mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Bank

Törlesztési moratórium: az MNB gyakorlatát veszi át az EU

Portfolio
Magyarország gyakorlatát vette át az Európai Unió a koronavírus miatti likviditási nehézségek kezelése terén azzal, hogy a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint nem minősítette jelentősen megnőtt hitelkockázatnak a lakosság és a vállalatok banki hiteltörlesztési moratóriumát - közölte az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus által okozott gazdasági károk mérséklése érdekében, a járvány magyarországi megjelenése után azonnal javasolta Magyarország Kormányának a tőke-, és kamatfizetési moratórium elrendelését. A kormány határozott, bátor és gyors intézkedése (megfelelő rendeleteinek kiadása) a lakosság és a vállalkozások likviditási nehézségeinek megelőzését/enyhítését szolgálta, a bankszektor stabilitásának megőrzése mellett - fogalmaz a felügyelet közleménye.

Az MNB a kezdetektől azt a szakmai álláspontot képviselte, hogy önmagában ez a moratórium nem okozza az ügyletek IFRS9 sztenderd szerinti „hitelkockázatban bekövetkezett jelentős növekedését”, vagyis a stage2-es besorolást. Ezt a szakmai álláspontot ezután az Európai Unió (EU) is magáévá tette. Ennek figyelembevételével fogadták el és kommunikálták az uniós felügyeleti hatóságok – az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) és az Európai Bankhatóság (EBA) az európai szinten támogatott irányelveket a koronavírus okozta rendszerszintű gazdasági károk kezelése érdekében meghozott általános moratóriumok prudenciális kezelésére.

Az IFRS 9 a pénzügyi intézmények jelentős része – így a hitelintézetek, tőkepiaci szereplők – által kötelezően alkalmazandó nemzetközi pénzügyi beszámolási sztenderdek szerinti számviteli nyilvántartás. Ennek segítségével kell 2018 óta besorolniuk az adott intézményeknek a különböző pénzügyi eszközeik (instrumentumaik) kockázatosságát.

Címlapkép: Shutterstock

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát