Összeomlás a magyar bankfiókban: Te hány perc után mondod, hogy elég!
Bank

Bezárt magyar fiókok, hazaküldött banki dolgozók a koronavírus árnyékában

Portfolio
Több hazai bank is bezárta néhány fiókját és új fióklátogatási szabályokat vezetett be a héten a koronavírus-járvány miatt. Van bank, ahol a dolgozók többsége már otthonról dolgozik, köztük a call center dolgozóinak jelentős része is, máshol többletjuttatást kapnak a személyes munkavégzésre kötelezett munkatársak. Az ügyfeleket mindegyikük a digitális csatornák használatára kéri a fióklátogatás helyett. Öt nagybank válaszolt az e témákban feltett kérdéseinkre.

A bankok által elsőként megtett higiéniai intézkedésekről, utazási korlátozásokról itt olvasható körképünk:

Fiókbezárások

A Budapest Bank 2020. március 16-tól egy fiókját, a központi irodaházukban lévő észak-pesti (1138 Budapest, Váci út 193.) fiókját tartja zárva ideiglenesen, a Budapest Bank központjában dolgozók egészsége védelmében, és hogy minél erőteljesebben csökkentse a fertőzési lehetőségeket.

Az Erste Bank 2020. március 16-tól két fiókja, egy nyíregyházi (Országzászló téri Fiók,4401 Nyíregyháza Országzászló tér 10.) és egy budapesti (Európa Torony Fiók, 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26.), míg március 18-tól egy szigetszentmiklósi (2310 Szigetszentmiklós, Háros utca 120., Auchan fiók), valamint március 19-től egy komáromi (Tesco Fiók, 2900 Komárom, Gyár utca 2-6.) működését szünetelteti. Az Erste a járványügyi intézkedések miatt  rendelkezésre álló csökkent számú fióki tanácsadói kapacitások valamint egészségügyi elővigyázatossági okok miatt döntött átmeneti fiókbezárásokról illetve átcsoportosításokról. ATM ki- és befizetésre továbbra is van lehetőség a bezárt fiókokban.

A K&H Bank fiókjai közül egyiknek a működését sem függesztették fel, többnyire változatlan nyitvatartással várják ügyfeleiket, de ügyfeleik csak időpontra érkezhetnek. Az időpontfoglalásokat telefonon, vagy a honlapjukon időpontfoglalásra szolgáló oldalán keresztül jelezhetik, telefonos kérdésekhez a K&H Távbank igénybevételét javasolják.

Az MKB Banknál eddig a Váci utcában található Központi Fiók bezárására került sor, a fiók felfüggesztésének indoka az volt, hogy a járvány kezdeti időszakában leginkább érintett országok állampolgárai jelentős számban használják ezt a fiókot.

Az OTP Bank fiókjainak többsége jelenleg a megszokott nyitvatartás szerint szolgálja ki az ügyfeleket – közölte a bank.

A fióklátogatásokra vonatkozó új szabályok

A Budapest Banknál a Bankszövetség ajánlása nyomán, szükség esetén az ügyféltérben tartózkodó ügyfelek számát korlátozzák.

Az Erste Bank ügyfelei és kollégái érdekében mind a fiókokban, mind online csatornákon tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy melyek a fiókba járás alapvető higiéniai szabályai egy ilyen helyzetben. Ilyen a személyes távolságtartás és az, hogy valaki betegen ne látogassa a fiókhálózatot. Azt kérik, hogy ügyfeleik próbálják meg digitálisan intézni banki ügyeiket.

A K&H Bank hálózata esetében egyszerre csak adott számú ügyfél tartózkodhat a bankfiókban: amennyiben minden tanácsadói pult foglalt, ügyfeleiket arra kérik, hogy a bejárat előtt várakozzanak, egymástól egy méteres távolságot tartva. Felhívják ügyfeleik figyelmét arra is, hogy amennyiben a fióki látogatást megelőző 14 napban külföldön jártak, halasszák későbbre fióklátogatásukat, vagy intézzék pénzügyeiket elektronikusan.

Az MKB Banknál kizárólag a tényleges ügyintézést végzők tartózkodhatnak a fiókban.

Az OTP Bank az ügyfelek és kollégáik védelmében a fióki kiszolgálásra vonatkozó megelőző intézkedéseket vezetett be: a nagyobb forgalmú fiókokban korlátozták a bent tartózkodó ügyfelek számát. Kérik ügyfeleiket, hogy a fiókon kívül várakozzanak és csak akkor lépjenek be a fióktérbe, ha egy másik ügyfél távozik. Emellett elektronikus felületeinken és a fióki ügyintézés során is felhívják ügyfeleik figyelmét az elektronikus csatornák használatára (internetbank, mobilbank, ATM). Készpénz helyett, higiéniai okokból javasolják, hogy használják bankkártyájukat vagy mobiltelefonjukat vásárlásaikhoz.

