atm mobil bankszámla ujjlenyomat
Bank

Magyarok százezreinek még mindig nincs bankszámlája

Portfolio
A magyar lakosság 82,9%-a rendelkezik bankszámlával és 83,2%-nak van bankkártyája – derül ki az legfrissebb Hitelintézeti szemléből. A nők közt gyakoribb a bankkártya és a bankszámlahasználat, mint a férfiak esetében és korcsoport alapján a legnagyobb arányban a 40-50 év köztiek vannak „becsatornázva” a pénzügyi rendszerbe, jövedelem szempontjából pedig a 200-250 ezer forint közt keresők.

A 63%-os világátlagnál jobb a magyar lakosság bankszámla-lefedettsége, viszont régiós szempontból több országtól is elmaradunk – világít rá a tanulmány 2017-es adatok alapján. A cseh, a horvát, a lengyel, a szlovák és a szlovén lakosság is nagyobb arányban ellátott ilyen szolgáltatásokkal, mint a magyar: az élen Szlovénia áll, ahol a felnőtt lakosság 98%-a rendelkezik bankszámlával.Némileg javult a helyzet az elmúlt évekhez képest: egy 2015-ös felmérés szerint a lakosság 76%-ának volt csak bankszámlája.

A nők körében egy kicsit magasabb a pénzügyi lefedettség: a nők 83,1%-a rendelkezik bankszámlával, míg 83,6%-uk rendelkezik hitelkártyával vagy bankkártyával, férfiak esetén mindkét szám 82,7%.

Életkori szempontokat vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy a fiatalabb generációk sokkal nagyobb lefedettséggel rendelkeznek, 55 év után pedig rohamosan csökken a bankszámlák és bankkártya nélküliek száma. Érdekesség, hogy a 20-50 éves korosztály több mint 90%-a rendelkezik bankkártyával, de bankszámlával sokkal kevesebben, míg ez a különbség a 40 évhez közelítve egyre elhanyagolhatóbb.

A bankszámla- és kártyahasználat végzettséggel is összefügg: jellemzően minél iskolázottabb valaki, annál magasabb az esélye annak, hogy igénybe vesz ilyen pénzügyi szolgáltatásokat, de a különbségek 8 általános után sokkal kisebbek.

Hasonló tendenciák figyelhetők meg jövedelem tekintetében is: körülbelül 200 ezer forintig nő a bankszámla-tulajdonlás aránya, ezután enyhe visszaesés látható.

Regionális bontást tekintve elmondható, hogy a Dél-Alföldön a legnépszerűbbek a számlák és a kártyák, a legalacsonyabb lefedettség pedig a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön található, településtípusok tekintetében pedig a megyeszékhelyeken a legnagyobb a pénzügyi lefedettség.

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
moszkva_shutterstock-20170929
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
china