londoni utcca
Bank

Váratlanul kivonul a pénzügyi forradalmár, az ügyfelek őrjöngenek

A Brexit bejelentése óta folyamatosan szivárognak el a kisebb-nagyobb pénzügyi intézmények Nagy-Britanniából, de talán egyik sem kavart akkora vihart, mint amikor a legnagyobb európai neobank, az N26 nemrég váratlanul bejelentette: szedik a sátorfájukat. A döntés azért érdekes, mert az N26 két évvel azután indult el a brit piacon, hogy a Brexitet megszavazták, így aligha érte őket meglepetés, most mégis a brit kilépésre hivatkozva vonulnak ki. Az ügyfelek idegesek és csalódottak, és ha az N26 nem is teljesen volt őszinte, azért nyomós okuk van otthagyni a brit piacot. Hasonló okokból akár más startupok is követhetik őket.
A fintechcégek jövőjéről is szó lesz a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Elszomorodtam és aztán hazamentem

Valóságos sokként érte a legnagyobb német neobank, az N26 brit ügyfeleit a bejelentés, hogy április 15-től elérhetetlenné válik a fintechcég minden szolgáltatása a szigetországon belül.

Az N26 felhasználói április 15-ig kaptak haladékot, hogy minden pénzt elköltsenek vagy átutaljanak a számlájukról, ezután minden brit számlát megszüntet a fintechcég.

A vállalat vezetése hivatalosan a Brexittel okolta a döntést, hiszen az N26 jelenleg az úgynevezett „útlevelezést” használja ahhoz, hogy banki szolgáltatóként működjön a briteknél, de mivel kiléptek az EU-ból, a német banklicencüket többé nem tudják exportálni a szigetországba.

A felhasználók nem veszik be

Az N26 ügyfelei mérgesen és csalódottan reagáltak a fintechcég kivonulására, egy részük egyáltalán nem hiszi el, hogy a Brexit miatt döntött a német neobank a kivonulás mellett.

Már csak azért is van valóságalapja a felháborodásnak, mert

az N26 2018 októberben indult el az Egyesült Királyságban, vagyis bő két évvel azután, hogy a Brexitet megszavazták.

Vagyis aligha érte meglepetésként a németeket a Brexit; ha tovább akartak volna működni az Egyesült Királyságban, bőven lett volna lehetőségük brit banklicencet igényelni, de ezt nem tették meg.

Nem tudták tartani az iramot?

Kevésbé valószínű, hogy önmagában a Brexit ténye volt az, ami miatt az N26 a kivonulás mellett döntött, sokkal valószínűbb, hogy a fintechcég vezetése úgy gondolta, nem érdemes végigmenni az újabb banklicenc igénylésének körülményes folyamatán egy olyan piacon, ahol annyira intenzív a verseny, mint Nagy-Britanniában.

A szigetország ad otthont Európa legnagyobb fintechjeinek, köztük több olyannak is, amely közvetlen konkurense az N26-nak, ilyen például az Atom Bank, a Monzo vagy a Starling Bank. Az alábbi ábrán látható, hogy a legnagyobb nyolc európai neobankból hatnak található a székhelye Nagy-Britanniában.

Az N26 egy ilyen telített piacon nem tudta túl sikeresen megvetni a lábát: bár nem tette közzé a számait, elemzői becslések szerint alig 200 ezer ügyfelet sikerült szerezniük 2018-as indulásuk óta.

Ezzel szemben az N26 legközelebbi riválisának, a Monzónak 3,6 millió ügyfele van.

Szintén a gyorsan digitalizálódó brit piac sajátosságának mondható, hogy a nagybankok sem maradnak messze le az innovátoroktól: már szinte az összes nagyobb pénzintézetnek van valamilyen appja, melynek kinézete, használati metódusa és árazása hasonló a fintechekéhez:

  • A legnagyobb brit bank, az HSBC Connected Money néven indított egy „fintech-appot” 2018-ban, aztán 2019 májusában meg is szüntette. Az alkalmazás véletlenül sem azért lelte a végét, mert sikertelen volt, hanem mert az HSBC vezetése úgy értékelte, hogy kellő mennyiségű értékes tapasztalatot szereztek ahhoz, hogy core banki appjukat a Connected Money mintájára tovább fejlesszék.
  • A Barclays elsődleges mobilappját fejlesztgette folyamatosan úgy, hogy az már egy átlátható és egyszerűen kezelhető felület lett; a bank részben azokat a tanulságokat építette be szolgáltatásába, melyet a hat éve működő fintech-gyorsítóján keresztül szerzett.
  • A Lloyds egy nyílt banki alkalmazással újított tavaly, melynek lényege, hogy több pénzintézetnél vezetett számlák, hitelkártyák egyenlegét is nyomon lehet követni rajta keresztül.
  • A Royal Bank of Scotland indította el Skócia első fintech hubját 2017-ben, illetve az RBS tulajdonába tartozó NatWest lényegében lemásolta a Monzót névre hallgató alkalmazásával.
  • A Standard Chartered is működtet egy fintechekre specializálódott kockázati alapot, az SC Ventures Fintech Bridge-et, a bank digitális innovációi viszont elsősorban Ázsiára fókuszálnak.

Szintén fontos megjegyezni, hogy nemcsak a legnagyobb brit bankok digitalizálnak, hanem két éve működik az országban az amerikai Goldman Sachs digitális bankja, a Marcus és a JP Morgan a napokban jelentette be, hogy 2020 végéig ők is online pénzintézetet indítanak a szigetországban.

Mások is mennek?

Az N26 kivonulásával magához ragadta az alkalmat több helyi fintech is arra, hogy reklámot csináljon magának. A Starling például Twitteren rúgott bele az N26-ba:

most tudtad meg, hogy a bankod hirtelen Brexitel? Ne izgulj, a Starling itt marad

– írják.

Míg a brit fintechek biztosan nem mennek sehova a hazai piacról (bár az EU-s licencük nekik is veszélyben van), az EU27-ből érkező fintechcégeknek előbb-utóbb hasonló választási lehetőség előtt állnak majd, mint az N26:

működési engedélyt igényelnek a brit felügyeleti szervektől vagy kivonulnak a piacról.

Bár egyelőre a legnagyobb európai neobankon kívül még egy fintech sem jelentette be a Brexit lezárulta után, hogy kivonulnak a brit piacról, a jelentősebb európai szereplők közül Nagy-Britanniában működik még többek közt a

  • svéd Klarna vásárlásfinanszírozással foglalkozó fintechcég,
  • a német Raisin bankbetét-aggregátor,
  • a svéd Tink nyílt bankolási platform, amely a NatWesttel működik együtt a brit piacon,
  • a holland bunq, egy Revoluttal, Transferwise-zal, Curve-vel konkuráló, olcsó devizaváltós cég.

Valószínű, hogy ezek a fintechek egyelőre maradni fognak Nagy-Britanniában, hiszen az ő működésükhöz nem elengedhetetlen tényező a banklicenc megléte, így nem kell ugyanazon a hosszas és körülményes folyamaton átvergődniük, mint az N26-nak kellett volna.

Talán kivétel ez alól a bunq, amely rendelkezik holland banki jogosítvánnyal, de számukra sem elengedhetetlen ez az engedély, hiszen átmeneti megoldásként bármikor dönthetnek úgy, hogy egy helyi pénzintézettel partnerségre lépnek, amíg be nem szerzik a brit licencet. Ez az opció természetesen az N26-nak is adott volt.

Mindenesetre, nem az N26 az első neobank, amely hátat fordít Nagy-Britanniának és jó eséllyel nem is az utolsó; a tavalyi év végén a jóval kisebb, szintén német Fidor Bank jelentette be, hogy kivonulnak a piacról. Ahogy a Brexit után kikristályosodik Nagy-Britannia gazdasági jövője és az EU-val való hosszútávú kapcsolata, úgy dönthetik el sorra az európai pénzügyi startupok, hogy mennek-e vagy maradnak a független ország egyébként igencsak telített piacán.

A fintechcégek jövőjéről is szó lesz a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Címlapkép: Getty Images

Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock