Tőzsdén Mészáros Lőrinc bankja - Mennyit ér egy MKB-részvény?
Bank

Jól működött az MKB profitgyára, lekerülhet az EU-s béklyó

Portfolio
A tavaly még érvényes EU-s korlátozások ellenére nagyon erős évet zárt az MKB Bank is a nyereség szempontjából. Az aktív eszköz-forrás menedzsment tevékenységeknek is köszönhetően a társaság adózás utáni profitja 2019-ben 44,1 milliárd forint lett, miután az adózás előtti nyereség mintegy háromnegyede átértékelődésekből és árfolyamhatásból származott. Az utolsó negyedév nettó 7,9 milliárd forinttal járult hozzá az éves eredményhez. A bank közölte: sikeresen teljesítették a 2019 végéig szóló uniós kötelezettségeket.

A bank nagyon aktív eszköz-forrás menedzsment tevékenységet folytatott tavaly is, így az előző évhez hasonlóan adózás előtt mintegy 27 milliárd forint nyeresége származott árfolyam- és átértékelési eredményből – derült ki a ma közzétett gyorsjelentésből. A profit növekedését a költségek jelentős csökkentésével és a bevételek szerény növekedésével sikerült elérni az MKB-nak, a bank üzleti állományainak csökkenése vagy kvázi stagnálása mellett.

A jelentés alábbi két mondata hűen tükrözi azt, miről szólt az elmúlt év a társaságnál az eredmény és a mérleg menedzselése szempontjából:

„A stabil hozamkörnyezet lehetővé tette az ALM portfólió elért eredmény realizálását és stabilan tartotta az üzleti jövedelmet, míg a folyamatban lévő IT fókuszú projektek, a jövedelmezőséghez kötött bónuszok, illetve a mérsékelt céltartalékolás nyomást gyakorolt a negyedik negyedéves értékteremtésre. A negyedévben végrehajtott mérlegfőösszeg menedzsment lépések támogatták az EU kötelezettségvállalások teljesítését.”

Ami az egyes tételeket illeti:

 • a bank bruttó bevételei tavaly 3,4%-kal, a negyedik negyedévben 44,0%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest,
 • a negyedik negyedéves bevételek jókora emelkedése leginkább azzal magyarázható, hogy az átértékelődési eredmény 2018 utolsó három hónapjában -3,3 milliárd forint volt, 2019 utolsó három hónapjában viszont +4,7 milliárd forint volt, miután a bank jelentős átrendezéseket hajtott végre ALM-portfólióján, és a hozamkörnyezet kedvező irányba változott,
 • a bevételeken belül a nettó kamateredmény 2019 egészében 0,7%-kal emelkedett, az utolsó negyedévben viszont 6,4%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest,
 • a nettó jutalékeredmény az év egészében 5,4%-kal, a negyedik negyedévben 48,4%-kal nőtt,
 • a működési költségek 2019 egészében jelentősen, 8,3%-kal csökkentek a banknál (a költséghatékonyságra is nyomást gyakoroltak az EU-s kötelezettségek), a negyedik negyedévben pedig mindössze 0,2%-kal emelkedtek,
 • bár a nettó céltartalék-visszaírás már a múltté, a nettó 3 milliárd forintos tavalyi kockázati költség nem tekinthető magasnak.
mkb1

Ami az állományokat illeti, a bank visszafogott hitelezési tevékenysége az EU-s vállalások miatt jól látszódik a számokon:

 • a mérlegfőösszeg 5,3%-kal 1760 milliárd forintra zsugorodott,
 • a nettó ügyfélhitelek állománya a bankszektor kétszámjegyű növekedéséhez képest mindössze 3,9%-kal, a bruttó (értékvesztéssel nem csökkentett) állomány 1,2%-kal emelkedett,
 • az ügyfélbetétek egy év alatt 10,6%-kal csökkentek a banknál, miközben a saját tőke a nyereségnek köszönhetően 25,5%-kal emelkedett.
 • Sikerült jelentősen leszorítani a költég/bevétel arányt, ez 2019 egészében 51,1% volt az egy évvel koráébbi 57,6%-kal szemben.
mkb2

Érdemes kiemelni a gyorsjelentésből a 2019-es eredményt meghatározó tényezőket, amelyekre felhívja a bank a figyelmet:

 • Szigorú költségkontroll: A szervezeti átalakítások csökkentették a személyi ráfordításokat és növelték a szervezet hatékonyságát. A bérinfláció továbbra is magas (átlagosan 11,4%) ami részben csökkentette az átszervezéssel elért megtakarításokat. A bónuszhoz kapcsolódó illetve jóléti kiadások mértékét elsődlegesen az éves eredmény alakulása határozta meg az év során.
 • Folyamatos mérlegfőösszeg menedzsment az EU kötelezettségvállalások teljesítése érdekében: az ügyfélszerzési törekvések menedzselésével sikerült biztosítani, hogy az RWA az EU vállalások szintje alatt maradjon egész évben. Az értékpapír-alapú megtakarítási formák előtérbe helyezése az ügyfélforrások és likviditás hatékony kezelése és a jutalékbevételek erősítése érdekében. Az ügyfélkapcsolatok kiválóak maradtak a visszafogott üzleti aktivitás ellenére is.
 • Folyamatosan magas IT fejlesztési igény: a fejlesztési kapacitások többségét a törvényi megfelelési projektek (pl.: AFR, Hitreg, PSD2, stb.), kötötték le, nyomást helyezve a kapcsolódó költségre. Ezzel párhuzamosan az MKB Bank a 2020-as célokat támogató digitális megoldások fejlesztésére is jelentős erőforrásokat fordított.
 • Sikeres ALM portfólió átrendezés: a második félév során az MKB Bank sikeresen hozzáigazította ALM portfólióját a korábban vártnál alacsonyabb hozamkörnyezethez. Ennek eredményeképp a portfólió valós értékének egy része realizálásra került, növelve ezzel a tőkefelhalmozódást. Az átsorolások illetve a kapcsolódó nyereségek realizálása nagyobb részt még a harmadik negyedévben megtörtént, de kisebb realizálásra a negyedik negyedévben is sor került.
 • Portfólió eladás: a 2019-ben lezárt retail és corporate NPL portfólió értékesítések mintegy 41mrd Ft NPL portfólió csökkenést és 6,5mrd Ft céltartalék felszabadítást tettek lehetővé.
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát