Előfizetői tartalom

A vihar kapujában? Bomba formában várják a legrosszabbat a magyar bankok

A koronavírus miatt könnyen meglehet, hogy 2019 volt a magyar bankszektor eddig látott növekedési ciklusának a csúcséve.  Az MNB tegnap közzétett éves adatai szerint soha nem látott, 698 milliárd forintos nyereséget ért el a hitelintézeti szektor tavaly (13%-os tőkearányos megtérülés mellett), ennek 59%-át az OTP szállította, további 16%-át pedig az Erste és a K&H. Úgy tűnik azonban, véget ért az aranykor a hitelezési veszteségek szempontjából: négy éve nem látott értékvesztést könyveltek el a bankok, de a feketeleves még nagyon úgy fest, hogy hátravan. Emellett a költséghatékonyság területén sem sikerült előrelépniük a pénzintézeteknek.

Ahogy tegnap megírtuk, nominálisan még soha nem volt ilyen nagy a magyar bankszektor nyeresége, egy év alatt 7,7%-os volt a növekmény. Az MNB ezen számai az OTP külföldi leánybankjait is tartalmazzák. Számításaink szerint ezek nélkül nem közel 700, hanem 476 milliárd forint körül alakult volna a bankszektor profitja, és az OTP nem 59%-ot, hanem 40%-os arányt képviselt volna....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés