Előfizetői tartalom

Az éghajlatváltozás a bankokat is eléri? – Klímakockázatok a hitelintézeti stressztesztekben

Boros Eszter, MNB
A klímaváltozás korunk egyik legsúlyosabb, már rövid távon is aktuális kihívása, amelynek gazdasági hatásai a pénzügyi intézményeket sem kerülik el. Ma már számos bank, biztosító, jegybank és felügyelet ismeri fel a kérdés jelentőségét, sőt a kockázatok számszerűsítésének igénye is felmerül. A 2008-as válság óta a kockázatok felmérése és kezelése még nagyobb hangsúlyt kapott a szabályozásban, és ennek egyik kiemelt eszközévé váltak a stressztesztek. E szisztematikus, kvantitatív elemzések a pénzügyi intézmények sokkellenálló-képességéről adnak képet bizonyos forgatókönyvek megvalósulása esetére. Vajon hogyan értékelhetők a klímakockázatok a stressztesztek keretei között? Fókuszban a hazai finanszírozási modell meghatározó szereplői, a bankok.

Az utóbbi időben a klímaváltozás fontos témává vált a jegybankok, felügyeletek és a pénzügyi piacok számára is. A Bank of England, az Európai Központi Bank (EKB), az amerikai Fed és számos további szervezet hangsúlyozza a pénzügyi közvetítőrendszer szerepét az éghajlati kockázatok kezelésében. Finanszírozási döntéseikkel a bankok ugyanis befolyásolják bolygónk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés