Előfizetői tartalom

Lazít az MNB a bankok tőkekövetelményein, hogy többet hitelezhessenek

Portfolio
Az MNB a koronavírus-járvány okozta rendkívüli körülményekre tekintettel a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézetekre vonatkozó tőkepufferek 2020. július 1-jétől való feloldásáról döntött. Az így felszabaduló tőke támogatja a bankrendszer hitelezési tevékenységének fenntartását, gazdasági növekedéshez való hozzájárulását. Az arányosság és a fokozatosság érdekében az érintett intézményeknek 2022-től három év alatt, fokozatosan kell majd újból felépíteniük a 2020-ra eredetileg előírt tőkepuffereiket. A tőkepufferek feloldása akár 4500 milliárd forint további hitel kihelyezésére ad lehetőséget a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézeteknek - közölte a jegybank.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015 óta meghatározza a rendszerszinten jelentős hitelintézetek körét, 2017 óta pedig addicionális tőkekövetelményeket határoz meg ezen intézmények számára. A koronavírus-járvány következtében kibontakozó rendkívüli gazdasági körülmények miatt szükségessé vált a jelenlegi helyzet hitelpiaci hatásaiból fakadó rendszerkockázatok mérséklése...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái