagyobb és az infláció meglódulása komoly sokkot okozhat.

A CNBC reporterei Davosban kérdezték a bankvezért arról, hogy szerinte van-e lufi kialakulóban a világon, a szakember válaszul azt mondta, hogy „csak az állampapíroknál” lát ilyet.

Dimon úgy véli, hogy a piacok a világon csak azért nyugodtak, mert az emelkedő adósságállomány rekordalacsony kamatkörnyezetben tapasztalható, az európai negatív kamatok pedig azt bizonyítják, hogy a befektetők túlárazzák az állampapírokat.

„A jegybankok a világon azt hiszik, bármit megtehetnek. Ez nem igaz. Intelligensek, megnézik a tényeket, amikor döntenek arról, hogy mit kellene csinálni. De az infláció hatalmas negatív meglepetés lenne” – mondta a bankvezér.

Az amerikai költségvetési hiány a 2020-as költségvetési évben az 1000 milliárd dollárt is átlépheti, miközben az államadósság 23 000 milliárd dollárra nőtt. A növekvő infláció arra kényszerítheti a jegybankokat, hogy emeljék az irányadó kamatokat, hogy a gazdaságot hűtsék, de az állam is számottevően drágábban tudna eladósodni. Emiatt a jegybankok csapdába kerülhetnek a szakember szerint.

Dimon kitért arra is, hogy szerinte az amerikai fiskális politika és egyéb gazdasági döntések miatt az elmúlt 11 évben alulteljesítő volt az amerikai gazdaság, hiszen csak 23%-ot növekedett, ami elmarad a szakember szerint „normális”, 40%-os időszaki növekedéshez képest.

Kitért a negatív japán és európai kamatokra is, melyeket élesen kritizált és „történelmi kísérletnek” nevezett, melynek „bizonytalan a kimenetele:”

„Soha nem vennék negatív hozamú kötvényeket. Csak akkor, ha kényszerítenek rá. Történelmileg, ha ilyet látsz, az sosem végződött jól” – mondta Dimon.

koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
erstekampusz