Home office

A Budapest Banknál a több mint 1300 kolléga munkahelyéül szolgáló budapesti központban a lehetőségeikhez mérten és az üzletmenet-folytonosság biztosításának szempontjait szem előtt tartva a következő időszakban minél inkább igyekeznek csökkenteni az épületben egy időben tartózkodó kollégák számát. Ennek érdekében március 16-tól több mint 800 központi kolléga home office-ból dolgozik, és szintén ezen intézkedéscsomag részeként zárták be központi bankfiókjukat. Március 18-tól kezdődően a közel 800 munkatársukat foglalkoztató békéscsabai központan is megtették a szükséges lépéseket azért, hogy csökkentsék az épületben dolgozó munkatársaik számát a home office lehetővé tételének segítségével. Az ügyfélkiszolgálást ellátó munkatársak egy része viszont nem tudja ellátni munkáját otthonról.

Az Erste Bank alkalmazottainak döntő többsége, így a központban dolgozók több mint 90 százaléka március 17-től további döntésig otthonról dolgozik. Ez alól kivétel a fiókhálózati kollégák, illetve néhány központi terület. Jellemzően a fióki kollégáknál nem megoldható az otthoni munkavégzés. Ugyanakkor az Erste a munkakörnyezet gyakori takarításával/fertőtlenítésével, kézfertőtlenítő szerek kihelyezésével, a vírus terjedésével illetve a higiéniai szabályokkal kapcsolatos tájékoztató anyagokkal óvja őket is. A banknál a 60 évnél idősebb, terhes, illetve krónikus betegséggel diagnosztizált kollégáik nem járhatnak be dolgozni, de fizetésüket továbbra is kapják.

A K&H Banknál annak érdekében, hogy támogassák kiskorú gyermekkel rendelkező munkavállalóikat gyermekeik felügyeletének biztosításában, és hogy a munkavállalók esetleges fertőzésének veszélyét tovább csökkentsék, valamint nagylétszámú munkavállalói csoportok egy időben egy helyen lehetőleg ne tartózkodjanak, s közben ügyfeleiknek a pénzügyeik intézését továbbra is biztosítani tudják, 2020. március 16-tól a központi épületben mindazon kollégák esetében kérték az otthoni munkavégzést, akiknek munkafeladata, valamint munkaeszköze ezt lehetővé teszi. Mindemellett továbbra is folyamatos otthoni munkavégzést ajánlanak azoknak a kollégáknak, akik az alábbi, különösen veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak:   betöltötték a 60. életévüket, daganatos vagy más krónikus betegségben szenvednek (szív- és érrendszeri problémák, krónikus légzési elégtelenség, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.), várandós kismamák. A legtipikusabbak a személyes ügyfélkiszolgáláshoz tartozó (bankfióki tanácsadói) pozíciók azok közül, amelyek nem láthatók el home office-on keresztül.

Az MKB Bank tájékoztatása szerint összes alkalmazottjuk 55%-a home office-ban dolgozik. Személyes fióki ügyfélszolgálat, operáció és Call Center egyes funkciói és az ún. „fizikai munkakörök” (postázó, karbantartó) esetében azonban ez nem megoldható. A személyes fióki ügyfélszolgálat, operáció és Call Center egy része, valamint a „fizikai munkakörökben” dolgozó kollégáink személyes jelenlétük miatt fizetésükön felül plusz juttatásban részesülnek.

Az OTP Bank munkavállalói közül mindazok számára, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, engedélyezték a hosszabb ideig tartó otthoni munkavégzést. A rendszer a megnövekedett igényeket is maradéktalanul kit tudja szolgálni.

Home office a call center dolgozóinak is

A Budapest Bank jelenleg dolgozik azon, hogy a telefonos ügyfélszolgálati tevékenységünket otthonról végezhetővé tegyék, és várhatóan hamarosan eredményre is jutnak. A Telebankban dolgozók 25%-a tud home office-ban dolgozni. A bank szolgáltató központjában a fertőzésveszély csökkentése érdekében, több helyszínen foglalkoztatják kollégáikat.

Az Erste Bank már dolgozik azon, hogy call centeres kollégák többsége is otthonról dolgozhasson. A jövő hét közepétől ezen kollégáik jelentős része is home office-ból tudja ellátni feladatát. 

A K&H Bank központi épületében mindazon kolléga esetében javasolta az otthoni munkavégzést, akiknek munkafeladata valamint munkaeszköze ezt lehetővé teszi, beleértve a K&H Távbank munkatársait is.

Az MKB Banknál jelenleg a home office-ból dolgozó call centeresek aránya 30%, de erős törekvésük a szám gyors és jelentős növelése.

Címlapkép: Shutterstock

szíria háború
shanghaikina
koronavirus2
BÉT 4iG
tőzsde, dollár, árfolyam
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát