Valóban tízezreket spórolhatunk a hitelkártyával? Vagy kamu az egész?
Bank

Egyre jobban látszik, mi vár ránk és a magyar bankokra a következő hónapokban

Portfolio
Mekkora lesz a magyar gazdaság visszaesése idén, és hogy fog hatni ez a hitelezésre és a kkv-k csődrátájára? Nagyobb lesz ez a válság az előzőnél, netán jóval kisebb? Mikor fogy el a Növekedési Hitelprogram 1500 milliárdos kerete és a hitelek hány százaléka lesz a moratórium hatálya alatt idén karácsonykor? Többek között ezekről a kérdésekről nyilvánított véleményt a Portfolio online Hitelezés 2020 konferenciájának eddigi két alkalmán a jórészt bankokból érkező közönség.

A koronavírus-járványból eredő kockázatokra és korlátozásokra való tekintettel a Portfolio hibrid konferenciák megszervezéséről döntött. Elhalasztott és új rendezvényeinket részben online formában, részben pedig – mihelyst a járványhelyzet lehetővé teszi – hagyományos módon tervezzünk megrendezni. Április 1-jére tervezett Hitelezés 2020 konferenciánk első két online alkalmát április 21-én „A koronavírus és a magyar bankszektor”, illetve május 5-én „Kkv-hitelezés és gazdaságújraindítás” címmel rendeztük, a harmadik tavaszi alkalom pedig jövő kedden, május 19-én kerül megrendezésre „Lakossági hitelezés veszélyhelyzet idején” címmel.

Az eddigi két alkalommal egyenként 100 és 200 közötti közönséglétszámmal került megrendezésre online módon a konferencia, a közönség több kérdésben is szavazással nyilváníthatott véleményt, ahogy ezt már offline rendezvényeinek is megszokhatták a résztvevők. Április 21-ei legelső kérdésünk arra vonatkozott, home office-ból vagy irodából követi-e programunkat a közönség. Nos, a home office kiütéssel győzött, ami nem csoda: a bankszektor nem fióki dolgozóinak jelentős része is otthoni munkavégzést folytat.

Május 5-ei konferenciánkon tettük fel azt a kérdést, mekkora GDP-változásra számít idén a nagyérdemű. A válaszadók abszolút többsége véli úgy, hogy idén a magyar gazdaság teljesítménye 3 és 7 százalék közötti mértékben vissza fog esni, a Matolcsy György jegybankelnök által is jósolt növekedésre senki sem számít.

A magyar gazdaság legveszélyeztetettebb ágazatai ebben a válságban az autóipar és a szolgáltatási szektor lehet, ezt a kettőt a résztvevők háromnegyede jelölte meg a felkínált lehetőségek közül.

A banki ügyféltípusok közül egyértelműen a kis- és középvállalkozások most a legsérülékenyebbek, ezek meglévő hiteleinek 5-10%-a dőlhet be a következő 12 hónapban a második konferencián részt vevők abszolút többsége szerint.

Hogy mindaz, ami a gazdaságban történik, miként hat majd a bankokra, az komplex kérdés, mindenesetre első konferenciánk közönsége kétharmad részben úgy vélte, a bankokra kisebb veszteségek és így kisebb tőkevesztés hárul ebben a válságban, és 28% vélte úgy, hogy legalább olyan súlyos lesz ez a válság banki szempontból, mint a 2008-ban kezdődő volt.

Ugyanennyi azok aránya, akik úgy vélik, a kormány és az MNB is megtette, amit kellett a gazdaság védelme érdekében. Az elégedetlenek döntő többsége a kormánytól várna a megtett intézkedéseknél sokkal többet. Ez a kérdés egyébként április 21-ei konferenciánkon jött elő, azóta talán (pl. a kurzarbeit átdolgozása vagy a hitelprogramok megjelenése miatt) valamelyest javult a kormányzati intézkedések megítélése.

Ezt azonban nem feltétlenül támasztja alá a két héttel későbbi konferencián feltett kérdésünk eredménye, ugyanis a közönség kétharmada úgy látta, a kormány szándékai jók, a kivitelezés hagy maga után kívánni valót.

Az egyik legfontosabb intézkedés a törlesztési moratórium bevezetése volt, amelyet az MNB kezdeményezésére lépett meg a kormány. Első online hitelezési konferenciánk szavazóinak többsége szerint a hitelek 30-50%-át fogja érinteni a moratórium 2020 karácsonyán.

Tavaly a vállalati és a lakossági hitelezés is új rekordot döntött. Az első közönség 64%-ban úgy vélte, a tavalyi csúcsot a lakossági hitelezés még nem jövőre, hanem csak 2022-ben fogja ismét elérni.

Talán az MNB és az állami bankok hitelprogramjainak, illetve a likviditási célból felvehető kkv-hiteleknek is köszönhető, hogy a vállalati hitelezésben optimistább volt ennél a második, kkv-hitelezésről szóló alkalom közönsége, a válaszadók csaknem fele szerint legkésőbb jövőre ismét csúcsra emelkedhet a vállalati hitelkihelyezés.

Ennek egyik fő hajtóereje a kkv-k körében mindenképpen a jegybank Növekedési Hitelprogramja lesz, amelynek 1500 milliárd forintos keretével kapcsolatban a jegybank azzal számol, hogy idén év végéig a kétharmadát, jövő év közepéig az egészét lehívhatják a kkv-k. A közönség 44%-a értett egyet azzal, hogy ez megtörténik.

Címlapkép: Shutterstock

dollar_bankjegy
maszk koronavírus medence
traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
szuperbank1