fiokiugyfelek
Bank

Több száz magyar fiókot zártak be, gyűlnek a dolgozók a bankoknál

A fiókszám 2009 óta folyamatosan csökken, az alkalmazotti létszám viszont 2016 óta ismét töretlenül gyarapszik a magyar bankoknál – mutatja a Portfolio friss gyűjtése. A válság eleje óta közel harmadával szűkült a kereskedelmi bankok fiókhálózata, létszámban pedig még mindig 8 százalékos az elmaradás a 2008-as csúcshoz képest. Tavaly az integrálódó Takarék Csoport szűkítette csak érdemben a fiókhálózatát, a létszámbővítés szempontjából viszont kettészakadt a banki mezőny. Az ATM-ekre is rákérdeztünk: a bankok jelentős része még mindig nem rendelkezik készpénzbefizetésre alkalmas automatával.
Ez is téma lesz a Portfolo április 1-jei Hitelezés 2020 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!

A Portfolio 10 legnagyobb kereskedelmi bankot összesítő gyűjtése alapján továbbra is messze a Takarék Csoport rendelkezik a legnagyobb, 750 egységből álló fiókhálózattal Magyarországon. Annak ellenére van így, hogy közel feleakkora a fizikai egységeik száma, mint néhány évvel ezelőtt, és az egy évvel korábbi 1003-hoz képest is jelentős racionalizálás ment náluk végbe. A több banknál nem változott érdemben a fiókszám 2019-ben, ha csak a CIB Bank négy fiókos hálózatszűkítését nem tekintjük ilyennek.

bank1

Az alkalmazotti létszám szempontjából kettészakadt tavaly a banki mezőny: sorrendben a Raiffeisen, az OTP, a Sberbank és a CIB és az Erste és az MKB növelte, a Takarék Csoport, a K&H, a Budapest Bank és az UniCredit viszont csökkentette létszámát. A munkaerőhiány a bankokat is sújtja, enélkül elképzelhető, hogy a konszolidálódó Takarék Csoportot leszámítva mindenhol emelkedett volna a dolgozói létszám tavaly.

bank22

Kilenc kereskedelmi bank összesített létszámát és fiókszámát mutatja az alábbi ábránk saját gyűjtésünk alapján (a Takarék Csoportot a tagszervezetek gyakori változásai miatt nem vettük bele ebbe az összesítésbe.) Ez alapján 2009 óta folyamatosan csökken a magyar bankok összesített fiókszáma, a tíz évvel ezelőtti több mint 1500-ról alig több mint ezerre esett mára. A válság elejéhez, 2008 végéhez képest 31%-kal csökkent e kilenc bank összesített fiókszáma, ami persze nem egyszerűen a pénzügyi krízis eredménye: a digitalizáció is felgyorsította az alacsony megtérülésű fizikai egységek felszámolását.

A Magyar Nemzeti Bank adatai is hasonló jelenséget mutatnak, bár e szerint a dolgozók létszáma nem 2016, hanem már 2014 óta évről évre emelkedik. A takarékszövetkezetekkel együtt a teljes fiókszám a 2013-as 3200-ról 2000 alá csökkent, a létszám viszont megközelítette már a 2009-es, 40 ezres szintet.

Nincs olyan nagybank, amelynek 2008 óta bővült volna a fiókhálózata, még a magát e szempontból legjobban tartó K&H-nál, OTP-nél és Budapest Banknál is a fiókok nettó egytizede eltűnt több mint egy évtized leforgása alatt. A legradikálisabb hálózatszűkítésen a Raiffeisen, a CIB, a Sberbank és az UniCredit esett át, de az Ersténél is csaknem feleződött a fiókok száma.

A létszám szempontjából nem ilyen sötét a kép, egyedül a CIB Bank mondhatja el magáról, hogy több mint harmadával kevesebb dolgozóval működik, mint a válság kezdetén. Rajta kívül a Raiffeisennél, a Budapest Banknál, az MKB-nál és a Sberbanknál is voltak jelentős elbocsátási hullámok. Az OTP magyarországi operációjánál viszont jelentősen nőtt az elmúlt több mint egy évtizedben a létszám, és már az Ersténél is növekedés látható.

Úszik az ország a készpénzben, így az ATM-ekről is megkérdeztük a bankokat. A legnagyobb ATM-darabszám természetesen az OTP-é, utána pedig saját automatáival a Takarék következik. Az Erste Bank automatáin (2012 októbere óta visszavonásig tartó akció keretében, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodása alapján) a Takarék-ATM-eken is az Erste lakossági betéti bankkártya készpénzfelvételre vonatkozó díjakkal megegyezően vehetnek fel készpénzt az ügyfelek – közölték megkeresésünkre. Rajtuk kívül a K&H is ott az élmezőnyben. Rákérdeztünk, melyik banknál mennyi a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek darabszáma: abszolút számban az OTP, arányaiban viszont a K&H vezet e téren. A Budapest Bank, a Raiffeisen, az MKB Bank és a Sberbank viszont egyáltalán nem rendelkezik még ilyen ATM-ekkel, többüknél bevezetés alatt állnak ezek az automaták.

A fiókszám és a létszám szempontjából is nagy jelentősége van 

  • a bankok üzleti aktivitásának,
  • a költségkontrollnak,
  • a digitalizációnak,
  • olyan sajátosságoknak, mint amilyen a takarékszövetkezeti rendszer konszolidációja.

Miközben az üzleti aktivitás növekedése egyértelműen a banki kapacitások (fiókszám, létszám) növelése, a költségkontroll pedig ezek szinten tartása vagy még inkább a csökkentése irányába hat, a következő évek kereskedelmi banki trendjét elsősorban a digitalizáció határozhatja meg.

A digitalizáció ma előbbre jár a fióklátogatások, mint a munkaerő kiváltásában: a digitális ügyfélkiszolgálási csatornák elterjedtebbek a robotizációnál és a munkaerőt kiváltó mesterséges intelligenciánál. Rövid távon így valószínűleg továbbra is a fiókszámra lesz nagyobb hatása a digitalizációnak, közép- és hosszú távon azonban a létszámban is erőteljesen meglátszódhat majd. Addig a létszám mérsékelt növekedése várható az üzleti aktivitás további (igaz, mérséklődő) emelkedésével párhuzamosan, amire persze erőteljes korlátozó tényezőként hat a munkaerőhiány és az országos bérnyomás.

Ez is téma lesz a Portfolo április 1-jei Hitelezés 2020 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
china